Denník N

Čo všetko sa ešte vo veci spornej výstavby náhradných bytov Dúbravčanom nepovedalo

Znenie tohto článku bolo v októbri 2016 zaslané do redakcie Dúbravských novín. A to nie len z dôvodu uvedeného v názve článku, ale aj z toho dôvodu, že ide o jednu z najaktuálnejších tém bratislavskej Dúbravky. A keďže nové vedenie tvrdí, že na rozdiel od starého vedenia miestne noviny cenzúrovať nenecháva, má ďalšiu možnosť to dokázať. Zatiaľ to nedokázalo ani v jednom prípade z piatich, kedy bol do redakcie zaslaný nejaký nepohodlný, kritický článok.

Široká dúbravská verejnosť sa už v tejto veci mala možnosť oboznámiť okrem iného aj s informáciou, že obyvatelia z okolia plánovanej výstavby náhradných bytov v lokalite Pri kríži sú rozdelení na 2 skupiny, pričom prvá je účastníkom konania, túto tvoria obyvatelia z bytového domu Karpatia, ktorý je najbližšie k plánovanej stavbe, a usiluje o úpravu projektu s cieľom znížiť negatívne dopady stavby na obyvateľov a životné prostredie…

Oveľa menej známe, resp. neznáme je to, že o to isté sa usiluje aj „druhá skupina“, ktorú cez petíciu „Za park Pri kríži“ svojimi podpismi podporujú viacerí obyvatelia z okolia, aj z Karpatie (členkou petičného výboru je obyvateľka uvedeného bytového domu). Rozdiel je len v tom, alebo hlavne v tom, že daný petičný výbor (ktorého som členom) prichádza aj s nepopulárnymi, pre niekoho drzými, pre niekoho so škodlivými, a pre niekoho len s neakceptovateľnými požiadavkami a návrhmi – neakceptovateľnými pre magistrát a zdá sa, aspoň zatiaľ, že aj pre dúbravskú samosprávu (viď záznam z júnového zasadnutia miestneho zastupiteľstva k danému bodu).

Petíciu za Park Pri kríži podpísalo k 8.10.2016 už takmer 800 občanov; najmä z blízkeho okolia, ktorých názor by sa nemal odignorovať len preto, že sa nájdu ľudia, ktorí s petíciou nesúhlasia napriek tomu, že táto rozhodne nie je proti verejnému záujmu a nikomu neubližuje. A ak chce niekto tvrdiť opak, nech to prosím konečne niečím podloží.

Petičný výbor, ako to vyplýva z textu petície, nie je proti zámeru výstavby náhradných nájomných bytov v Dúbravke ako takému, požaduje však nestavať náhradné nájomné byty v súčasnej lokalite na ulici Pri Kríži, ale využiť pre výstavbu inú vhodnejšiu lokalitu (napr. na mestských pozemkoch v okolí Saratovskej ulice za obratiskom električiek) tak, aby bola zachovaná v čo najväčšej miere zelená plocha v danej lokalite, v súčasnosti využívaná pre šport a rekreáciu, a vybudovať na nej park. Súčasne si petičný výber uvedomuje, že vo veci bolo medzi tým zamietnuté odvolanie a teda stavebné povolenie bolo potvrdené, a preto na júnovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva prezentovalo aj alternatívne, aj keď z pohľadu záchrany najcennejšej zelene v danej lokalite 2 oveľa menej vhodné riešenia.

Táto „druhá skupina občanov“, resp. petícia za Park Pri kríži háji aj záujem dostatočnosti parkovacích miest. Podľa petičného výboru je stavba navrhnutá na najnevhodnejšie miesto danej lokality – na miesto, kde v súčasnosti na zatrávňovacích tvárniciach parkuje množstvo áut, aj keď ide o parkovisko neoficiálne, čo je jedným z argumentov odporcov petície – že ide o parkovanie nepovolené. Lenže na rozdiel od tohto neoficiálneho parkoviska, ktoré sa výstavbou zruší, autá, ktoré na ňom parkovali, len tak jednoducho z danej lokality nezmiznú. A teda problém s parkovaním sa tu danou výstavbu výrazne prehĺbi. Zvlášť ak budova bude bez podzemného parkovania.

Je síce pravdou, že v platnom územnom pláne žiaden park v danej lokalite navrhnutý nie je, avšak petičný výbor o tom veľmi dobre vie; inak by nevznikla ani petícia, ktorej názov znie: PROTI ZNEHODNOTENIU POSLEDNEJ VÄČŠEJ SÚVISLEJ ZELENEJ PLOCHY v DÚBRAVKE plánovanou výstavbou náhradných nájomných bytov na mestských pozemkoch a ZA VYBUDOVANIE NOVÉHO PARKU v LOKALITE PRI KRÍŽI.

A tu sú v stručnosti dôvody jej vzniku o ktorých sa širšia verejnosť ešte v bratislavských tlačových médiách, vrátane Dúbravských novín, doposiaľ nemala možnosť dozvedieť, aj keď sa o tejto téme už veľa popísalo:

  1. Výstavba náhradných bytov sa tu naplánovala a k stavebnému povoleniu došlo v r.2014 bez účasti občanov.
  2. Aj Dúbravka, nie len Ružinov má právo od magistrátu niečo požadovať. Zvlášť ak ako jedna z mála mestských častí má znášať problém Starého mesta, a to problém s náhradnými bytmi a tiež preto, lebo jeden takýto problém (zámena pozemkov vo veci parčík Belopotockého vs. plánovaný park Pod záhradami) už na svoje plecia vzala.
  3. Pozemky na ktorých by mal vzniknúť park, nie sú súkromné, teda nie je nutná zámena pozemkov. Ide o pozemky hl. mesta, teda nie len úradníkov magistrátu, ale aj bežných občanov Bratislavy.
  4. Absencia parku v širokom okolí pričom ide o poslednú väčšiu súvislú zelenú plochu v Dúbravke vhodnú pre park.
  5. Rýchlo sa rozvíjajúca severná časť Dúbravky – aktuálne vo výstavbe 7 veľkých stavebných projektov, pričom stavba s náhradnými bytmi, prístupová cesta a parkoviská k nej sú naplánované na najnevhodnejšie miesto v danej lokalite, smerujú do stredu najcennejšej zelenej plochy.
  6. Práve toto miesto už roky slúži na relax a oddych Dúbravčanov z danej lokality. Takéto cenné pozemky by sa logicky mali využívať čo najefektívnejšie. Preto aj formou petície je potrebné zabrániť živelnej výstavbe v danej lokalite; zvlášť ak v lokalite absentuje územný plán zóny.
  7. Žiaden finančný profit nevyváži znehodnotenie tejto jedinečnej zelenej lokality. To na margo tvrdenia, že ak už raz bolo stavebné povolenie, stavať sa „musí“… a stavba sa už „nemôže“ presúvať ani o 100 metrov ďalej, lebo zmena projektu nie je lacná záležitosť.
  8. Je tu skvelá možnosť bez vysokých finančných prostriedkov, teda do veľkej miery svojpomocne, vytvoriť na časti daných mestských pozemkov prírodnú, viac generačnú oddychovú zónu. Občania-aktivisti sú pripravení sa spolupodieľať na projektovaní a vybudovaní parku.
  9. Pri zrealizovaní, pre magistrát nejnepopulárnejšej alternatívy riešenia, ktoré ponúka petičný výbor, by v danej lokalite nenastal problém s parkovaním, resp. by bol oveľa menší.

Za petičný výbor Marcel Burkert, miestny poslanec

Doplnené 30.11.2016: Zverejnenie článku v Dúbravských novinách bolo odmietnuté.

Teraz najčítanejšie

Marcel Burkert

Dekonšpirátor. Teda má za to, že za zlom vo svete nie sú USA, dokonca ani Židia, ani ilumináti, ani slobodomurári, ani iné tajné spolky, ale jednostranná vláda rozumu, duchovná lenivosť, neznalosť zmyslu života a Zákonov stvorenia, slepá viera v mnohých podobách. Kritik Putinizmu a socializmu s tzv. ľudskou tvárou. Od júla 2015 aj aktívny skeptik poukazujúci na nebezpečenstvá vyplývajúce zo silne pokriveného učenia proroka Mohameda, alibizmu moslimských a európskych lídrov, pseudohumanizmu a z presadzovania multikulturalizmu za každú cenu.