Denník N

Premiér Fico napadol svojich voličov

Premiér Robert Fico počas rozhovoru pre TASR, v ktorom zaútočil na mimovládky, a Vladimír Mečiar v roku 1998 po voľbách pri pamätnej rozlúčke v STV. Foto – TASR
Premiér Robert Fico počas rozhovoru pre TASR, v ktorom zaútočil na mimovládky, a Vladimír Mečiar v roku 1998 po voľbách pri pamätnej rozlúčke v STV. Foto – TASR

Posledné vyhlásenia premiéra Fica na adresu Rómov a novinárov mi živo pripomenuli Mečiara. Aj on nič užitočné pre riešenie rómskych problémov a ich susedov neurobil, aj HZDS si hlasy v osadách kupovalo, aj Mečiar účelovo rómsku kartu používal na oblbnutie ľudí. Aj Mečiar pre svoje výroky a činy útočil na novinárov.

Nevidí sa často, aby premiér a šéf najsilnejšej strany zaútočil verejne na časť svojich voličov. Voličov, ktorí pomohli jeho strane a predstaviteľom obsadiť nielen rozhodujúci počet kresiel v parlamente, vďaka čomu je on už tretíkrát premiérom, ale aj mnohé kľúčové a najvyššie funkcie v orgánoch samosprávy rôznych úrovní. Navyše voličov, ktorí sú poslušní a kontrolovateľní. Áno, hovorím o Rómoch z osád.

Mne štýl a obsah jeho prejavu, načasovanie aj lokalizácia živo pripomenulo veľmi podobné vystúpenie premiéra Vladimíra Mečiara v Spišskom Podhradí v roku 1993. Zhodou okolností za zverejnenie podstatných „myšlienok a téz“ z neho som ako novinár mal vtedy nepríjemné poťahovačky, lebo vďaka mojej správe jeho vyjadrenia vyvolali vlnu ostrých negatívnych vyhlásení v krajinách západnej Európy a USA. A aj týmto svojim prejavom Mečiar prispel k izolácii Slovenska. On reagoval podaním trestného oznámenia a ja som bol následne poctený večernými víkendovými „návštevami“ policajných hliadok doma na byte s predvolaniami na výsluchy, ktorých som zopár absolvoval u vyšetrovateľov v Košiciach a Spišskej Novej Vsi. Patrilo k tomu aj verejné osočovanie mojej osoby vo vtedy HZDS kontrolovaných verejnoprávnych  médiách, obsahovo veľmi podobné „osloveniu“ prostitútka či hrozby vyhostenia zo Slovenska, keďže si podľa mena vtedajší mocipáni mysleli, že som český občan. Vinný za to, čo povedal premiér Mečiar, a ako to prijali naši západní partneri, som bol ja-novinár a nie on. Skrátka zažil som v posledných dňoch vďaka niekoľkým verejným vystúpeniam premiéra Fica také „deja vu“ a návrat do svojich novinárskych čias a čias mečiarizmu.

Aj vtedy HZDS sa nehanbilo „využívať“ Rómov z osád, aby získalo hlasy pre svojich kandidátov. Aj vtedy HZDS neurobilo žiadne reálne a funkčné opatrenia, aby zabránilo „pôrodníckemu biznisu“ zaostalých Rómov z osád a nepripravilo, a už vôbec sa neunúvalo s realizáciou konkrétnych krokov na riešenie nielen rómskej problematiky, ale aj problémov celých mikroregiónov, kde sa ich chatrče a osady stali najrýchlejšie sa rozrastajúcimi developerskými aktivitami. Pretože riešenie problémov Rómov sa nedá odtrhnúť od riešenia problémov aj tam žijúcich „gadžov“, ktorých životná úroveň , vzdelanie a perspektíva je len o niečo lepšia ako ich rómskych susedov.

Je výsmechom, ak vláda podporí v rámci rozvojových impulzov takto zaostalého okresu výstavbu súkromného zimného štadióna, ale prakticky nič sa nedeje s tamojšími strednými školami, kde sa učni učia v dieľňach, z ktorých vďaka hygienickým pomerom zutekali už aj potkany. Potom sa nečudujme, že tieto dievčatá a chlapci potom volia Kotlebu a majú problém nájsť niečo pozitívne na liberálno-demokratickom systéme. Ak vidia, ako ich rómske spolužiačky a spolužiaci už v prvých ročníkoch dajú škole zbohom a vrhnú sa radšej na dolovanie sociálneho systému prostredníctvom pôrodov a rôznych dávok. A nikoho nezaujíma, že rodia aj neplnoleté dievčatá, lebo lekári sa boja takéto prípady hlásiť, a že privádzajú svoje deti do otrasných sociálnych a hygienických pomerov. Dokážeme sa rozčúliť nad tým, že našim ženám berú nekompromisne deti sociálne služby na Západe kvôli zanedbaniu starostlivosti, ale nás ani nenapadne podobne postupovať voči našim rodičom z osád a iných zaostalých rodín, a takto dať šancu ich deťom aj cestou adopcie na slušný život. Naopak, ich nezmyselnou sociálnou politikou v tomto podporujeme, nič pre nich a ich deti nerobíme, lebo chceme mať pokoj. Ale ak treba, tak v čase volieb za nimi do osady pošleme svojich ľudí, aby nakúpili ich hlasy. A potom ich príležitostne, ak nám tečie do „politických topánok“, verejne napadneme a pošleme si udrieť aj nejaké policajné komando. Rómom sa jednoducho naši politici „venujú“, keď chcú oblbnúť voliča. Podobne, ako to urobil svojho času aj Kotleba v Krásnej Hôrke alebo teraz hliadky vo vlakoch- silné slová, navonok silná akcia, ale nulový výsledok.

Premiér Fico sa rozhodol, že bude vo verejných prejavoch menej korektný. Nuž, premiér Fico je na čele vlády, s malou 1,5 ročnou prestávkou, od roku 2006. Dá sa teda povedať s istou mierou nekorektnosti, že všetky desať a menej ročné rómske deti zo zaostalých osád, sú aj jeho deťmi. Každá nová chatrč, ktorá bola odvtedy „postavená“, alebo každá bytovka, ktorá bola odvtedy zničená jej zaostalými obyvateľmi, je aj jeho dielo. To, že máme po tretíkrát premiérom pána Fica je aj vďaka „motivovaným“ hlasom Rómov z osád. To, že Kotleba sedí v parlamente spolu s poslancami Smeru, zvolenými „hlasmi“ týchto Rómov, je aj vďaka rómskej politike a politike voči zaostalým regiónom doterajších vlád premiéra Fica. S poriadnou dávkou nekorektnosti a irónie  môžeme  povedať, že za to, že máme Fica zase premiérom a Kotlebovu partiu v parlamente a na bansko-bystrickej župe, môžu do značnej miery Rómovia z osád. A nezmyselný kruh sa uzavrel.

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.