Denník N

Zápletky budúcej spisovateľky

Babička s vnučkou sa rozprávajú o tom, na čo ktorá myslí. Babka povie, že nosí v hlave príbeh o mačiatkach. A že jedno unesie jastrab. Vnučku to zaujme a chce, aby jej babka povedala o príbehu viac, lenže babka to ešte nemá celkom vymyslené. A tak vnučka vezme pero a papier, nakreslí časovú os a do nej vpíše, kde sa mačiatka vzali, kedy sa tam ten jastrab má objaviť, asi ako by sa to malo vyvíjať a potom skončiť. Babka sa usmieva. Na rozdiel od vnučky je totiž ona naozajstná spisovateľka.

Skúsená autorka pre deti Mária Lazárová v úvode svojej novej knihy Tri mačiatka tety Mily otvorene priznala, že os príbehu nenapísala úplne sama. Už len to, že sa na deji podieľalo dieťa, jej vnučka, dokonca taká technicky zdatná, že si vedela nakresliť časovú os a do nej vkladať jednotlivé kroky dejového postupu, v mojich očiach z tejto novinky urobilo dvojnásobné dobrodružstvo. Kým dospelá autorka by s časovou osou nepracovala, budúca spisovateľka vďaka nej vymyslela postavy, ktoré sa napokon v knihe aj skutočne objavia. Písanie býva veľmi osamelou aktivitou a takéto oživenie v podobe rozboru pôvodného plánu s dievčatkom vo vekovej skupine budúcich čitateľov, pôsobí v mojich predstavách nesmierne osviežujúco. A kým pre vnučku sa týmto práca na knihe uzavrela, spisovateľka si spolu s jej časovou osou sadla za počítač a napísala láskavo – napínavý príbeh o Herkulovi, Jonášovi a Lucinke, troch mačiatkach, ktoré sa hneď, ako prišli k tete Mily, dostali do problémov.

tri-maciatka-tety-mily-2

Samozrejme, nechýbal ani jastrab, ktorý uniesol Lucinku, bielu mačičku. Bračekovci jej bežia na pomoc, stretávajú ďalších hrdinov, ktorí im pomáhajú pri záchrane a následnom presune domov – Lucinka je totiž zranená a noví zvierací kamaráti popletú cestu k tete Mily. Tým sa spúšťa rýchly sled udalostí, obmena postáv, dobrých aj zlých, ktoré mačiatka na svojej nedobrovoľnej výprave stretávajú. Dostávajú sa do nebezpečenstva, ale, tak, ako v živote, občas majú šťastie aj na dobromyseľné postavičky, ktoré, ak už priamo nepomáhajú, aspoň im nehádžu polená pod nohy. Niektorí z nich svojim prejavom môžu deti rozosmiať, ako krtko, ktorý na želanie mení svoje mená, raz je pán Marcipán, potom pán Baklažán a malí čitatelia sa chichocú nad tými nezmyselnými kombináciami a básničkami, ktoré si zapamätajú na prvé počutie.

tri-maciatka-tety-mily-3

Hlavní hrdinovia sú na pohľad krehkí, ale počas riešenia problémov, ktoré im život nachystal, sa preukážu aj ich silné stránky, vďaka ktorým sa nakoniec zo šlamastiky dostanú. Kniha Tri mačiatka tety Mily plynie vďaka rýchlym udalostiam plynulo, jej jazyk je láskavý a jemný, v celom deji sa nad hlavnými hrdinami vznáša oblak nádeje. Ani raz neklesnú na duchu, hoci sú maličkí, sú silno odhodlaní ísť za svojim šťastím a vďaka tomu je nielen pre deti vo veku od cca 6 rokov veľmi jednoduché si ich obľúbiť, silno im držať palce a so zatajeným dychom sledovať, ako sa im podarí krok za krokom originálne rozlúsknuť nečakané úlohy.

tri-maciatka-tety-mily-4

Bonusom sú vtipné mená zvieratiek – zajac je pán Karotka, krtko, ako už bolo spomenuté, pán Marcipán a ľudskí hrdinovia, ktorí kĺžu na hranici reality a rozprávky – pani Tekvička obklopujúca sa tekvičkami a oranžovou farbou, majiteľ čarovnej farmy Bumtrala a podobne. Pre rodičov bude pri večernom čítaní toto osadenstvo spolu s nehou, ktorá z knihy sála, pôsobiť ako pohladenie. Vďaka mäkkým ilustráciám v pastelových farbách od Simony Čechovej, som mala občas pocit, akoby som nedržala v rukách knihu, ale vankúš nachystaný na snívanie – aj jej obrázky sú podobne snivé, pokojné a čisté.

Tri mačiatka tety Mily sú štvrtou knihou pre deti od spisovateľky Márie Lazárovej (O medvedíkovi bez mena, Ema a ružová veľryba, Adam a čarovná šmykľavka).

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart. Foto: autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie