Denník N

Rýchla smrť kauzy Mečiarove amnestie podľa scenára R. Fica.

dvadsať ročnú krvavú škvrnu na štíte SR chce JUDr.Fico vyčistiť – podobný Mr. Propperovi – bezzubým uznesením vlády SR. To si má osvojiť NRSR a namiesto nastolenia práva má zahlasovať za bezzubú deklaráciu .

Ako je známe, pred rokmi  sme mali premiéra, ktorého tajná polícia sa podujala zastrašiť prvého slovenského prezidenta, Michala Kováča, únosom  jeho syna. Neskôr bol v súvislosti s únosom zavraždený svedok, R.Remiáš.  Vyšetrovatelia už zakrátko obvinili desiatky  osôb, zväčša spojených s SIS. Účasť na  únose Kováča mladšieho pred vyšetrovateľmi vraj ani nepopierali. Aby V.Mečiar zabránil postaveniu  vinníkov (vrátane  vrahov R.Remiáša) pred súd, rozhodol sa v okamihu, kedy získal (po skončení Kováčovho mandátu) dočasné prezidentské kompetencie,  zastaviť spravodlivosť s využitím inštitútu  amnestie. Použil ju na trestné činy, z ktorých spáchania boli podozriví jeho najbližší spolupracovníci a nominanti hnutia, HZDS. Kedže je známe, že v HZDS sa v tých rokoch nevykonalo nič bez súhlasu, resp. príkazu jeho vodcu, je možné, že  amnestoval zločiny, na ktorých nesie vinu.

Už desaťročia sa demokrati v NRSR snažia o zrušenie týchto amorálnych amnestií a o šancu pre  spravodlivosť pre rodinu Kováčovcov, aj pre pozostalých R.Remiáša …. v istom zmysle aj pre  nás všetkých, občanov tejto republiky. Vyšetrovatelia z tých čias hovoria otvorene :  Mečiarove amnestie bránia potrestaniu vinníkov, ktorých vyšetrovanie odhalilo. Čo by sa ale začalo  diať, ak by boli postavení pred súd ?

Toho sa obávajú odporcovia zrušenia Mečiarových amnestií . Už roky sú nimi ľudia spojení tak či onak s bývalým režimom, ktorí odovzdali HZDS svoj genóm, aj zločinecké metódy. Odporcami zrušenia  amnestií sú aj  poslanci tzv. nasledovníckej strany KSS , (tzn. SDĽ), ako aj poslanci niekdajších  Mečiarových spojencov z  „divokých deväťdesiatych“ – z  SNS a ZRS. V poslednom desaťročí sa strážcom nezrušiteľnosti Mečiarovych amnestií stala strana SMER (do ktorej sa vlúčila strana  KSS-SDĽ , aj viacerí privatizéri a funkcionári bývalej HZDS, resp. ZRS).

Táto strana ale nevládne na Slovensku sama. Tretia vláda R.Fica stojí na opore strany MOST-Híd. Tá  v minulých rokoch hlasovala vždy za zrušenie Mečiarovych amnestií. Ale po uzavretí  spojenectva so SMERom sme žasli,  že poslanci MOST-Híd opustili, až na malé výnimky , svoje dovtedajšie postoje a  aj vo veci Mečiarovych amnestií sa pridali ku strane SMER.

O niekoľko dní sa má opäť hlasovať o  návrhu na zrušenie Mečiarovych amenstií.

Návrh už nepredkladám sám, ale s vyše 50 poslancami NRSR. Návrh má podporu od prezidenta Kisku. Ten sa vyjadril jasne už na nedávnom pohrebe Michala Kováča. Na tému amnestií napísal jasné slová v liste adresovanom poslancom NRSR.

Vážnosť a naliehavosť zrušenia amnestií si uvedomuje aj demokratická verejnosť , najmä pri pohrebe M.Kováča. Odvtedy je zo  zrušenia amnestií nočná mora mnohých  poslancov vládnej koalície. Časť z nich totiž už nechce slúžiť ako paraván síl, čo chránia zločin.

R.Fico v tejto situácii presadil na vláde deklaráciu o poľutovaní nad zločinmi. Ňou sa má uspokojiť svedomie poslancov jeho koalície, od ktorých  opäť žiada odmietnutie môjho návrhu na zrušenie Mečiarových amnestii. Dúfa, že poslanci , čo  zahlasujú za formálnu deklaráciu o poľutovaní NRSR nad zločinmi amnestovanými Mečiarovou amnestiami, sa už definitívne vzdajú úsilia o ich zrušenie. Napochytre spísaná deklarácia by mala byť zaradená hlasmi „jeho“ poslancov NRSR už dnes…vraj po hlasovaní o 17.hodine.

Úsilie o spravodlivosť v kauze Kováč a Remiáš tak zaznamená do svojho vyše 20 ročného príbehu  ďalší míľnik : deklaráciu , slúžiacu ako aliby. No Mečiarove amnestie , ani zločiny, ktoré tieto amnestie prikrývajú , sa tým nestratia. Ak by ostalo len pri tomto – mala by byť  u nás  spravodlivosť  opäť raz nahradená placebom. Nesúhlasím.

Teraz najčítanejšie