Denník N

„Ešte nie som Zuzana, no kiež sa ňou raz stanem…“

Podporcovia Iniciatívy zahraničných študentov za lepšie školstvo posielajú odkazy Zuzane Hlávkovej a komentujú jej rozhodnutie.

 

2260520_1200x

Foto: sme.sk

 

Václav Havel povedal, že nádej nie je to presvedčenie, že niečo dopadne dobre, ale nádej je istota, že to má zmysel bez ohľadu na to, ako to dopadne.  Svojím príkladom a svojou odvahou dávaš inšpiráciu nielen nám, slovenským študentom v zahraničí, ale aj všetkým slušným ľuďom doma.  Obrovské ďakujem, drž sa Zuzka! Máš našu podporu.

Peter Lukáč, University of Southern Denmark, Odense

Milá Zuzana, ďakujem za tvoje odvážne rozhodnutie zverejniť informácie o pochybných zákazkách Ministerstva zahraničných vecí. Určite to nebolo ľahké rozhodnutie a situácia, v ktorej sa nachádzaš, nie je jednoduchá, no je podstatné, aby v každej krajine v politike a štátnych, ale aj súkromných organizáciách, boli ľudia ako ty.  Ľudia, ktorí nepodľahnú možnosti nájsť si spokojné pracovné miestečko či zarábať na iných, ale vyjadria svoj nesúhlas, keď sa plytvá zdrojmi, na osoh privilegovanej skupiny nenásytných ľudí, zatiaľ čo sú na iných miestach tieto tak veľmi potrebné (školstvo, zdravotníctvo, sociálny systém…).

Prajem ti do budúcnosti veľa odvahy a sily.

Daniela Marková,  Technische Universität Wien

Prípad, ktorého sa chtiac-nechtiac stala súčasťou, ma veľmi zaskočil – nielen preto, že ju zhodou okolností poznám. Zuzka sa zachovala nesmierna odvážne a statočne (predovšetkým v slovenských reáliách, čo je o to smutnejšie, pretože kdekoľvek v civilizovanom svete by mal byť štandard poukazovať na podobné prešľapy – v civilizovanom svete by sa ale podobné stupídne machinácie a účelové predražovanie nediali), tým, že o veci otvorene hovorí, a plne si zaslúži náš obdiv, ale aj našu plnú podporu.

Zároveň je to obrovský výkričník a facka do tváre všetkým (vrátane mňa), ktorí sa plánujú zo zahraničia vrátiť a niečo pre Slovensko urobiť. Nech nás to ale neznechucuje, ale o to viac motivuje vyprášiť tú odpornú klientelistickú garnitúru, ktorá u nás bačuje tam, kam patrí. Aby sme na Slovensku mohli žiť ako ľudia.

Takže ešte raz – Zuzka, veľká vďaka za odvahu a principiálny postoj, držíme ti palce a stojíme za tebou a s tebou!

Ján Šulavík, PhD študent v Nórsku

Myslím, že je veľmi doležité, aj keď žijeme v zahraničí, ostať v kontakte s tým, čo sa deje doma. A pravé to reprezentuje Zuzanin prístup! Nielenže zažila život vonku, ale vrátila sa na Slovensko a trúfla si odvážne popísať čo nevyzerá správne! Určite to chcelo obrovskú odvahu, keďže takých ľudí čo pôjdu proti prúdu nie je veľa! (hlavne na úradoch)

Veľmi jej držím palce! Ďakujeme Zuzka! Vydrž prosím, aj keď budú tlačiť!

A zároveň malá poznámka pre nás všetkých – to ako verejnosť zareaguje na tento prípad a ako sa k tomu postavíme , bude výrazne vplývať na to, koľko ďalších takých ‚Zuziek‘ sa nájde v budúcnosti!

Hanka Baliová, Cass Business School (London)

Ako v jednom z dobrovoľných exulantov zvažujúcich návrat práve tak s nádejou, že bude zmysluplný, ako aj pod touto podmienkou, Zuzanino odvážne odhalenie vo mne najprv vzbudilo obavu, či nás teraz viacerých od myšlienok na príchod domov neodplaší to, ako smutne ju tam privítali, či nás to neotrávi a či nestrpkne naša nádej.

Potom, čo sa však poozývali kamaráti, rozpísali sa komentátori a celé fejsbúky sa mi neponorili do znechutenia, ale sebavedomým hlasom začali hlaholiť: „Aj jednotlivec môže spraviť veľa. Takých ako Zuzana potrebujeme. Viac ako dvetisíc ďalších zahraničních študentov vyjadruje Zuzane svoju podporu,“ počúvalo sa to ako moteto na slová: „Návrat má zmysel.“

Aj ak tá ozvena po Zuzaninej obdivuhodnej statočnosti naráža na steny svojej povestnej komnaty – a ktovie, či predsalen nepraskla nejakú tú sociálnu bublinu – reakcia spoločnosti ukľudňuje môj strach, že ak by som raz stál na jej mieste, nedokázal by som sa rozhodnúť správne.

Teraz totiž vidno, koľko je nás takých, ktorí chceme ísť spolu cestou boja proti bezuzdnému kradnutiu, ktorí túžime, aby bolo už len na to zdravie a vzdelanie a ktorí sme, vďaka tvojmu príkladu, Zuzana, pripravení za to obetovať svoje pohodlie. Je ne suis pas encore Zuzana (Ešte nie som Zuzana), no kiež sa ňou raz stanem…

Štefan Benčík, Wolfson College, University of Cambridge

Zuzana, veľmi si vážim a oceňujem, čo ste urobili. Je prejavom silného charakteru urobiť to, čo je správne, a nie to, čo je ľahké. Ste statočná, že ste boli ochotná vzdať sa dobrého pracovného miesta a riskovať ďalšie nepríjemnosti. Máte moje uznanie a podporu.

Šimon Evin, Masarykova univerzita, Brno

Milá Zuzana, keď som si dnes ráno pozrela záznam z tlačovej konferencie a prečítala som si rozhovor s Tebou, uvedomila som si, akú veľmi odvážnu vec si urobila. Napriek tomu, že sa nepoznáme, som zrazu cítila obrovskú hrdosť. Nezvolila si si jednoduchšiu cestu a podstúpila si obrovské riziko len preto, aby si Slovákom pripomenula, ako si tu pár ľudí zneužíva svoju moc. Ľudia ako Ty, ktorí sa rozhodli vrátiť zo zahraničia a využiť to, čo sa tam naučili, sú nádejou pre to, aby sme raz mohli dôstojne žiť aj bez toho, aby sme museli hľadať príležitosti za hranicami. Je viac ako možné, že sa Ťa teraz pokúsia zdiskreditovať, no vedz, že je tu veľa ľudí, ktorí stoja za Tebou. Ja som jedným z nich. Tvoj hlas sa na chvíľu stal hlasom boja proti korupcii, hlasom všetkých, ktorí chcú vidieť Slovensko ako prosperujúcu a fungujúcu krajinu. To, čo si preukázala, nie sú len mladícke ideály, ale aj vysoký morálny štandard a obe tieto veci Slovensko teraz veľmi potrebuje.

Urobila si správnu vec a za to Ti ďakujem.

Shoshana Chovan, Masarykova Univerzita, Brno a University of Nebraska-Lincoln

Chcel by som touto cestou vyjadriť svoju podporu Zuzane Hlávkovej vo veci predražovania zákaziek na podujatia k slovenskému predsedníctvu a nekalých praktík na Ministerstve zahraničných vecí. Sám som sa pred rokmi rozhodol odcestovať kvôli lepšej kvalite vzdelania do zahraničia. Po skončení štúdií som tu zotrval, pretože spoločensko-kultúrny a politický vývoj a smerovanie Slovenska ma desili a bohužiaľ desia až dodnes.

Zuzane patrí môj obdiv za to, že sa do rodnej krajiny rozhodla vrátiť, aby začala vytvárať hodnoty, ktoré sú demokratickej spoločnosti blízke, a taktiež jej patrí môj rešpekt, že sa o celej kauze rozhodla vypovedať verejne. Takýchto hrdiniek a hrdinov potrebujeme v tejto dobe čo najviac.

Martin Lachký, Univerzita Karlova, Praha

Zuzka, obdivujem tvoju odvahu bojovať za správnu vec a vykročiť. Verím, že toto je cesta k transparentnejšiemu Slovensku!

Paulína Sedláková, Université de Genève

Teraz najčítanejšie