Denník N

Arabi – rakovina Európy?

Po dlhom, dlhom čase som si včera zapla správy na RT. Chcú sa im naše médiá kvalitou vyrovnať?

Kedysi RT v malých dávkach slúžila ako relatívne zábavný program. Kombinácia sýrskej vojny, utečeneckej krízy, Euromajdanu, anexie Krymu a vojny na Donbase však zmenila komédiu na grc.  Dezinformácie, nenávisť, hrôza, strach, xenofóbia – do nemoty.

Takže, včerajšia „analýza“ bitky o Mosul, resp. asi 3 minúty z nej, viac som nevládala pozerať:

V Mosule trpia civilisti. Dobre. Britský eurokomisár varuje, že po zničení Islamského štátu v Iraku sa džihádisti budú snažiť vrátiť do Európy. A sme doma! Tu sa hostka z UK utrhne z reťaze a ide: teroristi prídu, ohrozia celú EÚ… a bohužiaľ, my v UK ešte sme v EÚ, viete… oni sú už vlastne tu, veď poznáte Calais, či nie… a tie mimovládne organizácie, všetky idú proti nám, to, čo robia, to, čo nám kážu robiť, je celkom proti našim záujmom… 

V Moskve nič nové, a tak neviem, čo bolo ďalej.

Človek nemusí byť génius, aby dokázal zhodnotiť kvalitu „expertízy“ RT. Nenávidíš (EÚ, USA, Západ, hocičo), miluješ Stalina/Putina, Angela patrí na Sibír, utečencov treba utopiť? Poď k nám, budeš náš analytik, možno ti dáme aj vlastný program. Absencia faktov neprekáža a tak alebo tak sa nakoniec dostaneme k tomu, že Putin je najlepší a Európa plná fašistov a teroristov. A u cieľovej skupiny vyvoláme žiadanú reakciu – strach, neistotu, nedôveru k „oficiálnym“ informáciám, v ideálnom prípade aj túžbu primknúť sa k ruskému dubisku.

OK, v prípade RT to nie je prekvapenie storočia, že šíria propagandu takú hlúpu, až to bolí.

Akurát dnes som si spomenula na to, ako pekne do zabudnutia upadla kauza TV Prima, ktorá redakcii spravodajstva prikázala informovať o utečencoch iba negatívne. Deje sa ešte niečo v tejto veci? Neviem. Desivé správy a titulky totiž negenerujú len túžbu po záchrancovi (Putinovi), ale aj vyššiu sledovanosť. Tá je slovenským a českým médiám ešte stále bližšia ako nová okupácia.

18.10.2016 portál aktuálně.cz zverejnil rozhovor Danom Schueftanom, izraelským bezpečnostným „expertom“. Nepozerala som, nemám na to nervy. Ale posolstvo pána bezpečnostného „experta“ je takéto:

schueftan

 

„Expert“ nás najskôr informuje, že všetci Arabi sú nebezpeční a chcú nás zničiť a potom sa posťažuje na nárast popularity krajnej pravice. Tlieskam.

Čoraz častejšie sa naše a české mainstreamové médiá s dôverou (!) obracajú na izraelských „expertov“ s otázkami o Araboch a terorizme. A ajhľa, izraelskí (bezpečnostní) „experti“ nám radi predostrú svoju „analýzu“ – totiž, že Arabi sú beštie a prichádzajú nás zničiť.

Podobný príklad – Denník N, 30.7.2015. Existuje prepojenie medzi ramadánom a terorom? Izraelský expert na islam hovorí, že áno, lebo veriaci chcú byť bližšie k Alahovi.

 

30715

Izraelskí „experti“ minimálne od konca 80. rokov tvrdia, že Irán je 6-12 mesiacov od vlastníctva atómovej bomby, pred vojnou v Iraku nás izraelskí „experti“ svätosväte presviedčali, že Saddám Husajn má zbrane hromadného ničenia. „Expert“ Benny Morris zdokumentoval izraelské etnické čistky v Palestíne po roku 1948. Po čase vyhodnotil, že rozsah čistiek nebol dostatočný a momentálne dospel do štádia, keď hovorí, že žiadne etnické čistky neboli.

Môžeme ísť ďalej – Netanjahu počas volieb v Izraeli strašil vysokou účasťou palestínskych občanov, minulý mesiac obvinil Palestínčanov zo snahy o etnické čistky a zhruba pred rokom dokonca chvíľu tvrdil, že skutočnými strojcami myšlienky holokaustu neboli Hitler&Co., ale palestínsky mufti v Jeruzaleme (mimochodom, muftiho do funkcie dosadili Briti). Okrem toho jeho „expertíza“ hovorí, že Arabi všeobecne sú divá zver. Izraelský minister školstva Naftali Bennett rád spomína, že v živote zabil už veľa Arabov a nie je to žiadny problém. Rabín Eli Ben Dahan, námestník ministra obrany, vyhlásil, že Palestínčania sú zvieratá a nie ľudia. Moše Jalon prirovnal Palestínčanov k rakovine, ktorú on rieši chemoterapiou.

„Expert“ Schueftan má síce pravdu, keď hovorí, že arabské štáty nefungujú a nemajú budúcnosť a väčšina síl v regióne sú grázli, ktorí sa správajú barbarsky. Izrael im v tomto nemá čo vyčítať, respektíve patrí k nim. Ale voči nechutnej, rasistickej a xenofóbnej izraelskej propagande v podobe údajnej „analýzy“ sa treba ohradiť. Pre novinárov to znamená – intenzívnejšie hľadať nezávislých expertov, ktorým budeme dávať priestor.  V dnešnej dobe, keď napätie v spoločnosti stúpa, rasizmus a xenofóbia sú základom volebných kampaní a politík, treba robiť žurnalistiku lepšie. Dá sa to a musí sa to.

Pýtať sa izraelských „expertov“ na Arabov má asi rovnaký zmysel ako rozhovor s wahhábistom o Vianociach, Pirošíkova analýza komunistických gulagov alebo interview so Stalinom o nezávislom Estónsku.

Sú Arabi naozaj od prírody monštrá, ktoré nás chcú zlikvidovať? To všetko tu už bolo. Pierre Hugo píše o strachu bielych Juhoafričanov z konca apartheidu v knihe Towards Darkness and Death (čítala som iba úryvky, ale vyzerá veľmi zaujímavo). Stručne sa o jeho zisteniach píše aj v knihe Conflict Resolution in Africa.  V apartheidnej Juhoafrickej republike médiá strašili belochov tým, že černosi po získaní nezávislosti v Kongu páchajú na bielych zverstvá, masovo znásilňujú ženy a vôbec celkovo nie sú vo svojej podstate schopní spolunažívať s belochmi. Jediná možnosť, ako prežiť v obkolesení týchto barbarov, je apartheid. V tomto zmysle Izraelčania kopírujú rétoriku juhoafrického apartheidu, akurát pomenili postavy a dúfajú, že to z roku 2016 zaberie (ako vieme, v JAR toto strašenie nezafungovalo).

Na záver – izraelskí PR „experti“ najnovšie pripravili toto videjko na tému domovina židovského národa. Tento schtick sa – pokiaľ ide o tuposť – propagande RT nielen vyrovná, ale ju aj prekoná. Neodporúčam pozerať po jedle. A áno, oni veria, že tomu uveríte.

Teraz najčítanejšie