Denník N

Lacné letenky a ako ich nájsť

Boeing 747 KLM

Nízke ceny ropy v spojení s uhorkovou sezónou nám opäť prinášajú obdobie lacných leteniek. Ak ste dostatočne flexibilní a máte hodinku-dve času nazvyš, na dovolenke viete ušetriť stovky eur. Ak nie, najlepšia stratégia je kúpiť, čo sa vám zdá výhodné a viac radšej ani nehľadať. Lacnejšia letenka, o ktorej sa nedozviete, vás predsa trápiť nebude!

Úvodom treba povedať, že prídavné meno „lacný“ je relatívne. Kým niekomu sa spiatočný let za 400 eur do Pekingu zdá priveľa, iný neváha ani sekundu a kupuje. Všetko je otázkou priorít, tak ako v akejkoľvek inej oblasti života. Ak vám nezáleží na tom, kedy a kam pôjdete, vyhľadávať letenky pre vás ani nemá zmysel. Stačí sledovať 2-3 internetové stránky a „chybná tarifa“ alebo excelentná akcia si vás nájde. Ak je to s flexibilitou horšie, určite si nájdite pár minút denne na kontrolu obľúbených portálov a letenkových vyhľadávačov. A ak je vaša flexibilita nulová, máte v praxi dve možnosti – vyhľadávať, vyhľadávať a vyhľadávať, alebo to rovno vzdať, kúpiť, čo sa ponúka a až do dovolenky si radšej od internetu držať odstup.

S výnimkou chybných taríf (čo sú predajcami zle nacenené letenky, niečo ako keby Volkswagen predával autá za polovičnú cenu) vo všeobecnosti platí, že na jeseň, a hlavne na jar, sú ceny leteniek najnižšie. Dôvodom je predovšetkým slabší dopyt – každému je asi jasné, že nájsť akčnú cenu v júli alebo cez Vianoce, je problém. Predovšetkým v januári sa zvyknú objaviť desiatky atraktívnych ponúk do rôznych kútov zemegule, pri cestách od januára až do začiatku mája. Výnimku predstavujú rôzne sviatky (ako napríklad Veľká noc či čínsky nový rok), kedy sú ceny vyššie. Ani to však neplatí absolútne – niektoré letecké spoločnosti sviatky ignorujú. Kým máloktorá európska aerolínia vám ponúkne excelentnú cenu na Silvestra, s ázijskými v tomto ohľade zväčša nebýva problém.

Dôležité je aj to, do akej miery ste ochotní znášať útrapy cestovania. Ak vám neprekážajú tri prestupy na ceste do Austrálie, dobrá cena sa pre vás nájde. Ak chcete mať iba dva lety s krátkym prestupom, bude to ťažšie (ale nie nutne nemožné). Rovnako záleží od flexibility voľby letísk. Musíte odlietať z Viedne alebo ste ochotní cestovať i z Budapešti, Prahy či Mníchova? Aká dobrá by musela byť cena, aby ste zvážili aj kúpu letenky s odletom z Londýna? Chcete ísť iba najkvalitnejšími aerolíniami sveta (zväčšia ázijské) alebo strpíte aj exotickejšie, napríklad africké spoločnosti?

Najlacnejšie letenky kúpite, ak je splnených päť pravidiel: Nezáleží vám na termíne. Nezáleží vám na destinácii. Nezáleží vám na dĺžke letu. Nezáleží vám na počte prestupov. Nezáleží vám na leteckej spoločnosti. Ale povedzme si… koľkí z nás si môžu dovoliť tento luxus? V realite sa najčastejšie ponúkajú nasledovné možnosti:

 

Som flexibilný – je mi jedno, kedy a kam pôjdem

Ideálnejší variant neexistuje. Pravidelne sledujte niekoľko základných stránok, ktoré sa venujú téme lacných leteniek a časom si vyberiete. Buď zo štandardných ponúk alebo z pravidelne sa vyskytujúcich chybných taríf. Ja osobne napríklad sledujem stránky cestujlevne.com, kadetade.com, vletenky.com či travel-dealz.de. Existujú, samozrejme, desiatky ďalších, každý si ich môže jednoducho nájsť vo vyhľadávači i na Facebooku. Ich prevádzkovatelia sa často navzájom nemajú dvakrát v láske a obviňujú sa zo vzájomného kradnutia nápadov, no i keď to naozaj nie je pekné, vás to trápiť nemusí. Časom si aj vy nájdete svoje obľúbené stránky. Takýmto spôsobom sa môžete dopracovať napríklad k pomerne často sa opakujúcim cestovateľských „klasikám“ – New Yorku za 200 eur, Havaju za 400 eur či Austrálii za 500-eurovku. Treba však upozorniť, že musíte mať aj trochu šťastia a rýchleho rozhodovania – tie najlepšie akcie vydržia často len niekoľko minút. Dôležité je kupovať hneď a rovno platiť kartou.

Ak ste dobrodružnejší alebo máte času na rozdávanie, lacné letenky si môžete hľadať aj sami. Kreativite sa tu medze nekladú. Na internete nájdete rôzne aplikácie, obľúbeným nástrojom je Matrix od Googlu, alebo sa jednoducho môžete hrať s vyhľadávačmi. Cez Matrix si síce letenky nekúpite, obsahuje však letové poriadky a oficiálne cenníky takmer všetkých leteckých spoločností sveta. Viete v ňom vyhľadávať podľa ľubovoľných kritérií, s flexibilnými termínmi odletu, flexibilnými destináciami a pod. Pekne funguje i Google flights. Verte mi – raz za čas sa vám niečo podarí, a to aj bez sofistikovanejších metód. I ja občas nájdem letenku, ktorú si vyššie uvedené stránky všimnú až o niekoľko dní či týždňov. To môže byť vaša veľká výhoda – budete mať kopu času vybrať si ideálny routing a termín letu. Akonáhle sa totiž ponuka objaví na hojne navštevovaných weboch, začína sa boj s časom…

 

Som menej flexibilný – je mi jedno, kam pôjdem, ale nie kedy

Toto je asi najčastejší prípad. Ak nechcete cestovať zrovna cez Vianoce, takmer vždy sa pre vás niečo nájde. Aj v lete. Na začiatok vám poradím, že štatisticky sú lepšie ceny v auguste ako v júli, ale samozrejme, dovolenku si často nevyberiete. Treba preto poctivo sledovať internet. Ak vám je jedno, či bude akcia do Namíbie, Tokia či Bolívie, nejaká sa už len pritrafí. A keď nie ani jedno z uvedeného, bude aspoň Irán. Niečo garantovane.

Pozor dávajte na to, od koho letenku v konečnom dôsledku kúpite. Slovenských, českých i zahraničných vyhľadávačov leteniek sú desiatky, ich renomé však kolíše. Zásadne nekupujem letenky cez portály, ktoré nepoznám, a to ani vtedy, ak majú výrazne nižšiu cenu. Dostanete sa na nich do posledného kroku – a šup! – zrazu vám za platbu kreditnou kartou pridajú príplatok 50 eur. A ak by aj nie, finančná úspora rezervácie cez pochybné portály častokrát nestojí za riziko, ktorému sa vystavujete. Môžu vám zrušiť letenku a domôcť sa naspäť svojich peňazí potrvá mesiace.

Ak nebookujem priamo cez stránku leteckej spoločnosti (čo je väčšinou odporúčaný variant!), využívam služby slovenských webov. Keď už nie sú k dispozícii rýdzo slovenskí dopravcovia, podporujem slovenskú ekonomiku aspoň takto. Niekto kupuje šunku jedine od slovenských výrobcov, tak prečo nie aj letenky od slovenských distribútorov? Používam všetky weby do radu, nikdy totiž neviete, ktorý bude lacnejší. Raz ten, raz onen. Navyše, niektoré letenky sú vám schopné nájsť iba niektoré vyhľadávače – aj v tom je čaro celej letenkovej alchýmie.

 

Som menej flexibilný – je mi jedno, kedy pôjdem, ale nie kam

Ak chcete ísť do štandardnej destinácie, t.j. takej, ktorá sa nachádza aj v ponukovom liste našich cestovných kancelárií a kam lieta veľa aerolínií (USA, Japonsko, Juhoafrická republika, Maldivy, Srí Lanka…), takmer určite sa dočkáte nejakej akcie. Rámcovo platí, že veľmi dobrá cena do akejkoľvek „veľkej“ destinácie v Ázii, Amerike a Afrike je pod 400 eur a do Austrálie okolo 600 eur. Ak však máte v úmysle navštíviť Francúzsku Polynéziu, Samou či Veľkonočný ostrov, musíte mať aj kus šťastia. Dobré ceny sa do takýchto destinácií vyskytujú raz za uhorský rok. Prípadne môžete skúsiť kombinovať – z Viedne do Kuala Lumpur či Singapuru, odtiaľ ďalej low-costom. Treba si vedieť stanoviť, za akú cenu vám ešte daná destinácia stojí a za akú už nie. Napríklad spiatočná letenka na Tahiti mimo sezóny štandardne vyjde 1400 eur. Koľko ste ochotní zaplatiť za ňu vy?

 

Vôbec nie som flexibilný

Ak potrebujete cestovať v konkrétny dátum, s lacnou letenkou nerátajte. Ak ju nájdete, budete iba milo prekvapený. Treba sa preto psychicky zmieriť s tým, že za let do USA zaplatíte aj dvojnásobok v porovnaní s niekým, kto je flexibilný. Máte tu v praxi dve možnosti – buď letenku hneď zakúpiť a nikdy sa už k tejto téme nevracať, alebo – presne naopak – denne intenzívne hľadať. Veľmi často sa dočkáte; niekedy však nie, a vtedy už možno cena letenky bude oveľa vyššia ako tá, čo sa vám zdala vysoká na začiatku. Treba si všetko zvážiť. Ak na letenky nie ste odborník, cestujete v júli alebo nemáte čas stráviť vyhľadávaním denne hodiny, radšej kupujte hneď.

 

Po úspešnej kúpe letenky netreba zabúdať na zlaté pravidlo – ak je letenka nezrušiteľná (čo takmer určite je), netreba sa už radšej venovať ďalšiemu vyhľadávaniu. Aby vás potom netrápilo, že ste zaplatili o pár eur viac, ako ste mohli. Berte to pozitívne. Aj letecké spoločnosti sú firmy ako každé iné a chcú zarábať. Ak by všetci kupovali iba lacné letenky, čoskoro by väčšina aerolínií zbankrotovala a ceny by postupne v súlade so všetkými zákonmi ekonómie narástli. Neľutujte preto, že za letenku možno zaplatíte o pár eur viac ako niekto iný. Ani z obchodu do obchodu predsa nebeháte kvôli lacnejším rožkom. Či?

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)