Denník N

Pán minister, nechceme žiť v toxickom meste!

Už niekoľko desaťročí je tu problém, ktorí všetci ministri životného prostredia veselo ignorujú. Pre Slovensko predstavuje toxická skládka vo Vrakuni druhý Černobyľ. Napriek tomu, že politici vehementne vsunuli ochranu vody do ústavy, v skutočnosti sa na tento vysokotoxický problém iba nečinne prizerajú. Dokedy ešte???

Skládky odpadu sú žiaľ realitou aj na území  hlavného mesta. Naposledy som písala o skládke nebezpečného odpadu v Záhorskej Bystrici. Dnes je tu ešte väčší a ešte toxickejší problém, ktorý sa nedočkal riešenia už niekoľko desaťročí. Dlhodobý problém toxickej skládky v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa s rozlohou až 4,65 hektára je však nekontrolovateľnou tikajúcou bombou.

Na prvý pohľad vyzerá toto miesto ako lúka, o ktorú sa nikto nestará, no pod povrchom je na tomto mieste až 120-tisíc metrov kubických chemického odpadu. Pôda zapácha a kamene majú čierno-fialovú farbu. Zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov platí už 14 rokov!!!

So sanáciou skládky sa podľa sľubov ministerstva malo začať „už“ na jeseň – zatiaľ sa tak nestalo. Vrakunská samospráva pod vedením starostu Martina Kuruca sa snaží situáciu riešiť, no ministerstvo iba sľubuje. A to už niekoľko rokov. Skládka zatiaľ kontaminuje podzemné vody a naďalej ničí zdravie občanov i životné prostredie na Žitnom ostrove. Už bývalý minister Peter Žiga potvrdil, že toxické látky prenikajú do spodných vôd no po 14 mesiacoch od jeho tlačovej besedy sa na veci nič nezmenilo. Sľuby ministerstva zostali nenaplnené. Zo skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova však unikajú toxíny už 50 rokov!!! Geologický prieskum dokonca zistil zvýšenú prítomnosť pesticídov, herbicídov, benzénov, arzénu a ďalších 443 rôznych chemických látok. Týmto sa stáva vrakunská skládka jednou z najnebezpečnejších na celom Slovensku. Dokedy budú ešte kompetentní čakať???

Toto tu v hlavnom meste skutočne chceme? Ohrození sú totiž ľudia nielen vo Vrakuni, ale aj zo širšieho okolia. Nečinnosť kompetentných je v tomto prípade absurdná. Ide predsa o zdravie obyvateľov a tiež ďalších generácií. Tento dlhopretrvávajúci problém by mal byť čo najskôr vyriešený – zdravie je totiž to najviac, čo v živote máme.  Nenechajme si ho tak ľahko vziať.

Teraz najčítanejšie

Natália Hanulíková

Ako matka dvoch synov, manželka a vyštudovaná psychologička sa zaujímam o celospoločenské dianie na Slovensku i v zahraničí. Som predsedníčkou Strany zelených Slovenska a píšem o témach, ktoré sú mi najbližšie: deti, sociálny systém, politika, ochraańa životného prostrediam psychológia, literatúra, a kultúra.