Denník N

Mesežnikov proti Kotlebovi nemá šancu. Nko šíri nenávisť :(

A potom, že žijeme v dobe, keď na faktoch nezáleží.

Predstavte si, že by Kotleba svoju slizkú teóriu o tom, že „niektorí“ ľudia na Slovensku nemajú slovenské či slovanské črty, zverejnil v novinách v komentári. Redakcia by vás na jeho výplody špeciálne upozornila – Mesežnikovova tvár nie je hodná Slovenska, píše Marián Kotleba.

Na druhý deň by uverejnili spoplatnené odpovede – Martin Poliačik, povedzme, by sa rozpísal o tom, že pozná veľa ľudí, ktorí rôzne vyzerajú a sú v pohode. A snáď by sa našiel aj sociológ, ktorý by Kotlebovi odkázal, že odvolávať sa na črty tváre a čistotu „rasy“ vôbec nepatrí do tohto storočia.

Potom by prišiel na rad samotný Mesežnikov, ktorý by sa posťažoval na Kotlebov rasizmus a zlo, čo šíri.

Následne by sa po pár dňoch objavil na stránke Nka nový blog pod menom Centrum pre výskum neslovanských čŕt tváre. Vo svojom profile by nás autori ubezpečili, že samotní neslovansky vyzerajúci ľudia im nevadia, ale musia nás varovať pred politickými cieľmi ľudí s neslovanským výzorom. Dokonca by aj percentuálne vyčíslili, koľko ich vo svete je a ako je ich ľahko prekuknúť použitím vedeckých metód. A zhodnotili by, že Mesežnikov vôbec nedokázal vyvrátiť, že nevyzerá ako Slovan, akurát dourážal Kotlebu.

Konečne niekto povedal, ako to je, zajasali by Kotlebovi fanúšikovia, povznesúc sa nad odpor k Nku.

Nepáči sa vám to? Ani mne.

Nechajme na chvíľku protipalestínske výpady, ktoré redakcia Denníka N pravidelne produkuje. Nechajme aj to, že vedomosti novinárov o islame a muslimoch sú väčšinou hrôzostrašne slabé.

Z mne neznámych dôvodov sa Denník N stal miestom pre islamofóbov.

Richard Sulík sa vo svojom blogu o nekompatibilite islámu so Západom odvoláva na Billa Warnera, ktorý píše knihu za knihou o politickom isláme. A aby ste neboli na pochybách o tom, že Bill Warner je nezaujatý expert a nestačí vám vedieť, že vyštudoval fyziku, tu je pár slov od neho:

„Dovoľte mi jasne povedať, ja nenávidím islám. Nenávidím doktrínu, ktorá pochádza z Koránu, od Aláha, zo síry, Mohamedovho životopisu, z hadísov, jeho tradície. Nenávidím ten islám, ktorý sa tam nachádza.“

Nikomu v Denníku N zjavne nenapadlo predsudky o muslimoch riešiť, dajme tomu, článkom historika o vzniku islámu, o tom, čo je podobné s kresťanstvom, čo je odlišné. Alebo jednoducho zobrazením muslimov ako obyčajných ľudí, ktorí žijú v rôznych podmienkach svoj život. Nie, v Denníku N najskôr zverejnili Sulíkov článok postavený na „výskume“ islamofóbneho experta a dotknutí ľudia, či už skutoční experti alebo muslimovia môžu mu odpovedať. Veľkorysé.

Tiež z mne neznámeho dôvodu Sulíkov komentár bol prístupný zadarmo, odpovede (okrem tej Poliačikovej) boli za poplatok.

Nuž a teraz máme na Nku nových blogerov: Centrum pre štúdium politického islámu SR, ktorí sa definujú takto:

„Centrum pre štúdium politického islamu je neziskové, apolitické a nenáboženské hnutie zamerané na vzdelávanie a skúmanie doktríny politického islamu. Politický islam je tá časť islamskej doktríny, ktorá sa týka nemoslimov, teda kafirov. Nemoslimov, teda kafirov sa pritom týka 51 percent celkového textu základných kníh islamskej doktríny. Použitím vedeckých metód skúmania je možné tento politický aspekt islamu pomerne ľahko odhaliť a pochopiť.“

Ich prvý blog (link nedám) sa zameriava na to, že Poliačik ani Lenč Sulíkovi nedokázali vyvrátiť tézu o nekompatibilite islámskej doktríny so západnou kultúrou. A veselo hádžu slová ako káfir, dhimmi a odvolávajú sa na experta Billa Warnera.

Na svojej FB stránke Centrum linkuje na Sulíka, Konzervatívny výber (nebol jeho tvorcom Posledný križiak Krajniak, ktorý sám seba vidí ako bojovníka v apokalyptickej vojne kresťanstva proti islámu?), Billa Warnera a Plusku. Komentár o nevhodnosti minaretu na Pohode v HN označili ako svoj názor. A o čom je komentár? Minaret na Pohode je šialenstvo, lebo minaret je politický symbol nadvlády islámu nad krajinou, je to vyjadrenie podrobenia sa politickej doktríne. Mešity s minaretom sú centrom džihádu a ako hovorí ex-muslim XY a uznávaný expert Bill Warner

Nko dalo priestor Sulíkovi na jeho diletantské výlevy a propagovalo ich a práve tieto jeho diletantské výlevy padli na úrodnú pôdu.

Dnes o 16:09 mal článok Stretnú sa Sulík, Lenč a Mohamed 18 140 zhliadnutí, a 966 zdieľaní/lajkov na FB.

Keď som ho čítala včera, mal 9 pozitívnych komentárov – konečne na Nku niečo, čo sa dá čítat, prvýkrát som na tejto stránke zažil intelektuálny orgazmus a tak ďalej.

Prvé slovo platí, druhé letí z gatí. V Nku najskôr hovoria islamofóbni populisti a akákoľvek odpoveď už nikoho nezaujíma.

Je to asi tak, ako keď Fico vymyslel, že vláda musí mať voči utečencom a muslimom tvrdú rétoriku, lebo inak ľudia budú voliť Kotlebu – ľudia, ktorí chceli nenávisť, chceli skutočnú nenávisť Kotlebovu, Ficova nenávisť nebola dosť dôveryhodná. Ľudia, ktorí chcú v mainstreame počuť protimuslimské heslá, budú čítať Sulíkove hejty, nie Poliačikove zážitky alebo dokonca názory muslimov či islamológov, navyše v článkoch za poplatok.

Vo dne v noci Denník N monitoruje aktivity putinofilných manipulátorov a konšpiračných webov a pritom im sami dávajú toľko priestoru. Každá jedna krajne pravicová stránka u nás alebo v zahraničí sa hrdo hlási k expertovi Billovi Warnerovi. Pre Konzervatívny výber bez politickej korektnosti píše okrem samozvaného križiaka aj Juraj Poláček, bývalý člen SaS, ktorý už pred rokmi písal o muslimoch nenávistné blogy v SME. Tento pán Poláček okrem toho, že ráči nenávidieť muslimov, tiež miluje Putina a stojí za portálom medzicas.sk.

Prečo sa Nko rozhodlo robiť „diskusiu“ s nenávisťou? Muslimovia, ktorí sú okrem Rómov spolu so židmi iste najnenávidenejšou skupinou obyvateľstva, sa musia brániť proti bludom, hoaxom a tiežexpertíze založenej na nenávisti. Má toto byť nejaká forma plurality názorov, protest proti údajným náhubkovým zákonom z Bruselu? Thilo-Sarrazin-goes-Slovakia? Povstanie proti elitám? Sloboda slova uprostred fašizmu EÚ? Hľadá sa nová cieľová skupina v týchto vodách? Alebo je to len intelektuálna nemohúcnosť zodpovedných v redakcii a túžba po klikoch? Kedy si konečne niekto uvedomí, že nenávisť voči muslimom nie je alternatívny názor do diskusie? Prečo sa Denník N vybral týmto smerom, prečo sa priživuje na šírení nenávisti voči najbezbrannejším ľuďom?

Vždy hovorím, že o isláme si na Slovensku môže písať kto chce, čo chce. V Denníku N takisto, ešte lepšie bude oháňať sa pri písaní politickým islámom, to je populárnejšie. Pre mňa ďalší dôvod, prečo si Denník N nepredplatím. Ale bola by som rada, keby sa niekto vyjadril k tomu, prečo sa v redakcii k protiislamskej rétorike a protimuslimskej nenávisti pristupuje minimálne ležérne. Lebo Geert Wilders, Frauke Petry, Norbert Hofer, Marine Le Pen a Donald Trump sú nebezpeční populisti?

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie