Denník N

Prečo u Lajčáka taja to, čo rezort financií sprístupňuje?

Rezort M. Lajčáka sa môže premenovať na Ministerstvo zvláštnych vecí. Jeho argumentácia o nemožnosti sprístupniť detaily z prieskumu trhu totiž vyznievajú zvláštne v kontexte ochoty rezortu financií sprístupniť nám rovnaké informácie.

Už takmer mesiac hýbe Slovenskom kauza predsedníctva, ktorú na svetlo sveta vytiahla Zuzana Hlávková na blogu Transparency International Slovensko (TIS). Už mesiac sa verejnosť, poslanci a TIS naťahujú s ministrom zahraničných vecí o pár jednoduchých dokumentov.

Minister Miroslav Lajčák údajne dokumenty z prieskumu trhu nemôže zverejniť a tento svoj prístup opiera o názor právnikov. TIS sa však od šéfky právneho oddelenia na Ministerstve zahraničných vecí dozvedela, že právna analýza k tejto otázke stále nie je dokončená. Po dvoch týždňoch odvtedy, ako sa minister prvýkrát vyjadril, že on by aj dokumenty k prieskumu trhu zverejnil, ale právnici mu v tom bránia. Zvláštne.

Kým na ministerstve nachystajú analýzu, radi by sme M. Lajčáka informovali, že to, čo jemu vraj zákon zakazuje ukázať, nám inde ochotne poskytli. Zákazky s výnimkou z obstarávania nerobilo len Ministerstvo zvláštnych vecí. Napríklad aj rezort financií realizoval jednu zákazku, na ktorú sa vzťahovala predsednícka výnimka. Išlo o manažérsky koučing päťdesiatich expertov vybratých ministerstvom.

V odpovedi na našu infožiadosť o doklady z prieskumu trhu nám ministerstvo poslalo dokument, ktorý obsahuje všetky M. Lajčákom utajované informácie – mená oslovených firiem, výšku ich ponuky, dokonca aj listiny a e-maily so samotnými ponukami oslovených firiem.

Ako si vysvetliť túto nekonzistentnosť, kedy jedna inštitúcia informácie utajuje a druhá ich poskytne bez najmenších okolkov? Buď na Ministerstve financií nepoznajú zákony, dávajú kadekomu prísne tajné informácie a v najbližšom čase môžu očakávať súdny spor s nespokojnými firmami, dobýjajúcimi sa svojich práv. Alebo niekto na Ministerstve zvláštnych vecí nevie, kam z konopí a rozhodol systematicky zavádzať verejnosť. Rozuzlenia tejto záhady sa snáď dočkáme už čoskoro.

Martin Turček

Foto: Denník N – Vladimír Šimíček

Aj Vás štve korupcia? Prihláste sa na odber nášho newslettera, aby sme Vás mohli informovať, ako sa nám v boji proti korupcii darí a ako sa aj Vy môžete do neho zapojiť.

newsletter

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.