Denník N

Podceňované podcasty

zdroj: stocksnap.io
zdroj: stocksnap.io

Oddychový blog. Sedem rokov s BBC World Service.

Moja angličtina sa výrazne zlepšila po tréningu podcastami. Nechápem, prečo som sa v škole mordoval s doplňovaním predložiek. Podcasty sú doplnok vo výučbe cudzieho jazyka, ale neviem bez nich vydržať.

Majú tri výhody:

šetria oči. Zrak sa unaví rýchlejšie, ako nervové bunky. S podcastom môžete prijímať informácie aj večer po náročnom dni.

sú zadarmo. Potrebujete prehrávač audiosúborov, slúchadlá (reproduktor) a pripojenie na internet. Väčšina z nás ich máme v podobe mobilného zariadenia alebo počítača.

– majú širokú paletú tém a rozsahu. Preferujem spravodajské relácie s tridsaťminútovou dĺžkou. Postupne si nájdete svoj režim.

Som fanúšik britských spravodajských podcastov zo stanice BBC World Service. Vychádzam z toho, že BBC WS si dokáže zaplatiť kvalitnú žurnalistickú prácu a angličtina v jednotlivých programoch bude na úrovni garantovanej štátnou firmou. Za sedem rokov, čo podcasty sledujem, sa moje predpoklady potvrdili a objavil som netušené výhody.

Zoznam podcastov BBC WS, ktoré odporúčam:

TECH TENT: hovorí o technologických novinkách. Tech Tent som si dlho nevšímal, ale za uplynulý rok začal pokrývať toľko zaujímavých tech javov, že sa stal u mňa číslom jeden. Drony, umelá inteligencia, bezpilotné autá, aktuálne kauzy technologických firiem, správy z technologických konferencií. Je tam veľa podstatného.

BUSINESS DAILY: BBC WS má viacero biznisových relácií, ja som si vybral práve BizDaily. Nejedná sa o suchopádne biznis čísla, ale reportáže z miest, kde sa biznis deje. Venujú sa ťažkým témam z titulných strán a dokážu aj prekvapiť témou, o ktorej by som sa nedozvedel nebyť BizDaily.

THE SCIENCE HOUR: hodinová kompilácia vedeckých správ za celý týždeň. Pred vydaním mojej knihy som absolvoval náročný vedecký tréning a keď si chcem občerstviť pohľad na vedecký svet, volím Science hour.

THE FORUM: Dlhé roky bol u mňa na prvom mieste. Každý týždeň sa zídu traja ľudia rôznych povolaní, vedec, umelec, športovec a podobne. Diskutujú na náročné filozofické témy. Výborná moderátorka Bridget Kendall nastavuje svetový štandard a keď si zvyknete na jej štýl spovedania ľudí, budete považovať ostatných novinárov za začiatočníkov.

THE COMPASS: Objavil som nedávno. Hovorí o veľkých témach, ale nie od stola. Moderátor sa strieda, vždy je odborníkom na danú tému a je na mieste deja, zbiera informácie a analyzuje. Vidím to ako prienik medzi The Forum a bežnou spravodajskou reláciou. Pre mňa je to kandidát na zosadenie Tech Tentu z postu favorita.

IN THE BALANCE: Je akoby subrelácia v BizDaily. Na týždennej báze sa stretne moderátor s expertnými hosťami a debatujú o ekonomických trendoch a udalostiach. Na rozdiel od BizDaily je menej popisná a viac filozofická. Nedávny diel o „univerzálnej výplate“ bol epický a jedna z najlepších debát, aké som si za sedem rokov vypočul.

THE BOTTOM LINE: Vysiela BBC Radio 4. Ekonomická debata ako IN THE BALANCE. Témy sú trocha všeobecnejšie a rozoberajú sa aj lekcie manažmentu. Vhodné ako sa chcete vzdelávať v oblasti leadershipu.

Ďalšie typy z BBC WS: HARDTALK, OUTLOOK, THE INQUIRY, WORLD BOOK CLUB, ELEMENTS.

Nevýhody podcastov v cudzom jazyku sú zrejmé – musíte si zvykať. Zachytiť hovorené slovo v rôznych prízvukoch je náročné. Zo začiatku som počúval jeden podcast na trikrát, kým som ho pochopil. Zatiaľ som nenatrafil na podcast, ktorý by bol odstupňovaný podľa poslucháčovej úrovne. Všetky, ktoré som spomenul, sú vysielané pre ľudí s angličtinou ako materským jazykom. Ďalšia nevýhoda je, že musíte skúšať. Podcastov je mnoho a nie každý si obľúbite na prvý krát. Musíte sa do skúmania ponoriť. To zaberá čas a výsledky prídu pomaly. Na BBC WS je mnoho podcastov, na ďalších kanáloch BBC je mnoho ďalších podcastov a na iných weboch je absolútne more podcastov. Musíte mať trpezlivosť.

Netušené výhody: 

– naučíte sa rozlíšiť rôzne prízvuky a aj to, či hovoriaca osoba má angličtinu ako materský, alebo ako druhý jazyk.

– ak sa zameráte na spravodajské relácie, dostanete aktuálne informácie z prvej ruky. Odpozorujete, ako sa robí prvotriedna žurnalistika.

– pri hovorenom slove sa dobre zaspáva. Znie to ako žart, ale ak máte problém zaspať, podcast dokáže upokojiť mozog.

Opakujem, že každý deň môžete dostať lekciu angličtiny garantovanú štátnym rozhlasom úplne zadarmo. Konverzácie to nenahradí, ale udrží mozog vo forme, ak ku konverzáciám nemáte nejaký čas prístup. Vďaka tréningom cez podcasty som sa odvážil písať blogy v anglickom jazyku.

Ak by sa našiel človek, ktorý by povymieňal tipy na podcasty, poteším sa e-mailu na kandrac2(at)gmail.com.

Tento účet je už neaktívny. Pozri nové texty na worldpaintedblog.com

Teraz najčítanejšie

Ondrej Kandráč

Tento účet som používal do januára 2017. Moje nové texty nájdete na www.worldpaintedblog.com. Moja kniha "Koniec prázdnoty" (Bratislava, 2016) je práve v predaji.