Denník N

Alexandrovci mali v Aleppe demonštrovať silu Ruska

Prebehlo už niekoľko dní od pádu ruského vojenského lietadla TU -154 a verejnosť stále nemá niektoré dôležité informácie. Jednalo sa o odplatu za Ruské bombardovanie Sýrie, tak ako v prípade zabitia ruského veľvyslanca Andreja Karlova v Turecku? Ak nie o čo sa jednalo? Prečo lietadlo tankovalo v Soči, keď objem nádrží umožňuje priamy let? Ako je možné, že mŕtvi pasažieri mali na sebe záchranné vesty a piloti lietadla nestihli vyslať volanie o pomoc?

Autor týchto riadkov sa v októbri 2015 zúčastnil veľkého koncertu vojenského súboru Alexandrovci na Slovensku.

Alexandrovci v Žiline
Alexandrovci v Žiline (foto: Ľubo Bechný)

Okrem perfektnej hudobnej i tanečnej choreografie ma znepokojil obsah niektorých piesní, ktorých titulky boli prekladané na plátno. Napr., že ruský vojak nechce vojnu, ale mier a pod.

Ich Európske turné som bral ako také „žehlenie si“ verejnej mienky u obyvateľov Európy po anexii Krymu. Na FB som potom zverejnil pár fotografií a zlízol som si to. Prečo propagujem ideologický nástroj agresora, okupanta Krymu. Niektorí naopak tvrdili, že títo vojaci a vojačky obdarení talentom predsa za nič nemôžu, podobne ako nemohli za nič vojaci, ktorí prišli v roku 1968 obsadiť Československo.

Aleppo, kedysi krásne mesto je dnes zničené a zbombardované ruskými bombardérmi. Skazu dovŕšila Syrská armáda, ktorá podľa dostupných svedectiev nebrala veľký ohľad ani na civilistov. Humanitárne konvoje sa rozbiehali veľmi pomaly, hladové a vojnou týrané civilné obyvateľstvo veľmi trpelo a stále trpí nedostatkom základných vecí potrebných k životu.

Utrpenie civilistov v Aleppe
Utrpenie civilistov v Aleppe (zdroj: internet)

Do tejto situácie mal prísť zaspievať najväčší armádny súbor Ruska. Vraj pre povzbudenie ruským vojakom, ale aj obyvateľom Aleppa. Ako demonštráciu víťazstva a sily.  Áno dialo sa tak už za 2. svetovej vojny, rôzni speváci, či umelci riskovali život, šli na front a povzbudzovali svojich vojakov.

Rusko ale vystavilo nebezpečiu až 64 členov umeleckého súboru, lebo nik si nedovolí tvrdiť, že Sýria, či Aleppo sú dnes bezpečnými miestami na planéte. Ak by aj v poriadku doleteli, bolo to príliš veľké riziko, vystavovať riziku ohrozenia života takmer polovicu súboru, ktorého korene siahajú až do roku 1928. Buď si boli organizátori v Kremli príliš istí, alebo sa prejavila neúcta k životu jednotlivca, či malej skupiny, ktorá siaha až do dôb Stalina. Ruský komentátor Matvej Gonopolský sa vo svojej reportáži píše, že by sa mal už konečne niekto opýtať ruského vodcu, prečo bojuje v Sýrii? A ja sa pýtam, k čomu bolo potrebné vystavovať nebezpečiu ďalších občanov, umelcov súboru Alexandrovci, ktorí síce neboli civilistami, ale do bojov sa aktívne zapojiť neplánovali? A zostali po nich vdovy a deti…

Ľubo Bechný

blog môžete podporiť tu: http://vybrali.sme.sk/c/Alexandrovci-mali-v-Aleppe-demonstrovat-silu-Ruska/

Teraz najčítanejšie

moja fotka

Ľubo Bechný

Som človek, ktorý sa búri, keď sa deje krivda inému človeku.