Denník N

Paradoxy SIS: Odhalením budov SIS nebola ohrozená bezpečnosť SR, nástroje na postihovnaie žurnalistov však potrebujeme.

Jeden z najbizarnejších príbehov nekompetentnosti z nášho bezpečnostného sektoru graduje.

Po 11 dňoch, odkedy denník SME priniesol informácie o verejne dostupných údajoch, na základe ktorých sa dajú dohľadať utajené budovy SIS, zasadol Osobitný kontrolný výbor NR SR pre kontrolu činnosti SIS. Výbor neprijal žiaden verejný výstup. Nevieme o žiadnom opatrení voči spravodajskej službe. Podľa kuloárov viac než nekompetentnosť spravodajskej služby bola predmetom pozornosti poslancov práca novinárov. Na nich by mali podľa členov výboru existovať prísnejšie zákony, ktoré by zabránili vzniku textov, ako sú tie o odhalených budovách SIS.

Je zaujímavé, že členovia výboru sa fungovaním SIS nezaoberali, lebo ich riaditeľ služby ubezpečil, že nebola nijakým spôsobom ohrozená národná bezpečnosť či fungovanie služby. Ak je to naozaj tak, načo potom potrebujeme prísnejšie zákony na novinárov? 

Zenový kľud predstaviteľov spravodajcov je obdivuhodný. Tvrdiť, že nie je problém, ak uniknú informácie o objektoch, v ktorých sa podľa všetkého nachádzajú technické zariadenia, vstupujú do nich príslušníci služby, alebo sa na ich parkoviskách nachádzajú autá určené na sledovacie akcie, si vyžaduje veľkú dávku vnútorného pokoja. Zároveň si viem ťažko predstaviť výbor v krajine s, nazvime to, silnejšou tradícou parlamentnej kontroly, v ktorej by sa niečo podobné uhralo do outu bez väčšej pozornosti.

Okolo rokovacieho poriadku NR SR bolo veľa kriku, hlavne kvôli obmedzeniam rečníckeho času a, hm, horalkám. Najdôležitejšie výbory má obsadené vládna väčšina, opozičný predseda je len symbol. Podobne ako pri tunelovaní vojenského spravodajstva nikdy neumožní prešetrenie problémov. Pritom to je pre riadne fungovanie ústavných orgánov či výkon kontrolnej funkcie parlamentu absolútne kľúčové.

Zopakujeme si to ešte raz. Ak dáte na Poľnohospodárskej univerzite úplatok za skúšku, pol prasaťa, zhabe Vás NAKA. V osade si vládni poslanci nakupujú hlasy, ale obvinia Rómov. No a keď sa dekonšpirujú budovy SIS, ktorých adresy sa dostanú na šíro-šíru verejnosť, nestane sa vôbec nič.

Jeden by povedal, že im to je všetko jedno, lebo im nejde o to, aby veci dobre fungovali, ale o to, aby boli pri kormidle mimoriadne významných a vplyvných inštitúcií.

Chránime Slovensko. Držíme slovo. Smer, tentokrát spolu s Dankovou SNS.

Teraz najčítanejšie

Martin Dubéci

Som členom predsedníctva a sekretárom hnutia Progresívne Slovensko. Píšem si tu svoje poznámky k politike a spoločenským otázkam. Venujem sa politickej stratégii a bezpečnosti.