Denník N

Rozbieha sa šou zvaná NBA, kto zastaví Golden State a Cleveland?

Od júna ubehli štyri mesiace, v noci z utorka na stredu štartuje NBA. Máme sa na čo tešiť, čaká nás ďalšia dychberúca sezóna.

Niekoľkomesačné čakanie je na konci. V utorok sa rozbehne najlepšia basketbalová šou sveta, hoci bez troch veľkých legiend bude určite ochudobnená. Na kvalite však nestratila, adeptov na titul je mnoho. Druhý prsteň po sebe bude chcieť získať Cleveland Cavaliers, veľké veci sa čakajú od Golden State Warriors, ktoré sa posilnilo o superhviezdneho Kevina Duranta.

 

Už bez Garnetta, Duncana a Bryanta

Dohromady nazbierali 86 210 bodov, získali 11 titulov a do histórie sa zapísali tak, že ich úspechy by ste len tak nemohli zmazať či preskočiť. Kým Tim Duncan s Kobem Bryantom strávili celú kariéru v jednom klube (San Antonio resp. Los Angeles Lakers) a obaja vyhrali päť titulov. Kevin Garnett si síce musel na titul počkať až do roku 2008, napokon sa ale dočkal aj on.

Ibaže ani jeden z týchto troch velikánov sa už v NBA neobjaví. Bryant sa s NBA lúčil vo veľkom štýle už od decembra minulého roka, Duncan ohlásil koniec v lete a Garnett v jeho závere. Každý bude lige a fanúšikom veľmi chýbať, no časy sa menia. Skvelé trio usúdilo, že je čas na prenechanie miesta mladším. Basketbalový dôchodok si určite užijú do sýtosti. Vďaka za všetko, páni basketbalisti!

 

Východná konferencia má Cleveland a potom sú tí ostatní

Kým v západnej časti súťaže bolo v minulých sezónach viacero ašpirantov na finálovú účasť, a inak tomu nebude ani teraz, Východná konferencia je opakom. V prvom rade ju ovláda LeBron James s Clevelandom Cavaliers a cieľ postúpiť do absolútneho finále znamená stretnúť sa s Bronom a jeho armádou a poraziť ho. Partia okolo najlepšieho basketbalistu sveta je pripravená odraziť každý útok akéhokoľvek súpera minimálne vo Východnej konferencii.

Za Clevelandom nastáva menšia priepasť, za ňou sú potom ostatné tímy. Samozrejme, nie všetkých 14, ktoré zostávajú. Najväčšiu šancu ohroziť ďalšiu finálovú účasť Cavaliers budú mať v Toronte, Indiane, Bostone a do boja by sa chcel prihlásiť aj odvážny kouč Steve Van Gundy s Detroitom. U každého z týchto mužstiev však nájdeme otázniky, preto budú musieť siahnuť na absolútne dno, aby vôbec mohli myslieť na vyradenie Clevelandu.

Výborné leto zažila najmä Indiana Pacers, ktorá získala do svojich radov kvalitného rozohrávača Jeffa Teaguea, a pod košom sa pobijú o minúty Thaddeus Young či Al Jefferson. Ďalší progres sa očakáva od Mylesa Turnera, atletického a energického pivota. V tíme je, pochopiteľne, najväčšou star Paul George, ktorý bude svoj tím ťahať každý hrací večer.

Boston sa posilnil Al Horfordom, ostrieľaným a šikovným pivotom. Je schopný nielen hrať pod košom, ale pod ním aj vytvárať priestor, prípadne strieľať zo strednej vzdialenosti. Celtics však v kádri nemajú žiadnu hviezdu typu Westbrook, Curry, Durant či LeBron, a tak bude potrebné, aby hrali spolu ako jeden tím a ťahali správny koniec špagátu.

 

Supertím v New Yorku?

Derrick Rose, nová akvizícia Knicks a najužitočnejší hráč sezóny 2010/11, si skutočne pred začiatkom ročníka verí. V lete vyhlásil, že jeho nové mužstvo je supertímom a môže sa rovnať s najlepšími. Okrem Rosea si stan v Madison Square Garden rozložil aj Joakim Noah, Brandon Jennings či Courtney Lee. Hovoríme o kvalitných hráčoch, ale pohľad zblízka nám prezradí, že označenie supertím je trúfalé.

Carmelo Anthony je stále veľkou star, okolo ktorej sa točí celé mužstvo a práve on je prvou voľbou v útočných akciách. Dvojica Rose – Noah, posily zo Chicaga Bulls, boli v poslednom období často neschopné hrať a ktovie, či im zdravie bude slúžiť v novom pôsobisku. Jednoducho sa môže stať, že vynechajú určitú časť sezóny a všetko bude zase na pleciach Mela, prípadne mladom Lotyšovi Kristapsovi Porzingisovi.

Takže, kvalitná súpiska v New Yorku Knicks určite je, ale supertím to nie je v žiadnom ohľade. Jedine, ak by sme sa bavili o roku 2011, vtedy by sme takéto označenie mohli pokojne použiť.

new-york-knicks-super-team

Kevin Durant chce titul, zamieril k ozajstnému supertímu

Deväť sezón bol členom Seattle, resp. Oklahomy. Bol raz vo finále a v poslednej sezóne mal túto métu na dosah. Nestačilo mu ani vedenie 3:1 na zápasy. V lete urobil dôležité rozhodnutie. Ak ich nemôžeš poraziť, tak sa k nim pridaj. Názory na prestup Kevina Duranta do Golden State sa množia a každý si naň vytvoril vlastný názor.

Durant prichádza do už beztak hviezdneho tímu, v ktorom sú dve strelecké hviezdy v podobe Stepha Curryho a Klaya Thompsona. Rolu všestranného lídra plní Draymond Green a do tohto všetkého prichádza jeden z najlepších hráčov i strelcov súčasnosti. Kam siaha potenciál Warriors? Pri ich štýle hry sa môžu stať najlepšie bodujúcim tímom dejín ligy, potenciál na prepis tejto štatistiky určite majú.

Za Warriors nasleduje stálica zo San Antonia. Mužstvo populárneho Gregga Popovicha sa každoročne umiestňuje na tých najvyšších priečkach a za posledné dve dekády by ste v NBA hľadali iba ťažko úspešnejšie mužstvo. Odchodom Tima Duncana síce stratia hlavne lídra mimo palubovky, ale nečakajte, že sa ich úspešnosť rapídne zhorší. Káder vystužili skúseným Pauom Gasolom či solídnym defenzívnym centrom Dewayneom Dedmondom, takže by mali opäť atakovať najvrchnejšie priečky.

Zvyšok dobre vybavených mužstiev pozostáva z Portlandu Trail Blazers, LA Clippers či Memphis Grizzlies. V Portlande sa budú môcť zase spoľahnúť na jednu z najlepších rozohrávačských dvojíc (Damian Lillard – CJ McCollum), jadro Clippers má zase posledný rok na väčší úspech. Doteraz sa im podarilo postúpiť maximálne do semifinále konferencie, no túto neúspešnú sériu možno tento rok prelomia. U Memphisu je záruka kvalitnej defenzívy, z ktorej následne vychádza dobrý útok.

Odchod Duranta z Oklahomy znamená, že tento tím bude nepochybne slabší. Ale! Nezabúdajte, že je v ňom stále Russell Westbrook, ktorý už neraz preukázal, že dokáže svoje mužstvo niesť na pleciach a pokúsi sa o to aj teraz. Podporovať ho bude aj nová posila Victor Oladipo alebo turecký center Enes Kanter. Pokles víťazstiev je asi nevyhnutný a Thunder sa podľa všetkého zamotajú do boja o play-off.

Spolu s nimi by sa tam mali ocitnúť Utah Jazz, Houston Rockets či Minnesota Timberwolves, od ktorej panujú nemalé očakávania. Konkrétne v tejto sezóne možno ešte nie, ale v najbližšej budúcnosti určite. Vlci v lete priviedli super defenzívneho kouča Toma Thibodeaua a ten sa bude snažiť dostať Karla-Anthonyho Townsa, Andrew Wigginsa alebo nováčika Krisa Dunna na ďalší level. V tomto mužstve je obrovský potenciál a určite sa ho oplatí sledovať.

 

 Iné finále ako Golden State proti Clevelandu by bolo prekvapením

V oboch konferenciách sú mužstvá, ktoré sú o jednu triedu vyššie než zvyšok. Ako bolo spomenuté pri Clevelande – ak chce tím prejsť do finále, znamená to poraziť v sérii Cleveland. To isté platí aj na západe. Ak chcete hrať o majstrovský prsteň, v sérii na štyri víťazné zápasy musíte vyradiť Golden State.

Obe zoskupenia majú perfektné a hlavne vyvážené kádre. Ani v jednom nechýba naozajstná superhviezda, ktorá ťahá tím v ťažkých momentoch. Golden State sa bude snažiť nielen o tretiu finálovú účasť po sebe, ale je dosť možné, že bude dlho v hre o prekonanie vlastného rekordu z predošlej sezóny, keď dosiahlo 73 výhier. Čo sa týka Clevelandu, nebuďte prekvapení, ak počas ročníka na nich príde kríza alebo nebudú vyzerať ako majstrovský tím. LeBron James si formu načasuje opäť dokonalo a v play-off pôjde zase raz pripravený.

Aktuálne sa ani v jednej konferencii nenachádza nikto, kto by mohol reálne pomýšľať na prekazenie tretieho rovnakého finále v jednom slede. Mimochodom, k takejto situácii by prišlo vôbec prvýkrát v histórii súťaže.

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.