Denník N

Týždeň, v ktorom bol celý svet proti premiérovi

Vláda sa dostala do stavu, keď sa tacká od kauzy ku kauze, žiadna sa nikdy neskončí, vždy ju len nahradí druhá, iná, s inými sumami a inými menam. Je to čoraz nezmyselnejšie, už aj tá hanba je neznesiteľná.

V Dunajskej Strede sa hral futbal a opäť raz potvrdil, že dokáže prekonávať hranice. Záber z neho totiž jasne ukázal, že každý spor s Maďarmi je len taký veľký ako počet percent, ktoré dokáže priniesť.

Rok 2016 je tiež rokom, kedy sa veľkej popularite tešia špeciálne vydania novín venované konkrétnym ľuďom, a tak Peter Weisenbacher povedal, že svoje vlastné si zaslúži aj Igor Matovič. Pre lepšiu zrozumiteľnosť ich nazval Šašo špeciál.

Igor Matovič následne skonštatoval, že je pre každé dieťa lepšie, aby vyrastalo s matkou a otcom ako s dvoma matkami či dvoma otcami. Táto odpoveď mala hneď niekoľko výhod: nebola na margo novín, ale autora, nič ňou nevysvetlil, ale zas ukázal, na akej úrovni sa diskusia bude odohrávať.

futb
Futbal spája.

Skutočná bomba však vybuchla, keď referentka z ministerstva zahraničných vecí napísala, že sa na ministerstve alternatívne zaobchádzalo s peniazmi. A to bolo pomerne nóvum, lebo ľudia si mysleli, že na ministerstve zahraničných vecí nie je veľmi čo kradnúť a minister je pomerne sympatický človek.

Iní si však mysleli, že nie je ani taký sympatický ako skôr karierista a trochu sa tešili z toho, že ako bývalý budúci predseda OSN je predsa len jedným z nás, fakturantov. Trochu sa hovorilo o tom, že by mohol skúsiť byť prezidentom a vlastne to bol problém hlavne preto, že sa to teraz trochu pokazilo.

Slovenskí študenti v zahraničí spísali petíciu na podporu, slovenskí študenti na Slovensku spísali petíciu na podporu. Nie ministra, ale referentky. Ľudia hovorili, že to, čo sa udialo, zase len mladým zoberie nádej, že sa niečo dá zmeniť, ale iní ľudia hovorili, že im síce nádej zobrať chcú, ale nikdy im ju nezoberú. A potom na ministrovu tlačovku prišiel premiér, novinárom povedal, že sú prostitútky a odvtedy sa už hovorilo len o tom, či prostitútky sú a nikto sa už veľmi nevenoval tomu, čo hovorí minister.

Premiér tiež povedal, že za to všetko aj tak môže RTVS a že on si nie je rovný len tak s hocikým a útok na predsedníctvo a protislovenská činnosť. A mnohí si mysleli, že mu praskli nervy a už sa úplne zbláznil, iní si mysleli, že sa len vrátil do formy a ešte iní si mysleli, že to len hrá.

Ľuboš Blaha zase potvrdil, že konkurencia v sekcii bláznov je mimoriadne silná. Povedal, že sa nejakou 26-ročnou blogerkou zaoberať nebude a potom, keď zomrel Fidel Castro, o ňom tvrdil, že dal Kube slobodu. Úplne zabudol vysvetliť, prečo na tej slobodnej Kube 60 rokov neboli slobodné voľby.

No a keď sa toto bláznenie skončilo, málokto si pamätal, o čo vlastne v tom celom išlo a v čom bola pointa. A to bol presne cieľ. Pravdu týždňa totiž povedal sám premiér, ktorý vyhlásil, že aj táto kauza skončí ako všetky ostatné. A šiel do Bieloruska.

sita
Premiér bol aj v Bielorusku. Zdroj: SITA

A nebola to novinka, bolo to zúfalstvo.

Vláda sa totiž dostala do stavu, keď sa už iba tacká od kauzy ku kauze, žiadna sa nikdy neskončí, vždy ju len nahradí druhá, iná, s inými sumami a inými menami. Už niet ani sekundy oddychu, nezbiera sa to, ale násobí. Je to čoraz nezmyselnejšie, už aj tá hanba je neznesiteľná.

Nič sa už totiž nevysvetľuje, ničím sa neargumentuje, nikto už ani nepredstiera snahu o elementárnu spravodlivosť. Nikto to už nestíha ani zaznamenávať, v hluku okolo prostitútiek napríklad úplne zanikol ďalší škandál v zdravotníctve, o ktorom vieme len to, že zaň zas môže Kiska. Na vine je RTVS, novinári sú prostitútky, kauza CT sa neudiala, ale všetko je v poriadku. Pevne v rukách to tu predsa drží vláda národnej jednoty, ktorá robí všetko preto, aby oslabila extrémistov.

A keď to ľudia počuli, ako každý týždeň si vydýchli, lebo vedeli, že bude dobre.

Radi ma môžete mať tu.

Teraz najčítanejšie