Denník N

Mestské zásahy – Vylepšenie mesta

Keď sme v roku 2008 s kolegom Oliverom Sadovským začínali s Mestskými zásahmi, bolo naším zámerom ukázať nápady, ako by sa dal zlepšiť verejný priestor. Za posledných sedem rokov projekt postupne zavítal do 12 miest na Slovensku a v Česku, v ďalších troch sa ešte pripravuje.

Do Mestských zásahov sa za tie roky zapojilo 675 účastníkov, ktorí nad 769 predloženými návrhmi strávili viac ako 20-tisíc hodín práce. Všetky projekty vznikli z vnútornej alebo profesijnej potreby ich autorov. Potreby poukázať na to, čo nefunguje, aj keď existuje riešenie, ako by fungovať mohlo.

Tento rok sa s projektom vraciame do Bratislavy, ale pýtame sa ako vylepšiť mesto nielen po vizuálnej či fyzickej stránke. Zaujímajú nás nápady odborníkov z rôznych oblastí – od právnikov až po ľudí, ktorí sa zaoberajú infraštruktúrou a technologickými riešeniami pre mestá. Prečo by napríklad parkovacie systémy nemohli fungovať lepšie?

Už mesiac sa ľudia, ktorý majú nápad a riešenie, prihlasujú cez našu webstránku a posielajú nám aký nápad sa do Zásahov chystajú odovzdať. Okrem iných zaujímavých riešení, prišiel aj také, ktoré navrhuje vybaviť pouličné lampy QR kódmi, ktoré by uľahčili nahlasovanie porúch verejného osvetlenia, no mohli by zároveň poslúžiť aj na lepšiu orientáciu občanov v krízových situáciách, keď volajú do integrovaného záchranného systému.

Pri volaní na tiesňovú linku 112 ľudia často nevedia presne určiť svoju polohu, čo komplikuje prácu záchranným i bezpečnostným zložkám. Ak by boli stĺpy osvetlenia vybavené QR kódmi a operátor by mal prístup do databázy stožiarov, stačilo by mu pre zlepšenie lokalizácie vyzvať volajúceho, aby podišiel k najbližšej lampe a zosnímal QR kód.

Základná myšlienka Mestských zásahov zostáva rovnaká – cieľom nie je vytvárať zisk či prinášať „bombastické“ sľuby, ale zozbierať zaujímavé riešenia na existujúce problémy a ukázať mestským úradníkom, aké by mohli byť ďalšie kroky a možnosti pri tvorbe verejného priestoru. Veríme, že mestskom kontexte môžu niekedy aj malé zmeny priniesť veľký efekt.

Prihlásiť svoj nápad môžete aj vy do 10. marca na stránke www.mestskezasahy.sk. Verejnosť sa s vybranými návrhmi zoznámi už v apríli, keď vyjde kniha z dielne štúdia Milk, ktorú bude sprevádzať aj výstava v bratislavskej Starej tržnici.

Teraz najčítanejšie