Denník N

Orphaned Land – metaloví poslovia mieru z Izraela

Koncert Orphaned Land sa blíži, a tak som si povedal, že by nebolo na škodu si ich trošku priblížiť. Kapelu, ktorá by využívala orientálne prvky do takej miery ako oni, nájdete len ťažko.

Zdroj: Cultuurpodium Boerderij NL

 

Keďže mnohé sme si povedali už v článku Synovia osirelej zeme, pokúsim sa pridať ďalšie zaujímavé info.

Vlny, akú Orphaned Land rozpútali, sa chytilo niekoľko projektov a kapiel. Z nich vystupujú predovšetkým dve – Amaseffer a Myrath.

V prvom prípade ide o akýsi mix orientálneho a progressive metalu a la Orphaned Land, ale s väčšou dávkou segmentov a prvkov, aké sú typické skôr pre epické filmové soundtracky.

Ich zatiaľ jediné CD Slaves for life malo byť súčasťou plánovanej trilógie albumov podľa biblickej knihy Exodus, a tak ho zvyknem nazývať aj „pesachovým CDčkom“, keďže najviac si ho púšťam práve v období tohto významného židovského sviatku.

Zachytáva obdobie otroctva Izraelitov v Egypte až do bodu, kedy umierajú prvorodení a faraón dáva súhlas k ich odchodu.

Išlo o veľmi vydarený projekt s peknou myšlienkou a dejom, veľká škoda, že zatiaľ nevyšlo pokračovanie.

K Myrath dodám len toľko, že vďaka posledným dvom albumom, najmä Legacy, sa hlásia o vlastné headliner turné.

Relatívne nedávno vyšlo ovocie spolupráce Kobiho Farhiho z Orphaned Land a Ereza Yohanana z Amasefferu pod názvom K’Naan.

Z prvých niekoľko počutí toho ešte veľa vyvodiť neviem, len to, že kvalitatívne sa úplne nechytá ani na jednu zo spomínaných kapiel, aj keď stále ide o solídne dielo.

Keďže K’Naan bol masívne propagovaný Farhim na jeho osobnom profile aj kapelou, šance, že nejaký song z albumu odznie aj na bratislavskom koncerte, sú vysoké.

Orphaned Land sú mojou dlhodobou srdcovkou, či už po hudobnej alebo myšlienkovej stránke. Nenechajte si ich ujsť 12. novembra o 20:00 hod. v bratislavskom klube Randal.

Rád Vás tam uvidím, najlepšie v headbangujúcom stave a s paroháčmi nad hlavou!

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))