Denník N

Knižné tipy: Ako sa láska môže tak strašne pokaziť?

Nórsky autor Stig Sæterbakken spáchal v roku 2012 samovraždu, odišiel na vrchole svojej spisovateľskej kariéry a na prahu svetového úspechu. Slovenskí čitatelia ho objavili vďaka vydavateľstvu Premedia, ktoré vydalo jeho román Cez noc.

Ako sa láska môže tak strašne pokaziť? Pýta sa autor už na obálke knihy. Odpoveď sa dozviete vo vnútri. Karl a Eva, pár ako hociktorý iný. K nim sa neskôr pridáva Mona. Manželstvo sa rúca. Keď vyprchá poblúznenie a všetko sa vracia do starých koľají, Karlov syn spácha samovraždu. Zúfalý otec za sebou spáli všetky mosty a nasleduje chabé indície, ktoré hovoria o záhadnom dome na strednom Slovenku. Kto tam raz vkročí, nevráti sa taký, aký bol predtým.

Karlov príbeh obsahuje zaujímavé úvahy o láske a vzťahoch, nevere, vášni, vzájomnej dôvere.

Prečo takto nesedíme noc čo noc, nepijeme spolu, až kým pohár nepretečie, nerozprávame sa o sebe, neopakujeme stokrát zopakované, nerozprávame si príbehy, ktoré poznáme naspamäť, nenecháme dobre známy mlyn, aby mlel zrnko našej spolupatričnosti? Prečo to robíme tak zriedka? Prečo tak zriedka objavujeme jeden druhého?“

Napriek tomu, že je to kniha predovšetkým o láske, autor sa vyhýba banálnemu zovšeobecňovaniu a vynášaniu súdov. Cez noc je zaujímavo napísaný príbeh jedného vzťahu. Od jeho začiatku a fázu zamilovania, cez prvé trhliny, nedorozumenia, neveru a odchod, až po odpustenie a návrat domov.

Som tvoja veľká láska, Karl? Tá, ktorá príde raz za život? Áno?

Myslíš, že taká prichádza iba raz za život? Alebo viackrát? Čo myslíš? Alebo si ju človek vyčerpá?

Tak ako, Karl? Môžeš ľúbiť viackrát? Ostalo v tebe ešte čosi z lásky? Alebo som spotrebovala všetku, ktorú si mal?“

Po smrti syna Karl opúšťa ženu aj dcéru, vymaže celý zoznam kontaktov v mobile, necháva všetko za sebou a ide hľadať záhadný dom na Slovenku, o ktorom sa hovorí, že kto tam raz vstúpi, navždy ho to zmení. Zmení sa aj povaha textu, záver má miestami až hororové prvky a zvláštnu atmosféru.

Celá kniha je jemne melancholická, možno trochu depresívna, no brutálne realistická a plná zaujímavých úvah a myšlienok, ku ktorým sa dá vrátiť.

Najmenšie zločiny sú práve tie najväčšie. Dokazujú totiž, že človek dokáže spáchať čokoľvek.“

 

Knihu si môžete kúpiť tu: http://bit.ly/1EFHSQR

 

Autorka pracuje v kníhkupectve Martinus.sk

Teraz najčítanejšie