Denník N

Koniec pozitívnej psychológie

Verejný text sprevádzajúci vydanie mojej debutovej knihy.

Motivačné knihy sa stali karikatúrou samy na seba. Po vzniku a rozšírení niektorých klasických diel prišlo na trh množstvo napodobenín. Dnes to už môžeme tvrdiť, pretože sa svet nachádza vo vysokom štádiu netolerancie. Kde je ohlasovaný magický účinok týchto kníh? Nie je a ani nepríde. Majú lichotivý obal a vydarený názov, ale chýba pochopenie podstaty.

Predstavte si všetko, čo nevidíte. Ani sa to poriadne nedá, však? Dalo by sa, keby ste sa odosobnili. Odosobnenie je fenomén, ktorý vo svojich myšlienkových experimentoch naháňajú hlavné filozofické smery a viery. Odosobnenie je začiatok dlhej cesty k pochopeniu. Mnohí ľudia túto cestu zažili, nezávisle na rôznych miestach a v rôznych obdobiach vývoja spoločnosti. Nie je to nové učenie, je iba zabudnuté. Tak ako bolo platné pred tisíc rokmi, tak bude platné o ďalších tisíc rokov po nás. Pozitívna psychológia a jej predstavitelia postavili svoj terajší status na zákonoch odosobnenia, no v nenásytnej honbe za ziskom a predajom tieto zákony spotvorili a momentálne predávajú iba obyčajné táraniny. Nevedia, ako ďalej postupovať.

Práve v tej chvíli prichádza moja kniha Koniec prázdnoty. Je iná ako väčšina žánru. Nemá obálku pastelovej farby, nestojí za ňou renomované vydavateľstvo, je krátka a tvrdím, že na pár stranách som celú tému odosobnenia opísal a uzavrel. Nenapísal ju študovaný filozof, ale človek z malej obce, človek s chybami ako ktokoľvek iný. Vznikla po dlhoročnom pozorovaní sitácií, ktoré nastávajú pravidelne v našich životoch, je vhodná pre každého. Tému odosobnenia som si nevybral zámerne. Mal som pocit, že mám čo povedať, tak som to napísal a vydal. Po pravidlenom kontakte s motivačnými knihami (niekoľko mesiacov som pracoval v kníhkupectve – čítaj moje postrehy z tohto obdobia) sa mi uľavilo, lebo som si uvedomil, že Koniec prázdnoty je text, ktorý ruší pomýlené knihy a pomýlených autorov. Koniec prázdnoty považujem za koniec žánru pozitívnej psychológie a začiatok ďalšieho žánru, ktorý sa časom zadefinuje a rozvinie.

Odosobnenie je v roku 2016 kľúčová schopnosť. Ak sa ju nenaučíme, nezvládneme technológie a výzvy, ktoré prichádzajú do našich životov. Máme k dispozícii virtuálnu realitu, rozšírenú realitu, fenomény Big Data a Internet of Things, bezpilotné autá, umelú inteligenciu, editovanie génov (metóda CRISPR) a začiatky takzvanej „platformovej ekonomiky“. Zmeny, ktoré musíme pochopiť, ak ich chceme ovládať. Každý z menovaných pojmov skrýva roky vývoja a vynikajúce priemyselné a obchodné využitie. Nikdy ho však nedosiahneme, ak sa neodosobníme.

Na druhej strane sú tu výzvy, ktorých kontext musíme vnímať. Migračná kríza v Európe sa začala pred piatimi rokmi Arabskou jarou. Migranti sú ľudia, ktorí rovnako ako my v roku 1989, chceli lepší život. Nanešťastie ich začala strieľať a zabíjať vlastná vláda. Politický marazmus v USA začal nie D. Trumpom, ale Barackom Obamom, ktorý bol slabý prezident. Intelektuáli na to opakovane upozorňovali. Nikto nepočúval. Čelíme internetovej propagande v réžii Putinovho zločineckého režimu a nevieme odlíšiť pravdy a polopravdy. Tieto výzvy vyvolávajú strach. Nikdy sa ho nezbavíme, ak sa neodosobníme.

Koniec prázdnoty je silný text, ktorý vám pomôže na ceste odosobnenia a pochopenia. Garantujem ho svojím menom a tvárou, nie som anonymná inštitúcia. Môžete ma stretnúť, napísať mi alebo iba sledovať moje ďalšie texty. Som vdačný, že som mohol knihu napísať, vydať a šíriť medzi ľuďmi.

Sledujte život knihy na koniecprazdnoty.wordpress.com.
Sledujte môj anglický blog o vydávaní knihy.

Sledujete moje videá na www.facebook.com/worldpaintedblog/

Tento účet je už neaktívny. Pozri nové texty na worldpaintedblog.com

Teraz najčítanejšie

Ondrej Kandráč

Tento účet som používal do januára 2017. Moje nové texty nájdete na www.worldpaintedblog.com. Moja kniha "Koniec prázdnoty" (Bratislava, 2016) je práve v predaji.