Denník N

Baštrnák obecný (slovenský)

Baštrnák obecný (slovenský) – lat. basternacius slovacius, hov. chamraď

Baštrnák obecný (slovenský) – lat. basternacius slovacius, hov. chamraď – je expanzívna rastlina, v súčasnosti azda najrozšírenejšia a najagresívnejšia jedovatá burina na Slovensku.

Vzhľad

Sympatická asi 10 cm vysoká popínavá rastlina so vždyzelenými lepkavými lístočkami a červenými plodmi, s bohatým koreňovým systémom.

História

Vo vedeckej obci prebieha dlhodobá polemika o pôvode tejto rastliny. Vytvorili sa dva tábory, kde prvý prehlasuje, že rastlina k nám prišla zo Západu, druhý tábor sa prikláňa k názoru, že tento plevel pochádza výlučne z Východu. Je potrebné podotknúť, že Baštrnák obecný sa nachádza vo všetkých krajinách, ale na Slovensku sa extrémne rýchlo udomácnil a rozširuje sa neuveriteľným tempom.

Výskyt

Keďže je Baštrnák obecný nesmierne agresívna rastlina, ktorá dusí a pohlcuje všetko navôkol, vyskytuje sa všade tam, kde dostane priestor. Nájdeme ju v domácnostiach, na poliach, v kvetináčoch, na úradoch, v práci, v politike … Vyhovujú mu všetky podmienky, ale najviac sa mu darí v pôde chudobnej na charakter a bohatej na živiny.

Odporúčanie odborníka

„Nekonzumovať, nedotýkať sa, páliť a likvidovať. Ak sa adaptuje u vás doma, alebo vo vašom blízkom okolí, je potrebné sa rýchlo odsťahovať, keďže na Slovensku neexistuje účinný prostriedok na jeho likvidáciu.“

Teraz najčítanejšie