Denník N

Michal Truban – Support (postreh po prečítaní knihy)

Michal Truban napísal knihu Support[1], kde zhrnul svoj sympatický biznis príbeh.

Je dobré, že úspešné poctivé príbehy sú spísané a že sa stali na našom území a nie sú spoza mora, aj keď inšpirácie nemajú hranice, odkedy je svet omotaný káblami všetkých farieb.

Truban na konci knihy píše, koľko človek potrebuje peňazí, aby žil z renty. Jeho firma má cenu niekoľko miliónov eur (profil firmy: finstat.sk[2]). Dajme tomu 10. Je jednička na slovenskom trhu a pôsobí aj v okolitých štátoch (Česko, Rakúsko a Maďarsko). Kde mierim?

Napadajú ma všetky kauzy, o ktorých skoro dennodenne čítam, kde dotyční biznismeni zarobia mnohokrát vyššie sumy ako je celá hodnota Trubanovej firmy, ktorú nevlastní sám. Stačí im len vliezť do správnej riti, nemať charakter, stať sa zlodejom, zobrať peniaze od všetkých spoluobčanov a presunúť si ich niekde do Karibiku potom ako zabezpečím celú rodinu na ďalších 10 generácií. O tomto type zbohatnutí sa nepíšu knihy, pričom je to škoda, lebo ak by boli títo ľudia postavení pred spravodlivý súd, tak by to bol námet hodný zapamätania, ktorý by formoval budúce generácie a vystríhal pred podobným konaním. Bohužiaľ Baštrnákovia, Kaliňákovia, Ficovia, emisné škandály sa zatiaľ prinajlepšom objavia len v novinách a ak v knihách, tak príbeh ešte nie je uzavretý, lebo tento typ ľudí stále robí všetko bez potrestania.

Najhoršie na tom všetkom je, že sa dennodenne presúva politická a ekonomická moc k ľuďom, ktorí odsávajú zo spoločnosti peniaze a hodnoty (mordor za peniaze), stávajú sa silnejšími a nasledovne môžu čerpať viac a tak ďalej, až kým pohár nepretečie a Kotleba a jemu podobní magori Slovensko zavedú do takej diery, že budeme šťastní, že sme stihli emigrovať ako niekoľko predchádzajúcich generácií v minulom a predminulom storočí (šťastnejší môžu ísť do SNP II). A minulosť sa bude opakovať a Slovensko bude zase slabšie pripravené na budúcnosť, lebo šikovnejší, odvážnejší odídu a neprichádza dokopy nikto okrem 1 človeka za mesiac (+-1).

Preto chcem Michalovi Trubanovi verejne poďakovať, že napísal knihu, ktorá je o niečom inom než každodenná slovenská realita.

PS: Mudrc v žádném případě od sebe neodstrčí štědrost Štěstěny a poctivě získaným majetkem se nebude chlubit, ale ani se za něj nebude stydět. Bude však mít důvod, aby se honosil, jestliže otevře svůj dům, vpustí dovnitř celé město a bude moci říci: ,,Ať si každý odnese to, co pozná jako svůj majetek.“ Jak velký muž je to, jak znamenitě bohatý, jestliže po takových slovech bude mít stejně jako předtím! Toľko Lucius Seneca o blaženom živote niekedy pred 2000 rokmi.[3]

Referencie:

  1. Michal Truban – Support

  2. https://www.finstat.sk/36421928

Teraz najčítanejšie

Jaro Stančík

Živím sa programovaním. Člen komunity, ktorá znovu otvorila Artforum v Banskej Bystrici. V kultúrnom centre tu. v Starej Turej moderujem besedy o knihách v cykle Liter.Túra. Prispievateľ do pritomnost.cz. S blogovaním som začínal na SME.