Denník N

Moja cesta na Erasmus University Rotterdam v Holandsku

Tím Unimak uvádza sériu blogov, v ktorej budeme postupne predstavovať príbehy Slovákov na univerzitách v rôznych častiach Európy a sveta. Tretí blog v sérii pre nás napísala Zuzka Kapustíková, študentka politiky a medzinárodných vzťahov na holandskej Erasmus University Rotterdam.

Prečo práve Erasmus University Rotterdam

Pri zvažovaní, ktorá krajina a univerzita je pre mňa tá najlepšia voľba, som sa snažila nájsť čo najlepší kompromis medzi cenou a kvalitou. Keďže som chcela študovať v angličtine, moja voľba krajiny bola jednoznačná – Holandsko. Následne som sa zamerala na celkové hodnotenie jednotlivých univerzít a ich ponúk bakalárskych programov v odbore politiky a medzinárodných vzťahov. Erasmus University Rotterdam (EUR) som si vybrala hlavne pre samotný program, no taktiež pre profesionálnu komunikáciu, ktorú so mnou univerzita, ako so svojím potenciálnym študentom, po celý čas udržiavala. Ako študent EUR sa mám možnosť stať členom rôznych študentských, študijných a športových spolkov. Univerzita pravidelne organizuje workshopy a prednášky profesorov, úspešných osobností, ale aj politikov. Novodobý charakter univerzity je cítiť na každom kroku – neustála modernizácia kampusu či interaktívne prednášky sú brané ako samozrejmosť.

Náklady a financovanie štúdia

Ročný poplatok za školné je pri väčšine programov 1984 EUR. Ďalšie poplatky na knihy a iné školské potreby boli v mojom prípade minimálne, keďže všetko potrebné je dostupné v školskej knižnici. Školou ponúkané štipendiá sú zväčša určené pre študentov z krajín mimo EÚ (nakoľko je pre nich školné niekoľkonásobne vyššie). Takže štipendium je potrebné hľadať samostatne (buď cez priamo univerzitou ponúkané webstránky, alebo slovenské štipendiá). Ako študent máte aj možnosť požiadať holandskú vládu o študentskú pôžičku. Presná suma je vypočítaná podľa špecifických kritérií a následne poskytovaná vo forme mesačného “vreckového” od štátu.

Pokiaľ si chcete privyrobiť a ovládate základy holandčiny, hľadanie brigády je relatívne jednoduché. Niektoré pozície, napríklad v supermarketoch, väčšinou nevyžadujú ani znalosť holandčiny (keďže anglicky tu hovorí prakticky každý). Ak však chcete prácu, ktorá bude relevantná aj pre vaše CV a nehovoríte po holandsky (ako tomu bolo aj v mojom prípade), máte dve možnosti. Môžete skúsiť nájsť vhodnú pozíciu v medzinárodných firmách. Tie väčšinou požadujú len znalosť angličtiny a iné jazyky sú výhodou. Druhá možnosť je prihlásenie sa na kurz holandčiny. Moja univerzita ponúka oficiálne kurzy, pri ukončení ktorých obdržíte certifikát, alebo aj neoficiálne kurzy vedené študentmi.

Prijímací proces

Podobne ako UK, aj Holandsko má centralizovaný systém – Studielink – cez ktorý podávate prihlášky na vybrané univerzity. Podmienky prijatia sa v Holandsku líšia v závislosti od konkrétnej univerzity a nájdete ich priamo na webstránke danej školy. Je preto dôležité byť oboznámený s požiadavkami ešte pred samotným procesom prihlasovania. Následne si vytvoríte účet na Studielink, kde vyplníte prihlášku a vyberiete si maximálne štyri školy. Vo väčšine prípadov je súčasťou prihlášky maturitné/ posledné vysvedčenie, výpis známok, motivačný list, životopis, odporúčanie učiteľa a anglický certifikát. Mnohé programy taktiež vyžadujú dostatočnú znalosť matematiky. Pri všetkých požadovaných dokumentoch je potrebný anglický preklad overený notárom, takže prípravu si netreba nechávať na poslednú chvíľu. Prihlasovací proces sa otvára niekedy medzi septembrom a októbrom a trvá do 1. mája (deadline sa môže medzi univerzitami líšiť).

Ja som si podávala 4 prihlášky a s prácou na nich som začala v januári. Čo sa týka certifikátu z angličtiny, zvolila som si IELTS, na ktorý som sa intenzívne pripravovala po dobu 3 mesiacov. Hoci som sa hlásila na podobné programy, moje motivačné listy bolo potrebné špecifikovať pri každej škole. Návod na písanie motivačného listu ako aj životopisu som čerpala hlavne z webu Oxbridge. V prípade dvoch programov som musela dodatočne prečítať určený text, odpovedať na položené otázky, a napísať esej na tému medzinárodnej politiky.

powerhouse02

Po prijatí

Po prijatí je dôležité začať s hľadaním ubytovania čo najskôr. Ubytovanie je najvýhodnejšie riešiť formou bytu/domu zdieľaného s ďalšími nájomcami, kde prenajatie izby začína pri cene okolo 300 EUR mesačne. Ja som využila rôzne facebookové skupiny a web stránky ako Kamernet, alebo HousingAnywhere. EUR ponúka aj tzv. International Student Housing, teda niečo ako školský internát, ale cena za izbu sa pohybuje okolo 550 EUR mesačne. Pre mňa osobne bolo hľadanie ubytovania najväčší problémom, keďže väčšina prenajímateľov požaduje pred uzavretím zmluvy osobnú obhliadku. Preto odporúčam naplánovať príchod aj o niekoľko týždňov pred oficiálnym začiatkom školy. Akonáhle máte bývanie, je potrebné prihlásiť sa na City Hall (mestskej radnici), kde budete zapísaný ako oficiálny rezident a obržíte BSN number (niečo ako unikátne číslo rezidenta). Pri tomto je dôležité mať na pamäti, že potrebujete rodný list s apostilou, a taktiež jeho notársky overenú kópiu v anglickom jazyku.

Ja osobne som si otvorila aj účet v banke, ktorý je potrebný hlavne pokiaľ plánujete v budúcnosti pracovať. Pri poistení vám úplne stačí tzv. Európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý si vybavíte na pobočke vašej zdravotnej poisťovne na Slovensku.

Najčastejším spôsobom dopravy sú bicykle. Najlepšie je zaobstarať si používaný bicykel, ktorý stojí väčšinou okolo 60-100 EUR. Bicyklovanie tvori 90% môjho spôsobu dopravy, čím ušetrím celkom slušné peniaze a zároveň zlepšujem svoju kondičku. Holanďania majú infraštruktúru na vysokej úrovni a len v Rotterdame môžete cestovať vlakom, metrom, autobusom, či električkou. K tomu potrebujete mať čipovú kartu (OV chipkaart) ktorá funguje na rovnakom princípe ako na Slovensku. Priemerná cesta vás vyjde niečo vyše eura, no pri výstupe sa musíte vždy odčipnuť, inak vám budú odpočítané hneď 4 eurá.

Život v Holandsku

Holandský život si naozaj užívam. Keďže môj program, ako aj samotná univerzita je medzinárodne zameraná, dennodenne stretávam množstvo rozdielnych a zaujímavých ľudí. Spolupráca medzi školou a študentmi je na vysokej úrovni, čo sa odzrkadľuje na nespočetnom množstve akcií. Napríklad, ako začínajúca študentka som mala možnosť zúčastniť sa Eurekaweeku, kde sme počas každého dňa mali program zameraný na predstavenie celkového chodu školy a samotnej fakulty. Univerzita sa nachádza v kampuse, ktorý tvoria viaceré budovy, knižnica, šport-centrum, jedálne, športový štadión, a rôzne obchody a služby.

Rotterdam je veľmi moderné mesto. Každý utorok a sobotu sa konajú trhy, kam si chodím kupovať zeleninu, ryby, a syry od lokálnych výrobcov. Pokiaľ však nemám náladu na varenie, stačí mi 10 minút bicyklovania a som v centre mesta, kde mám na výber taliansku, tureckú, indonézsku, či japonskú kuchyňu. Aj keď je Rotterdam pomerne veľký, vôbec nepociťujem tlak veľkomesta. Ak mám dosť mestského života, stačí 30 minút bicyklovania a ocitnem sa v malebných dedinkách obklopených nekonečnými lúkami, na ktorých sa pod majestátnymi veternými mlynmi pasú kravy.

Holanďania sú veľmi priateľskí, otvorení, a tolerantní. Veľmi si cením hlavne tú poslednú vlastnosť. Nezáleží na tom, akej ste národnosti, rasy, alebo vierovyznania – všetci sú tu vnímaní rovnako, a to je v súčasnej dobe vzácny aspekt. Pravdaže, tak ako každá krajina, aj Holandsko má svoje zvláštnosti (napríklad Mikuláš sa oslavuje piateho decembra :) ), ale myslím si, že je to skvelá krajina na život.

Autor: Zuzka Kapustíková, [email protected], Facebook

Teraz najčítanejšie

Unimak

Unimak je občianske združenie slovenských a českých študentov a študentiek na prestížnych zahraničných univerzitách, ktorí chcú zdieľať svoje skúsenosti so všetkým, čo štúdium v zahraničí prináša. Poskytujú bezplatnú pomoc stredo- i vysokoškolákom a školáčkam pri prijímacom procese na svetové univerzity.