Denník N

Všetky oči na Detskú fakultnú nemocnicu !

Ministerstvo zdravotníctva ide meniť Detskú fakultnú nemocnicu v Bratislave na „Národné centrum detského zdravia“ Prečo si táto situácia vyžaduje zvýšený dohľad verejnosti ?

Dôvody sú tri:

1.Nie práve malú časť budovy Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Bratislava už vlastní firma  PENTy. V roku 2011 LOZ kritizoval, že sa štátne zdravotníctvo presúva do rúk finančných skupín. V DFN vtedajší riaditeľ Daniel Žitňan (foto)  ešte pred transformáciou nemocnice na a.s. /=“privatizáciou“/ predal ľavú časť budovy aj s priľahlými pozemkami „špeditérskej firme“  O3 Invest (link)

Za 1300m2 budovy a 2000m2 pozemkov na Kramároch dostala nemocnica 1,4mil euro. Predaj vedenie nemocnice odôvodnilo nadpočetným majetkom a zakrátko DFN stavala novú prístavbu…

O3 Invest sídlil vtedy i dnes na Einsteinovej 25 – teda v Digital Parku, v sídle PENTY, a  do marca 2010 mal za jediného akcionára cyperskú firmu Penta Investments Limited a v orgánoch manažérov Penty. V r. 2014 sa O3 Invest včlenil do Pro Care (link). V čase, keď O3Invest ako jediný záujemca kúpil časť budovy detskej nemocnice bol predsedom predstavenstva danej firmy Maroš Nešťák, ten   je dnes v dozornej rade Pro care a sedí aj vo viacerých firmách zo súhvezdia Penta.

Citujem z vtedajšej tlače – rok 2011 : „Lea Krčmáriková, PR špecialistka skupiny Penta však tvrdí, že nejde o ich firmu a za transakciou nestoja.“  To len na ilustráciu, či sa dá vyjadreniam PENTY veriť.

Inak pán Daniel Žitňan, ktorý predal časť budovy detskej nemocnice, odišiel z vedenia DFN BA v júni 2013, bez práce však dlho neostal,  od 1. júla 2013 nastúpil do VšZP ako poradca generálneho riaditeľa, bájneho Marcela Foraia, ktorý tak veľmi ľúbil svoju tetu Anku až aj poisťovňu zadlžil.  No a prednedávnom Žitňana, asi pre jeho superkvality, krízový manažér s voľnými rukami – pán minister Drucker poveril vedením FN Trnava. Skutočne najlepší riaditeľ  na vedenie trnavskej nemocnice?

2. Druhý dôvod je priamo od zamestnancov nemocnice –  po Detskej fakultnej nemocnici sa šíri klebeta, že “ to tu vedie Alibaba a štyridsať zbojníkov“ – Klebetám sa väčšinou nedá veriť, ale skúsme sa pozrieť na pár faktov k menu pána riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave , pána Doc. MUDr. Ladislava  Kuželu, Csc.

Pána Ladislava Kuželu  si niektorí pamätajú z kandidátky strany Nádej v roku 2006 – podľa spisu Gorila túto stranu založili Haščák s Malchárkom, aby si zabezpečili ministra zdravotníctva(“Haščák už má pripravených 6 ľudí, z ktorých vyberie ministra zdravotníctva. Haščák si myslí, že v novej vláde bude veľmi ťažké kúpiť si funkciu ministra zdravotníctva, a preto potrebuje vlastnú stranu.” ) . viac napr. tu Pán riaditeľ Ladislav Kužela bol aj zakladateľ a konateľ súkromného gastroenterologického centra Thalion, ktoré sa preslávilo tým, že ako jediné na Slovensku vyhodnocovalo test na Helicobacter pylori z dychu. Táto baktéria spôsobuje žalúdočné ochorenia a na Slovensku a vo vyspelom svete ju má okolo polovica ľudí, ale nie u každého robí ťažkosti.  Hoci sa vyšetrenie dalo spraviť jednoduchým testom zo stolice za približne 7,5 eur vo väčšine slovenských laboratórií, poslanci Smeru zákonom prikázali, aby sa vyšetrenie robilo z dychu za cca 100eur a tento test vtedy vyhodnocovala len jediná firma na Slovensku.  link  (Pre odborníkov:  Ureázový dychový test s rádioaktívnym uhlíkom, ktorý musí pacient vypiť:  špecificita 97 %, senzitivita  95 %: vtedajšia cena 3000 korún, Vyšetrenie antigénu  Helicobacter pylori zo stolice pacienta: špecificita 98 %, senzitivita 94 %, cena vtedy 225 SK).  Toto drahšie a pre pacienta náročnejšie vyšetrenie  bolo zákonom prikázané  vykonávať ako skríningové vyšetrenie u každého , kto mal 19 a 20 rokov.  (Skríning je paušálne vyhľadávanie ochorení v skorých štádiách, kedy je dané ochorenie dobre liečiteľné a dá sa zabrániť vážnym následkom, problém tohto „helikobakterového skríningu“ je, že ak aj helicobacter pylori u pacienta dokážete,  neznamená to, že to treba liečiť…čiže šlo o zbytočné vyšetrovanie, ktoré nespĺňa základné odborné požiadavky na skríning )  Zákon bol vytvorený poslancami strany Smer v roku 2007. Citujem z dobovej tlače: „Zaujímavosťou novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti je, že poslanci do nej priamo napísali, akým spôsobom majú lekári postupovať. Vyšetrovať sa bude najdrahším dostupným spôsobom – dychovým testom, ktorý vyhodnocuje iba jediné laboratórium v republike. „Môžeme byť v niečom aj prví,“ konštatuje poslanec za Smer-SD Jozef Valocký. „  Celý svet sa vtedy čudoval načo je Slovensku takéto drahé a zbytočné vyšetrenie. Asi jediný kto sa nečudoval, bol dovozca testu a ten kto ho vyhodnocoval.  Test vyhodnocovalo jediné zariadenie na Slovensku, gastroenterologické centrum Thalion , ktoré patrilo pánovi Ladislavovi Kuželovi.  Kto by ho chcel spoznať, tu je vizuál :   5.minúta, 19.sekunda. Pán Kužela sa v júni 2013 stal riaditeľom Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave, spoločníkom a konateľom  v Thalione bol do 5.3.2013 a od 6.3.2013 sa miesto neho stala spoločníčkou a konateľkou Thalionu  istá pani JUDr. Kuželová, zhodou okolností manželka pána Ladislava. link

Našťastie gastroenterologického centra Thalion, podľa informácií získaných po uverejnení tohto blogu, ho tento manželský pár  definitívne opustil začiatkom tohto roka. Držím Thalionu palce, aby sa tejto škvrny na povesti,ktorá vznikla za pôsobenia pána Kuželu, zbavil dobrou prácou. Kvalitatívne predpoklady a dobrú odbornú povesť na to má.

Inak nepríde vám divné, že súkromné centrum, ktoré pán Kužeľa viedol je ziskové, hoci má veľkú konkurenciu a Detská fakultná nemocnica, ktorú vedie ten istý človek a ktorá na Slovensku nemá žiadnu konkurenciu patrí k najzadlženejším nemocniciam Slovenska?

Ďalšie medializované kauzy pána riaditeľa v DFN :

Ak patríte k optimistom voči osobe ministra zdravotníctva aj po nedávnej „rekorytácii“ pár riaditeľov nemocníc, prosím zdôvodnite mi niekto ako môže „krízový manažér“ držať na poste najdôležitejšej detskej nemocnice stále pána Kužeľu?  A ako môže človeku s takouto povesťou  zveriť tak zložitú úlohu ako zmenu DFN na Národné centrum ? Veľmi rád by som sa dozvedel logické argumenty.

3.Dôvod:  Páni, zo súhvezdia Penta, sa už dlho netaja, že chcú koncovú nemocnicu a nedávno aj oznámili Slovensku, že ju idú stavať. Nie je náhoda, že projekt novej štátnej Univerzitnej nemocnice v Bratislave bol tak „spackaný“ tímom ministra Čisláka, súčasného poradcu v Pro Care, vlastneného PENTOU. Nie je náhoda, že Univerzitná nemocnica  Bratislava  má najneschopnejšie vedenie na Slovensku. (Minister, ktorý by mal skutočný záujem meniť naše zdravotníctvo k lepšiemu, by ako úplne prvé vymenil riaditeľa bratislavskej nemocnice – pána Bdžocha. ) Stále sa ma novinári pýtajú: Prečo máme na vedúcich pozíciách nemocníc  úplne neschopných ľudí?  Pretože, tam kde sa (ZÁMERNE) „nedarí štátu“, tam „vyhráva súkromný investor“.

Koncovú nemocnicu pre dospelých teda podľa všetkého PENTA v Bratislave postaví,  ešte im chýba koncová nemocnica pre deti …

Takže som sa pána ministra Druckera pred pár dňami rovno spýtal, či sa pri zmene Detskej fakultnej nemocnice na „Národné centrum detského zdravia“ neplánuje z tejto nemocnice spraviť akciovka, ktorá by mohla byť následne „zachránená súkromným investorom“. Odpoveď MZSR bola strohá :       „ Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky NATERAZ neplánuje zmenu právnej formy Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.“

Všetko vyššie uvedené nám hovorí, aby sme prísne sledovali , čo sa deje s nemocnicou, ktorá je doslovne životne dôležitá  pre najviac choré  deti na Slovensku.

Teraz najčítanejšie

Peter Visolajský

"Všetko, čo potrebuje tyrania, aby získala pevnú pôdu pod nohami, je, aby ľudia dobrej vôle zostali ticho."