Denník N

Aký je rozdiel v kúpe auta na úver alebo leasing z pohľadu DPH?

S touto otázkou sa často stretávam zo strany svojich klientov, ktorí si plánujú kúpiť nové auto. Niektorí možno ani netušia, že tam nejaký rozdiel je a keďže sa blížia tie Vianoce, a niektorí sa chystajú písať Ježiskovi o novom aute, tak si to skúsme zrekapitulovať.

Ak sa rozhodujete, že si kúpite nové auto na leasing, máte na výber dva druhy leasingu. Operatívny alebo finančný. Operatívny leasing je v podstate prenájom automobilu na tri alebo štyri roky, pričom na začiatku nemusíte skladať akontáciu, ale rovnako na konci nebude auto vaším majetkom. Po celú dobu trvania operatívneho leasingu si auto prenajímate a mesačná odplata za takúto službu obsahuje zákonnú a havarijnú poistku, prípadne ak chcete, tak aj servis vozidla. Ak ste platiteľ dane z pridanej hodnoty, uplatňujete si ju mesačne v každej splátke operatívneho leasingu a zvyšná suma vám ide do nákladov ako služba.

Pri finančnom leasingu musíte na začiatku zložiť akontáciu, teda určitú časť kúpnej ceny auta. Po dobu trvania leasingu, teda 3 alebo 4 roky splácate zostatok ceny vozidla, úrok a daň z pridanej hodnoty, pričom už pri uzatvorení leasingovej zmluvy sa s predajcom dohodnete, za akú cenu na konci trvania leasingu auto odkúpite. Väčšinou to býva veľmi symbolická cena a auto prejde do vášho vlastníctva. Ak ste platiteľ dane z pridanej hodnoty, uplatňujete si ju zo zaplatenej akontácie a potom mesačne z každej jednej splátky. Rozdiel medzi operatívnym a finančným vozidlom je teda v tom, že pri operatívnom leasingu si auto prenajímate a pri finančnom kupujete.

Ďalšou možnosťou, okrem kúpy v hotovosti alebo prostredníctvom leasingu, je kúpa na úver. Rovnako ako pri finančnom leasingu musíte na začiatku uhradiť časť kúpnej ceny predajcovi vozidla a zvyšok prefinancuje predajcovi finančná spoločnosť, ktorej zvyšok kúpnej ceny splácate prostredníctvom úveru vy. Doba splácania je spravidla rovnaká ako pri leasingu, teda 3 až 4 roky. Pri kúpe automobilu na úver, však oproti leasingu, odpočítavate daň z pridanej hodnoty naraz, a to na začiatku na základe faktúry od predajcu vozidla. Finančnej spoločnosti, ktorá vám poskytne na zvyšok ceny vozidla úver, mesačne splácate zvyšok kúpnej ceny a úrok.

Pri rozhodovaní o tom, akým spôsobom si kúpiť nové auto, sa v prvom rade rozhodnite, či chcete mať auto v majetku, alebo vám stačí si auto prenajímať a potom, v prípade ak ste platiteľ dane z pridanej hodnoty to, či si ju odpočítate naraz pri úvere alebo postupne pri leasingu. Samozrejme, je potrebné zobrať do úvahy aj úroky, ktoré vám predajca ponúkne v prípade leasingu a aké v prípade úveru.

Na záver môžem zaželať už iba veľa šťastných kilometrov.

Ak sa vám blog páčil, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.