Denník N

Elektráreň v Novákoch – keď útoky zabijú argumenty

Stalo sa to pravidlom: Diskusiu, odpovede a riešenie celospoločenských problémov nahrádza arogancia, obviňovanie a útoky. Inak tomu nebolo ani včera.

V pondelok 5.12. sme na tlačovej konferencii informovali, že tretí blok uhoľnej elektrárne v Novákoch (ENO3) funguje zrejme bez povolenia na prevádzku. Ide pritom o elektráreň, ktorá nespĺňala ekologické požiadavky a od roku 2015 mala byť nadobro odstavená. Zistenia boli natoľko závažné, že som sa rozhodla na štvrtok 8. decembra zvolať mimoriadne zasadanie hospodárskeho výboru. Na rokovanie som pozvala ministra hospodárstva Petra Žigu, v jeho kompetencii sú Slovenské elektrárne a ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa. Ten má zas v gescii dodržiavanie emisných limitov. Pripravila som si otázky. Odpovedí na ne som sa však nedočkala.

Ani jeden z pozvaných ministrov na zasadnutie výboru neprišiel. Odignorovali ho aj všetci koaliční poslanci. Namiesto toho zvolal minister hospodárstva Žiga mimoriadnu tlačovú konferenciu, na ktorej chŕlil obvinenia, že strana Sloboda a Solidarita politikárči. Zároveň oznámil, že sa na zasadnutí výboru nezúčastní, pretože jeho zvolanie považuje za „vytĺkanie politického kapitálu“ a on ako minister hospodárstva nemá čo vysvetľovať problémové emisie. Následne nás obvinil, že útočíme proti baníkom a chceme ich pripraviť o prácu. Zato on sa stará a bude sa starať o ich blaho.

Zdôrazňujem, že naše zistenia v uhoľnej elektrárni Nováky sú závažné a verejnosť si zaslúži odpovede. Tým skôr, že okrem podozrenia z porušovania zákonov ide o zdravie občanov, ktorým elektráreň dymí do ovzdušia škodlivé látky. A aká je logika ministra Žigu? Keď nabudúce opozičný politik zistí napríklad prítomnosť toxických látok v potravinách a oznámi to verejnosti, minister to bude považovať za politikárčenie a miesto riešenia problému na kritika zaútočí. Pritom je povinnosťou každého z nás upozorniť na porušovanie zákona či hazardovanie so zdravím ľudí!

Ako vznikla celá kauza

Od 1.1.2016 platia v celej Európskej únii nové emisné limity a viaceré prevádzky tak museli investovať do nových, ekologickejších technológií. V Novákoch prešiel v roku 2015 prvý a druhý blok obnovou za 40 miliónov eur. Tretí a štvrtý blok sa ich prevádzkovateľ, Slovenské elektrárne, rozhodol natrvalo odstaviť. Keď sme sa s kolegami dozvedeli, že sa v rámci európskeho systému nahlasovania plánovaných odstávok elektrární objavila informácia o dvojdennom prerušení výroby elektriny na dávno odstavenom bloku číslo tri, spozorneli sme. Žeby sa v ňom vyrábala elektrina? Po intenzívnom pátraní sme spolu s mojimi kolegami objavili nasledovné: Blok 3 je evidentne opäť v prevádzke a podľa všetkého bez povolenia. Navyše, Slovenské elektrárne ho zrejme prenajali subjektu, ktorý na takúto činnosť nemá oprávnenie – Hornonitrianskym baniam, ktoré tepelnej elektrárni dodávajú dotované uhlie. Objavili sa informácie o testovaní, no ani k tomu zrejme neexistuje povolenie.

Na zasadnutí výboru som očakávala odpovede, vysvetlenia, plány. Ako to s tým blokom 3 je? A hlavne, informáciu pre ľudí, ktorí v tejto lokalite bývajú, ako to vyzerá so škodlivosťou a dopadmi na životné prostredie. A tiež odpoveď na otázku, kto povolil uvedenie bloku 3 do prevádzky a čo hrozí Slovenským elektrárňam za prípadné nedodržiavanie zákonov a emisných limitov. Otázky ohľadom dodržiavania nariadenia vo všeobecnom hospodárskom záujme pri výrobe elektriny z domáceho uhlia a sankciách za podprodukciu, či nadprodukciu som chcela smerovať na ministra hospodárstva, Petra Žigu, ako správcu štátneho 34-percentného balíka akcií v Slovenských elektrárňach. A tiež ma zaujímalo, kto sa o prevádzku tohto bloku reálne stará.

No namiesto odpovedí prišli obvinenia, útoky a zatĺkanie. Miesto dôkazov, že je všetko v poriadku, len urážky cez tlačovú besedu. V prípade ministra Sólymosa zas miesto úprimného záujmu rokovať hľadanie formálnych prekážok a dôvodov, prečo na výbor neprísť.

Páni ministri Žiga a Sólymos ukázali, ako pohŕdajú demokraciou a v konečnom dôsledku občanmi. Keby sa v Novákoch porušoval zákon a do ovzdušia šlo priveľa emisií a oni by všetko to svinstvo chceli kryť, postupovali by presne takto.

A tak sa pýtam, čo z toho majú, ak  je finančný záujem pár jednotlivcov nadradený nad zákony, nad ochranu životného prostredia a nad zdravie ľudí?

Viac podrobností o celej kauze nájdete v tomto mojom blogu.

Teraz najčítanejšie

Jana Kiššová

V súčasnosti pracujem v komerčnej sfére ako výkonná manažérka a vo voľnom čase sa venujem obchodovaniu na burze. V minulosti som pôsobila ako poradkyňa ministra hospodárstva, poslankyňa Národnej rady SR a zároveň predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. V strane Sloboda a Solidarita som zastávala pozíciu podpredsedníčky. V septembrových voľbách kandidujem za stranu SaS. Venujem sa hlavne podnikateľskému prostrediu a jeho zjednodušovaniu. Mojím cieľom je odbúrať z neho nezmyselné povinnosti a šikanu, finančnú záťaž, byrokraciu a škodlivé bariéry. Poukazujem na potrebu rovnakého metra pre štát a podnikateľov a potrebu podporovať strednú vrstvu. Slobodu považujem za jednu z najvyšších hodnôt. Rovnako ekonomickú aj osobnú. Som presvedčená, že sú to nevyhnutné podmienky na to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. O tomto všetkom píšem. Verím, že aj moje príspevky si tu nájdu svojich čitateľov :-).