Denník N

Prosím Vás, pán Morvay, o Izraeli už nepíšte

Andrew Shiva/Wikipedia
Andrew Shiva/Wikipedia

Jeruzalem je aj židovský. UNESCO nepovedalo, že nie je.

V Izraeli rezolúcia UNESCO o Jeruzaleme vyvolala vlnu nevôle, lebo je považovaná za diplomatickú porážku.

No aj v izraelských médiách si niektorí dali tú námahu a uverejnili celý text rezolúcie a prečítali si ho. A dokonca zistili, že to nie je antisemitská tiráda arabských štátov. Verte, že ja som posledná, čo by som sa zastávala arabských vlád, vrátane tzv. palestínskej samosprávy. Nie sú to mentálni atléti a antisemitizmus im nie je cudzí.

Avšak nemáte pravdu, keď hovoríte, že rezolúcia popiera židovské väzby na Jeruzalem. Pozrime sa na tretí odsek:

3

Rezolúcia uznáva a pamätá na význam jeruzalemského starého mesta a jeho múrov pre judaizmus, kresťanstvo aj islám. Ak ste čítali aspoň začiatok textu, všimli ste si to.

Celá táto akcia má hlavne upozorniť Izrael na fakt, že v Jeruzaleme je okupačnou mocnosťou a nemá právo ničiť palestínske kultúrne dedičstvo. Izraelským vládam zmienky o okupácii veľmi prekážajú,  podobne, ako zmienky o okupácii z roku 1968 u nás alebo brutálnom potlačení povstania v Maďarsku z roku 1956 veľmi hnevajú Putina.

Či to chceme vidieť, alebo nie, Izrael ako okupant systematicky likviduje palestínske arabské dedičstvo v Jeruzaleme, v Gaze a na Západnom brehu. Spomeňme ako príklad muslimský cintorín Mamilla v Jeruzaleme, na mieste ktorého v roku 2017 má byť otvorené Múzeum tolerancie Simona Wiesenthala. To jednoducho nevymyslíš.

Izraelská vláda okrem iného finančne podporuje extrémistický Temple Institute. Nebude veľkým prekvapením, že Temple Institute túži vystavať nový chrám na mieste, kde sa dnes nachádza mešita al-Aksá (na obrázku hore). Rabinát IDF z obrázku Chrámovej hory odstránil Skalný dóm. V okupovanom Jeruzaleme Palestínčania musia búrať svoje domy vlastnými rukami. Na sväté miesta v Jeruzaleme veľké množstvo kresťanských a muslimských duchovných a veriacich má zakázaný vstup.  Po okupácii z roku 1967 Izrael v Jeruzaleme zničil tzv. marockú štvrť. Teraz Izrael chce UNESCO požiadať o vyňatie starého mesta v Jeruzaleme zo zoznamu ohrozených miest. Každý rok extrémisti na Deň Jeruzalema oslavujú „zjednotenie Jeruzalema“, pochodujú cez muslimskú štvrť a kričia „Mohamed je buzerant, Mohamed je sk****syn, Mohamed je mŕtvy, smrť Arabom“ a podobne.

To je len pár príkladov, ktoré sa týkajú priamo Jeruzalema. Mohli by sme sa baviť hodiny a hodiny o zničených palestínskych dedinách na území dnešného Izraela po roku 1948, vyhnaní Palestínčanov, obmedzovaní muslimských a kresťanských veriacich na Západnom brehu, ničení starobylých mešít v Gaze a tak ďalej.

Píšete, že nie je rozumné hádať sa o to, kto kde bol prvý.  Akurát zvyšok Vášho článku je o tom, že muslimovia v Jeruzaleme prví neboli. Prosím, nerobme z izraelsko-arabského konfliktu konflikt náboženský. Na oboch stranách sú takí, ktorým takáto manipulácia vyhovuje, ale treba to odmietnuť. Antisemitizmus treba odmietnuť, ale UNESCO ohľadom Jeruzalema nič antisemitské nevykonalo. Filip Outrata upozorňuje na to, že ide o súčasný stav, nie o popieranie histórie. Všimol si tiež, že sporné miesta na okupovaných územiach (okrem Haram aš-Šaríf) sú pomenované arabsko-hebrejsky. Vyčítať sa dajú úvodzovky pri „Western Wall Plaza“, keď v arabskom názve nie sú. To je asi všetko.

Francúzi a Švédi vraj kapitulovali pred islamistami a chcú si získať priazeň muslimov doma. Zdržali sa aj Španielsko, Slovinsko, Taliansko, Japonsko, Ukrajina, Paraguaj, Argentína alebo Južná Kórea. Všetci sa chcú zapáčiť doma muslimskej menšine?

Pre Palestínčanov – kresťanov aj muslimov – izraelské etnické čistky, izraelská okupácia a izraelský apartheid sú reálne, ničia ich kultúru, popierajú ich práva, históriu aj samotnú existenciu. Izraelská politika škodí židom na celom svete ako v súčasnosti asi nič iné.  Pred 130 rokmi židia, kresťania a muslimovia v Jeruzaleme, zdá sa, vychádzali lepšie ako dnes. Veľmi jasne sa musíme postaviť proti antisemitizmu, židov nie je možné obviňovať z izraelských zločinov, to je samozrejmé, ale nerobme z okupantov a kolonizátorov obete.

Píšete, že muslimské štáty dlhodobo bojujú proti Izraelu a aj túto rezolúciu využili na spochybnenie legitimity Izraela. Palestínčania, z ktorých väčšina nie sú židia, odmietajú uznať Izrael ako židovský štát. Je to nepochopiteľné? Má Slovensko právo existovať ako katolícky štát, kde tí, čo nie sú katolíci, nebudú mať práva? To iste nie.

UNESCO svojou rezolúciou upozornilo Izrael na papieri, že má rešpektovať práva Palestínčanov na okupovaných územiach. Takéto symbolické gesto aj v Denníku N vyvolal veľké pobúrenie ako falšovanie histórie a antisemitizmus. Pobúrenie oveľa väčšie ako celá okupácia Palestíny a ešte k tomu aj založené na niečom, čo nie je pravda. Preto si nechcem kúpiť predplatné ani v akcii za cent.

V tom, čo píšem, nie je nič osobné. Vaše články majú možno 100-krát väčšiu čítanosť ako môj blog, ktorý píšem ako hobby. Blog som si tu založila, lebo chcem o Izraeli a Palestíne čítať kvalitné články a kvalitné analýzy. Zatiaľ ma nič nepresvedčilo, že je v redakcii snaha niečo také písať.

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie