Denník N

Nie je poplatok ako poplatok.

zdroj: internet
zdroj: internet

Okrem jedného z najdôležitejších zákonov roka, Návrhu štátneho rozpočtu 2017, sa v týchto dňoch schvaľujú aj ďalšie (doplnkové) zákony. Tie majú vláde „pomôcť“ naplniť štátnu kasu, aby mala z čoho rozdávať a míňať.

Slovensko zaznamenáva ekonomický rast. Výber daní je efektívnejší. Napriek tomu vláda „kontinuity a pokroku“ nedokázala navrhnúť vyrovnaný rozpočet. Chce dokonca minúť o 2,017 miliardy eur viac, ako do rozpočtu získa. Trúfalé! To je o 47 miliónov eur väčší schodok, ako bol plánovaný v roku 2016. Táto vláda teda nekonsoliduje verejné financie, ako sa tvári. Naopak! Zvyšuje dlh Slovenska, ktorý budú splácať ešte naše deti a vnúčatá.

Vláda sa snaží vybrať čo najviac financií prostredníctvom najrôznejších zákonov. Jedným z nich je aj zákon o správnych poplatkoch. V roku 2012 sa v tomto zákone výrazne  zmenil poplatok za zápis držiteľa motorového vozidla a jeho evidenciu. Ten ešte v roku 2012 vláda Roberta Fica nastavila tak, že jeho výška sa vypočítava podľa výkonu motora. Teraz k tomu ešte pridala ďalší parameter, ktorým je vek vozidla. Poplatok sa vlastne zmenil na akúsi majetkovú daň.

Poplatok by mal byť poplatkom a nie daňou. Aj preto sme s kolegom, poslancom Miroslavom Ivanom predložili pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu. Snažili sme presadiť jednotný poplatok vo výške 33 €. Takto vybrané prostriedky by mali slúžiť výhradne na pokrytie mzdových a materiálových výdavkov spojených s daným úkonom. Štátu by teda pokryli iba vynaložené náklady na prevádzku úradov a to v miere zodpovedajúcej rozsahu administratívneho úkonu. Náš návrh v pléne Národnej rady Slovenskej republiky napokon neprešiel. Motoristi a držitelia motorových vozidiel sa tak dostali do pozície sponzorov štátneho rozpočtu.  Pri prepisoch a zápisoch áut totiž platia poplatky, ktoré nemajú len pokryť náklady, ale majú tiež pomôcť naplniť štátnu kasu.

Teraz najčítanejšie

Milan Laurenčík

... na zaslúženom dôchodku.... Bývalý podpredseda NRSR a člen Zahraničného výboru NR SR a Osobitného kontrolného výboru NR SR pre kontrolu NBÚ. Bývalý podpredseda ŽSK, poslanec a predseda Komisie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a životného prostredia Zastupiteľstva ŽSK. Od 2014 do 2016 starosta obce Terchová. ... zasadzujem sa o rozvoj regiónov, v ktorých bude radosť žiť....