Denník N

Nico Rosberg odchádza zo scény v najlepšom

Nico Rosberg šokoval svet F1, Mercedes musí hľadať jeho nástupcu

Obrovská eufória. Slzy dojatia. V posledných pretekoch veľká dráma, u fanúšikov stiahnuté žalúdky a obhryzené nechty. Nico Rosberg sa po desiatich rokoch dočkal slastného pocitu majstra sveta. Ani nie týždeň po skončení sezóny ohlásil šokujúcu správu. Odchádza do formulového dôchodku. Urobil dobre, keď odchádza ako šampión alebo mal životnú sezónu potvrdiť v ďalšom roku?

Oznámenie, ktoré vypustil v piatok do médií, mnohých prekvapilo. Ak sa však nad ním hlbšie zamyslíme, možno dospejeme k záveru, že sám Nico cíti, aké šťastie stálo pri ňom počas trvania celej sezóny. Počínanie Nica Rosberga by sme mohli označiť aj ako mierne alibistické a mnohí naňho dokonca ukazujú ako na najslabšieho šampióna posledných rokov. Toto tvrdenie vysvetľujú najmä jeho opatrnou jazdou na istotu a primalou agresivitou, čo bolo vidieť hlavne v záverečných podujatiach sezóny.

Do predbiehacích manévrov sa v nich púšťal veľmi zriedka, na prvého a nepochybne rýchlejšieho Hamiltona sa netlačil, viditeľne o súboj s lepším nemal záujem. Jazdil si iba svoju stopu na druhom mieste, čo mu bez väčších problémov napokon stačilo. V boji o titul potreboval body, všetko si precízne prepočítal a nakoniec bola jeho matematika správna.

Keď hovoríme o naozajstných šampiónoch, vyskočia nám mená ako Michael Schumacher, Alain Prost, Juan Manuel Fangio, Ayrton Senna, Nelson Piquet, Niki Lauda alebo aj štvorročná krasojazda Sebastiana Vettela v Red Bulle v rokoch 2010 až 2013 si zaslúži zmienku. Za pretekanie skutočného šampióna považujú niektorí aj fantastické ročníky 2005 a 2006 v podaní španielskeho býka Fernanda Alonsa (a ja tiež). Meno Nico Rosberg však v týchto zoznamoch bude len ťažko figurovať a na toto konštatovanie sa nemôže nahnevať žiadny fanúšik nemeckého pretekára.

Nico Rosberg sa vyjadril, že jeho najväčším snom bolo získať titul majstra sveta vo Formule 1. Tento cieľ pred týždňom v Abú Dabí s definitívou naplnil a už nemá motiváciu pokračovať. Možno však cíti, že takýto ročník by už nikdy nedokázal zopakovať. Ale…Titul je veľmi ťažké získať, no ešte ťažšie je obhájiť ho. Presne tak sa ukazujú a potvrdzujú praví majstri. Lenže Nicovi asi o takéto uznanie verejnosti a odborníkov priveľmi nejde.

rosberg

Na čiu stranu sa staviam? Je to jeho osobné rozhodnutie a neostáva nám nič, iba súhlasiť. Ak necíti chuť pokračovať, tak nemá zmysel niečo robiť nasilu len preto, lebo by to tak chceli druhí. Aj keď by som veľmi rád videl, ako by sa popasoval s mohutným tlakom v ďalšej sezóne, pretože ten by bol stopercentne nemalý. O tom už môžeme iba polemizovať v teoretickej rovine a každý z nás si môže na situáciu urobiť svoj vlastný úsudok. Napriek všetkému si myslím, že rozhodnutie odísť je nateraz správne. Rosberg tuší, že svoj vrchol už dosiahol a nikam vyššie sa nemôže posunúť. Možno nemá ambície byť niekoľkonásobný majster a stačí mu aj jeden titul.

Nakoniec, čo ak si chcel Nico Rosberg vziať iba kúsok pozornosti, ktorá je inak venovaná veľmi často jeho tímovému kolegovi Lewisovi Hamiltonovi? Čo sa bude Rosbergovi odohrávať v hlave počas najbližších mesiacov, azda nevie ani on sám. Vopred ale buďte pripravení a nezostaňte v šoku, ak počas kalendárneho roka 2017 oznámi, že baží po návrate do diania F1. Veď budúci rok bude mať iba 32 rokov, čo nie je vek na koniec pretekárskej kariéry. Taktiež verte, že mnohí šéfovia tímov by sa po ňom rozbehli ako svorka hladných levov na bezmocnú antilopu.

Tak čo, Nico, chystáš ešte nejaké prekvapenie? Alebo ťa už nikdy v kokpite formuly 1 nikdy neuvidíme?

Teraz najčítanejšie

Ondrej Herceg

Som 26-ročný pracujúci. Mám rád všeobecne veľmi veľa športov, no odmalička som inklinoval k pätorke hokej, futbal, tenis, basketbal a F1. Športom žijem teoreticky i prakticky 25 hodín denne a získavam nové informácie a poznatky. V mojom záujme je nahliadať na veci nepovrchným spôsobom, ale ucelene a s pochopením detailov. Tvrdá práca poráža talent, ak talent nepracuje tvrdo. Francesco Totti, Kobe Bryant, Michael Schumacher.