Denník N

Moja cesta na Hochschule der Medien v Nemecku

Tím Unimak uvádza sériu blogov, v ktorej budeme postupne predstavovať príbehy Slovákov na univerzitách v rôznych častiach Európy a sveta. V tomto blogu pre nás svoju skúsenosť zhrnul Michal Šesták, ktorý sa rozhodol pre Hochschule der Medien v nemeckom Stuttgarte.

Prečo práve Nemecko a Hochschule der Medien?

Nemecko mi bolo vždy sympatické – možno preto, že som tu ako dieťa žil 3 roky. Je relatívne blízko Slovenska, má moderné školstvo, a je to dobre fungujúca krajina. Keď som mal si mal preto vybrať, do ktorej krajiny ísť na Erazmus (keďže tak som sa do Nemecka dostal tentokrát), dlho som neuvažoval. Rozhodol som sa pre Hochschule der Medien (vysoká škola médií) v Štuttgarte, a túto voľbu som ani raz neoľutoval.

Náklady a financovanie štúdia

Samotné náklady na štúdium sú v porovnaní s inými krajinami veľmi prijateľné – 170 eur na semester. Študenti sú ubytovaní na internátoch, ktorých je naozaj dosť a sú rozmiestnené po viacerých častiach mesta a spravované organizáciou Studierendenwerk Stuttgart. Nárok na ubytovanie majú všetci študenti, preto nemusí byť ľahké dostať miesto a ubytovanie treba preto vybaviť ako jednu z priorít. Nájom sa pohybuje okolo 300 eur mesiace, úroveň internátov cene však aj zodpovedá (izbu mam lepšiu ako doma). Studierendenwerk Stuttgart spravuje aj jedálne, kde sa da dobre a lacno stravovať.

Medzi ďalšie nevyhnutné náklady patri lístok na MHD, čo pre študentov znamená 200 euro na mesiac. Doprava v Štuttgarte je vyriešená veľmi dobre – vlakmi (S-Bahn) a metrom (U-Bahn) sa dostanete skoro kamkoľvek. Taktiež fungujú autobusy. Ceny potravín sú porovnateľné s našimi, čo vnímam naozaj pozivítvne. Takisto náklady na študijné pomôcky, internet, SIM kartu, členstvo do fitka atď. nepredstavujú žiadny veľký rozdiel oproti cenám na Slovensku. Naopak, iné služby, ako kaderníctvo, oprava notebooku, vymalovanie bytu atď. sú naozaj drahé.

Možností, ako získať štipendiá, resp. finančné príspevky, je viacero. Najvýhodnejši a najznámejši je Bafög, teda organizácia, ktorá podporuje nemeckých študentov, ktorých rodičia nemajú adekvátne prostriedky na ich financovanie. Dá sa získať naozaj slušný príspevok (50% treba splácať, keď začnete zarábať na plný úväzok). V Nemecku taktiež funguje tkzv. Wohngeld – príspevok na bývanie (max. 170 euro na mesiac), o ktorom málo ľudí vie. Aplikačný proces je dosť komplikovaný a zdĺhavý (sám stále čakám na vyhodnotenie), stojí to ale určite za vyskúšanie.

adu_ausbildung_5_hdm-gebaeude

Prijímací proces

Prijímací proces zatiaľ z osobnej skúsenosti opísať neviem, záleží však od toho, či sa na školu hlásite len krátkodobo ako zahraničný študent (1-2 semestre), alebo na celé bakalárske štúdium (7 semestrov). Pre regulérnych študentov to vyzerá nasledovne:

  1. Na stránke Hochschule der Medien (HdM) si vyberiete študijný odbor a zistíte k nemu konkrétne kritéria na úspešné prijatie
  2. Cez Studienkolleg Konstanz si necháte overiť, resp. preložiť do nemeckého systému maturitné vysvedčenie. Je to celkom zdĺhavé, ale v princípe nič zložité. Treba byť pripravený na všetko – môj maturitný priemer 1.3 ohodnotili ako 2.3.
    Minimálne požiadavky na prijatie sa líšia od konkrétneho študijného programu / odboru. Platí, že dostať sa do letného semestra je lahšie ako do zimného. Viac info tu.
  3. certifikát z nemčiny – TestDAF (na úrovni TDN 4, ekvivalent C1). Ten sa dá urobiť aj u nás, záujem je však dosť veľký a termíny skúšok dosť obmedzené. Treba sa dobre pripraviť, kedže nemajú ‘opravné’ termíny a skúška stoji 170 euro.
  4. Posledným krokom je podať samotnú prihlášku na štúdium online.

Ak sa hlásite len na 1 semester, máte na výber kombináciu rôznych študijných programov, celých po anglicky, alebo kombináciu nemeckých a anglických. Tu odpadá povinnosť mať certifikát z Nemčiny a nemusíte ani prekladať známky.

Po prijatí

Potvrdenie o prijatí na školu a internát spolu s podrobným info dostanete emailom. Po príchode do Štuttgartu je čas zabývať sa.  Webstránka HdM poskytuje základné informácie a prakticky všetky administratívne veci týkajúce sa štúdia sa riešia v kancelárii pre zahraničných študentov. Založenie účtu, kúpa MHD lístka, nemecká SIM karta a podobné veci, o ktoré je nutné sa postarať, sa dajú vo väčšine prípadov vybaviť jednoducho online.

Život v Nemecku

To, že som sa v Štuttgarte rozhodol zostať aj po ročnom Erazme hovorí za všetko. Celú skúsenosť od začiatku vnímam ako veľmi pozitívnu a život v Nemecku je super. Škola študentov naozaj podporuje a dáva im priestor sa realizovať. Keďže ide o školu médií, veľa predmetov je kreatívne a prakticky zameraných, čo naozaj oceňujem. Škola ma vlastné nahrávacie štúdia, fotoštúdiá, digitálne učebne, úžasné technické vybavenie. Bolo bežné, že som mal požičanú školskú kameru, grafický tablet, notebook, renderoval 3D grafiku na počítačoch za 5000 euro (ktorých su plné celé miestnosti) či točil film, pri ktorom by sa náklady za normálnych okolností vyšplhali do výšky niekoľko tisíc eur.

Stuttgart je štatisticky 6. najväčšie mesto v Nemecku. Nie je tak veľké, aby pôsobilo hekticky, zároveň však ponúka množstvo príležitostí, ako sa uplatniť. Aj keď nepatrí medzi mestá s najvyššími životnými nákladmi v Nemecku, ceny su relatívne vysoké. Keď ale človek popri štúdiu pracuje, dá sa to zvládnuť bez problémov.  Z môjho pohľadu je to ideálne miesto na život pre mladých ľudí. Za tých 15 mesiacov, čo som tu, som popri štúdiu pracoval na dvoch rôznych miestach, súkromne doučoval angličtinu, fotil ako freelancer pre agentúru z Berlína, založil živnosť, hrávam na akciách a v kluboch ako DJ, spoznal som množstvo skvelých ľudí a v súčasnosti pracujem aj na vlastnom online produkte.

Autor: Michal Šesták, [email protected], Facebook, LinkedIn

Teraz najčítanejšie

Unimak

Unimak je občianske združenie slovenských a českých študentov a študentiek na prestížnych zahraničných univerzitách, ktorí chcú zdieľať svoje skúsenosti so všetkým, čo štúdium v zahraničí prináša. Poskytujú bezplatnú pomoc stredo- i vysokoškolákom a školáčkam pri prijímacom procese na svetové univerzity.