Denník N

6 otázok pre policajného prezidenta – konšpirátora

Foto: TASR/Štefan Puškáš
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nie je to len o papalášskych hodnostiach. Vyhlásenie, pod ktoré sa podpísal policajný prezident, je smutnou pripomienkou toho, v akom stave sa nachádza vedenie nášho bezpečnostného sektora.

“Súčasná migrácia je precízne politicky a mediálne organizovaný stret s našou európskou civilizáciou”, “Európania (sa) stávajú nevoľníkmi vo vlastnej krajine aj vďaka uplatňovaniu ´ľudskoprávnemu imperializmu´ zo strany protinárodne orientovaných štruktúr”, vďaka “korporátnym médiám a tzv. „slniečkárom“ (sme sa) stali v úvodzovkách takými „ostýchavými“ a v podstate zbabelými, že sa zdráhame jednoducho nazvať hlupáka – hlupákom”.

Toto sú citáty z vyhlásenia združenia Neformálne ekonomické fórum – Hospodársky klub o migrácií, ktoré sa prostredníctvom platenej agentúrnej správy dostalo vo štvrtok do médií. Nebolo by na tom nič zvláštne, veď spolky najrôznejšej chuti a politickej orientácie publikujú podobné veci neustále. Pod týmto skvostom sa však ocitol aj podpis generála PaedDr. Tibora Gašpara. Prezidenta policajného zboru SR.

Od štvrtka sa k tomuto vyhláseniu samotný Gašpar nevyjadril. Šéf NEF Hospodárskeho klubu potvrdil, že s textom Gašpar súhlasil. Minister vnútra povedal, že je to OK, lebo ide o občiansku aktivitu a nemá nás to čo zaujímať. Tibor Eliot Rostás ho na svojom facebooku pochválil. Veď konečne tu niekto súhlasí s názormi, ktoré on hlása už roky. Áno, už by vám malo svietiť aspoň sedem kontroliek. Je len dobré, že sa s ním dnes stretol prezident SR a žiadal vysvetlenie. Verejne sa Gašpar k otázkam novinárov odmietol vyjadriť.

Občan Gašpar má právo na názory, aké len chce. Problém je, že Tibor Gašpar nie je len bežný občan. Velí Policajnému zboru SR, represívnej zložke štátu s obrovskými možnosťami na zásah do života každého občana tejto krajiny. Jeho názory by nás mali veľmi zaujímať, a to predovšetkým v momente, kedy podpíše otvorene politické vyhlásenie plné konšpirácií.

Čo by mal zodpovedať

Gašpar zatiaľ pred odpoveďami uteká. Niekto, napríklad výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, by to však nemal nechať tak. Zaujímať by nás mohli nasledujúce veci:

  • Súhlasí policajný prezident s vyhlásením, ktoré podpísal? Alebo sa od neho napokon dištancuje? 
  • Myslí si, že na Slovensku pôsobia “protinárodne orientované štruktúry”? Ak áno, čo robí pre to, aby im v ich činnosti bránil?
  • Myslí si, že ľudské práva sú imperialistické? Akým spôsobom sa to pretavuje do jeho zmýšľania o policajnej práci?
  • Stávajú sa Európania nevoľníkmi vo vlastnej krajine?
  • Je migrácia cielene mediálne a politicky riadený proces? Ak áno, kto za ním stoji?
  • Dokáže funkciu prezidenta PZ vykonávať politicky nezaujato a objektívne, keď má takéto hodnotovo vyhranené názory na citlivé bezpečnostné otázky?

Ak je toto v poriadku…

Názory ovplyvňujú konanie. Policajný prezident okrem iného zodpovedá za boj s extrémizmom, či cudzineckú políciu. Ak by mal názory hoci aj na úrovni “najlepšej” konšpiračnej propagandy, máme problém.

Naháňame celebrity za homeopatické billboardy. Nariekame nad tým, že mladí podliehajú hoaxom na internete. Ak prejde konšpirovanie policajného prezidenta mlčaním, tak akékoľvek snahy budú takpovediac na nič.

Pomenujem veci, ako sú. Za normálnych okolností by mal mať policajný prezident za takéto názory obrovský problém. Ak si naozaj myslí, že tu mimovládky a zahraničné sily robia protištátne sprisahanie, nemá čo robiť na čele polície. A ak za ním stojí aj minister vnútra, platí to aj pre neho.

Európa čelí mnohým bezpečnostným výzvam. Práve preto je dôležité, aby na čele bezpečnostného sektoru stáli profesionáli a nie osoby, čo prepadnú prvému konšpiračnému blábolu, na ktorý narazia. Je to hanba. Je to trápne. Je to v konečnom dôsledku nebezpečné, lebo to nehovorí nič dobré o samokontrole našich bezpečnostných elít.

Povyšovanie kapitána Danka a ďalších členov vlády vyvolalo veľké pobúrenie a internetovú zábavu verejnosti. Spolu s výkonom policajného prezidenta Gašpara je to pripomienka, v akom stave sa v našom bezpečnostnom sektore nachádzame. Latka je prekliate nízko. Dostali ju tam ľudia, čo sa najradšej búchajú do pŕs kvôli štátnosti a jej ochrane. Nerobia pre ňu vôbec nič.

Teraz najčítanejšie

Martin Dubéci

Som členom predsedníctva a sekretárom hnutia Progresívne Slovensko. Píšem si tu svoje poznámky k politike a spoločenským otázkam. Venujem sa politickej stratégii a bezpečnosti.