Denník N

Najkrajšie rozprávky rozpovedané najkrajšími hlasmi, aké Slovensko malo

Nájdete ich v sekcii audiokníh, ale od tohto žánru majú ďaleko. Nájdete ich aj medzi novinkami, ale poznajú ich nielen súčasné deti, ale aj ich rodičia a rodičia ich rodičov.

Audioknihy sú novým fenoménom. Na našom trhu sa ešte neudomácnili tak, ako to vidíme v zahraničí, kde sa iba čítaním kníh dá zarobiť na pokojný život. Ale pokusy sú a je ich čoraz viac, najmä v oblasti detských titulov, keďže sa predpokladá, že deti k nim budú zhovievavejšie. Vychádza sa z toho, že čítať ešte nevedia a možná je aj hypotéza, že rodičom by sa dosť uľavilo, keby ich občas pri čítaní nahradil niekto iný. Či pri audioknihách deti vydržia, treba vyskúšať v praxi, avšak stále by mal rodič mať na pamäti, že audiokniha je text načítaný jedným hlasom, jedným človekom, ktorý, ak nie je špičkovým hercom alebo rodeným zabávačom, bude sa pri držaní detskej pozornosti trochu trápiť (výhodou je, že nebude toho priamym svedkom).

Práve preto môže byť zaradenie titulu Najkrajšie rozprávky medzi audioknihy mätúce. Nie sú to totiž audioknihy. Ide o dramatizácie, výpravné rozhlasové hry, v ktorých účinkuje nie jeden, ale viacero hercov. A nie hocijakých. Hlasy postavám dali Karol Machata, Michal Dočolomanský, Božidara Turzonovová, Zdena Studenková, Ladislav Chudík, Soňa Valentová, Stanislav Dančiak, Gustáv Valach, Eva Krížiková, Zora Kolínska, skrátka prvá liga slovenského herectva 70-tych a 80-tych rokov, kedy tieto diela prvýkrát vyšli. Mnohé si najmä generácia dnešných 30-tnikov a 40-tnikov pamätá z víkendových rán, kedy boli pevnou súčasťou rozhlasového vysielania. Počúvali sme ich zabalení do perín, šťastní, že ešte nemusíme vstávať. Zároveň sa dali kúpiť aj ako LP platne, dostupné boli v mnohotisícovom náklade a pri malej konkurencii bolo vysoko pravdepodobné, že sa aspoň jedna platňa dostala do každej rodiny. „Ide sa do lesa, jahody traste sa,“ alebo „Tri, tri, tri prasiatka ru-žo-vé, tri, tri, tri nájdete nás pri hre,“ sú texty piesní, ktorých melódie sa nám vybavia aj o polnoci. Hity nášho detstva. Aj tie sú súčasťou edície Najkrajšie rozprávky.

najkrajsie-rozpravky-5

Dnes sú dostupné na CD, ale nájdete ich aj v ponuke digitálnych hudobných obchodov a sú to presne tie isté pôvodné nahrávky, dokonca aj s pôvodným diazjnom obalov. Na každom nosiči sú dve rozprávky, jedna dlhšia (40 – 50 minút), jedna kratšia (15 – 25 minút), preto aj ilustrácie znázorňujú vždy obe diela, podľa ktorých si deti vedia samy vybrať, čo by chceli počúvať.

Momentálne je v edícii okolo 30 titulov, čiže 60 rozprávok, od najznámejších ako Medovníkový domček, Snehová kráľovná, Tri prasiatka, Čert a Kača, Tri zlaté vlasy, až po tie, na ktoré si možno hneď nespomenie ani sčítaná babka: Ženský vtip, O vrabcovi a okúňovi, Poľovník Manuk, Múdra Katarína, Drevená krava. Všetky nesú rovnaké prvky – vynikajúco spracované texty, kvalitné herecké obsadenie, strhujúci dej.

najkrajsie-rozpravky-6

Dramatizácie sa od audiokníh nelíšia len počtom účinkujúcich. Všetky Najkrajšie rozprávky sú podfarbené výpravnou scénickou hudbou Viktora Szarku, Svetozára Stračinu, Aliho Brezovského, v jednom prípade dokonca Antonína Dvořáka. Kombinácia všetkého vyššie spomenutého s faktom, že aj z hudby samotnej ľahko naskakujú zimomriavky, potvrdzuje, že táto edícia nemá názov Najkrajšie rozprávky náhodou. Je za nimi kopec práce, okrem už spomenutých zložiek, aj dramatikov, dramaturgov, režisérov, zvukárov a ďalších. Nejde o narýchlo nahraté lákavé tituly, ale o poctivé remeslo, na ktoré bol čas aj priestor. Ak by sa aj dnes nahrávalo rozprávok pomenej, k týmto sa dá stále vrátiť. Sú nadčasové a obsahovo nemenné. Prihovoria sa dnešným deťom presne tak isto, ako sa prihovárali aj ich rodičom.

najkrajsie-rozpravky-2

Netajím, že som veľkou fanúšičkou rozhlasových hier. Vyrástla som na nich a moje deti ich počúvajú od mala so mnou – aj tie, určené dospelým, ale v prvom rade detské. Dnes na nich nečakajú, kedy pôjdu v rádiu. Hocikedy si ich pustia, hrajú im popri ich vlastnom hraní sa a z času na čas niektoré spomenie, ako sa tešilo, keď sa princezná Ľudmila dostala z hradu Veterného kráľa a spieva si pri tom jej pieseň o slnku, čo svieti nad hlavou. Alebo ako sa bálo, keď Malého Muka oklamali tie hnusné mačky, opisuje mi ich vyškľabené tváre, hoci ich nikdy naozaj nevidelo, ale predstavivosť urobila svoje. Počúvanie, ak deti zaujme, otvára brány ich fantázie veľmi ľahko a prirodzene. Pri úplnej absencii obrazovej zložky deti vidia jedine to, čo sa zrodí v ich predstavivosti. Pre mňa sú Najkrajšie rozprávky tým najlepším, čo sa dá v tomto žánri v slovenčine deťom ponúknuť.

CD na recenziu poskytlo vydavateľstvo OPUS. Foto: autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie