Denník N

Ako vonia vesmír? (recenzia na knihu)

Koho táto otázka vlastne zaujíma, veď predsa väčšina z nás sa do neho nikdy nedostane. A ten zlomok čo áno, spraví všetko preto, aby dýchal vzduch, čo si priniesol zo Zeme. Vôňa vesmíru ľudí netrápi.

No dobre, trochu možno áno, je to pekne provokatívna otázka. Ako môže vesmír voňať, keď je len prázdnym priestorom? Kde sa v ňom berú vône? A hlavne, ako to vieme?

Toto je len jedna z mnohých otázok, na ktoré odpovedá kniha Súkromný život molekúl, ktorú tvorí súbor článkov Petra Szolcsányho publikovaných v .týždni. Narozdiel od nej sa ale väčšina z nich týka oveľa praktickejších záležitostí – ako napríklad rastlín, ľudského zdravia či priemyslu.

Človek by pravdepodobne čakal, že kniha o chémii, často presahujáca aj do ďalších oblasti, bude hutná a ťažko čitateľná, no opak je pravdou – odsýpa z nej jedna radosť. Teda, až na veľmi občasné, ťažko artikulovateľné vety, ktoré asi nedajú čitateľovi viac, než pocit, že autor naozaj vie, o čom hovorí.

Ak niečo trochu chýba, tak možno ilustrácie dopĺňajúce text a prípadne krátky chemický slovník. Písanie o chémii má oproti napríklad fyzike jeden nepríjemný problém – ľuďom chýba intuícia. Keď si prečítajú, že lietadlá lietajú vďaka tomu, že tlak pod krídlami je väčší, ako nad nimi, ľahko si predstavia, že čo sa tým myslí.

Vysvetlenia v chémii sa často zvrhnú na konštatovanie, že molekula A reaguje inak, ako molekula B. So správaním molekúl má zväčša čitateľ len pramálo skúseností a tak toto tvrdenie musí prijať ako fakt, či už mu rozumie, alebo nie.

Samozrejme, že sa v kompiláte článkov zo spoločenského týždenníka nedá ísť úplne do hĺbky. Preto zostáva dúfať, že touto knihou autor neskončí a rozhodne sa napísať ďalšie, v ktorých bude mať priestor rozobrať problematiku ešte podrobnejšie.

Súkromný život molekúl je totiž jasným dôkazom, že chémia je krásna a fascinujúca veda a autor ju takýmto spôsobom aj dokáže odprezentovať.

Úrykov z knihy si môžete prečítať na stránke .týždňa.

sukromny-zivot-molekul
Zdroj: www.tyzden.sk/shop/18/sukromny-zivot-molekul/

Teraz najčítanejšie