Denník N

Nórsko stopom – z Bergenu do Trondheimu po vnútrozemí

Koncom leta sme sa partia štyroch ľudí rozhodli lowcostovo navštíviť Nórsko. Štyri veľké turistické batohy sme zmotali dohromady potravinárskou fóliou, prelepili páskou a mali sme z toho jednu veľkú neidentifikovateľnú guču vážiacu tesne pod 32 kg – akurát jedna veľká batožina :) A to bol len začiatok našej dobrodružnej cesty, kde nie vždy išlo všetko podľa plánu, ale stálo to za to! :)

Spiatočnú letenku z Katowíc do Bergenu sme mali za slušných 125 € cez Wizzair, vrátane jednej spoločnej veľkej batožiny, kde sme sa museli všetci pobaliť :)

map_part1
Na ceste z Bergenu do Trondheimu sme sa prestopovali pohodovým tempom niečo cez 800 km za 9 dní [zdroj – bing.com]
Toto bol náš itinerár, keď sme sa v priebehu 9 dní koncom augusta pohodovým tempom prestopovali z Bergenu do Trondheimu niečo cez 800 km a navštívili dva krásne národné parky:

  • Voss – kolíska adrenalínových športov v Nórsku
  • Flam – kúsok od tejto dedinky je najdlhší fjord v Nórsku
  • Lom – žije tu najlepší pekár v Nórsku a zároveň je to výborný východiskový bod na treky do Jotunheimu
  • Jotunheimen Nasjonalpark – tu sa nachádzajú najvyššie hory v Nórsku s krásnymi scenériami
  • Otta – nič zaujimavé, tranzitné mestečko
  • Mysusaeter Nasjonalpark – národný park a la mesačná krajinka plná skál, ale pekná :)
  • Foldall – malá dedinka, kde nájdete aj záprahových psov (vyzeralo to ako útulok)
  • Oppdall – mestečko s množstvom obchodov najrôznejšieho druhu
  • Trondheim – náš najsevernejší cieľ, známe vikingské mesto
norway2016_001
Balenie našej jedinej check-in batožiny pozostávajúcej zo štyroch batohov

Čo sa týka navigácie, tak môžem odporučiť super appku Norgeskart. Oplatí sa zaplatiť symbolický poplatok pár €, a potom si môžete do mobilu nasťahovať naozaj detailné topografické mapy Nórska. Uvidíte tam ako turistické chodníky, tak aj jednotlivé chaty, kde sa dá prespať.

Ohľadom vyhľadávania potravín sa nám osvedčila appka maps.me, keďže sme si tam mohli jednoducho nájsť práve našu obľúbenú Rema 1000 s dobrým pomerom cena/výkon a mapy sa dajú samozrejme zadarmo stiahnuť do offline módu.

norway2016_002
Náš prvý fasa vodič Bjornar, ktorý nás zobral na niekoľkohodinovú jazdu z Bergenu až do Lomu!

Po prílete na letisko sme sa snažili ísť pešo smerom k diaľnici, ale zastavili sme sa hneď pri prvom kruháči a len tak zo srandy sme chvíľu všetci štyria stopovali okoloidúce autá. Asi po dvoch minútach nám zastavil jeden minivan s typickým Nórom – dlhovlasý zarastený modrooký blondiak, ktorý nám povedal, že má namierené až do Trondheimu. Jeho angličtina bola dokonalá a tak sme sa mohli porozprávať o všetkom možnom. Bol to ešte študent v poslednom ročníku na výške. Povozil nás autom cez najdlhší tunel v Nórsku (24,5km), kde sú dokonca aj tri veľké miestnosti, farebne nasvietené a keď sa ku ním blížite javí sa to ako koniec tunela (odpočinok pre klaustrofobikov).

norway2016_005
Odpočinkový výklenok v najdlhšom 24,5 km dlhom tuneli v Nórsku

norway2016_004
Výletná loď kotviaca v najväčšom fjorde v Nórsku pri dedinke Flam [fjord je špeciálny typ morského zálivu, pozostatok po činnosti ľadovca v ľadovej dobe]
A zastavili sme sa na ‚sváču‘ pri veľkej výletnej lodi, ktorá bola na samom konci najväčšieho fjordu v Nórsku, Søgnefjorden, pri dedinke Flam. Naše prvé jedlo v potravinách boli makrely v konzerve (za 1€ a druhá za 2€), takže ceny v pohode. No a nakoniec nás previezol národným parkom Jotunheimen, čo bola taká opustená hornatá krajinka s jednou kľukatou cestičkou, ktorá predstavovala ‚hlavný ťah‘.

norway2016_006
Prejazd národným parkom Jotunheimen

Aj by sme tam ostali, ale nemali sme nakúpené potraviny minimálne na deň. A tak sme sa nechali zaviesť asi do 40km vzdialenej, turistami obľúbenej dedinky Lom. Kempovacie miesto sme si našli na tráve pod cestou a išli sme skoro spať po náročnom dni.

norway2016_008

„Niekedy vám v Nórsku zastavia do pár sekúnd a niekedy si počkáte aj hodinu!“

norway2016_009
Naša prvá opekačka v Nórsku :P

LOM

Keďže sme boli po našom príchode celkom zničení, tak sme si dopriali aj viac spánku a na obed sme sa vybrali na miestnu horu, čo bol cca 5 hodinový trek so slušným stúpaním. Backpacky sme si bez problémov odložili na miestnej pumpe. Na vrchole sme sa samozrejme dobre natlačili tuniakom, kukuricou v konzerve a tortilami. A ako dezert sme mali 0,5kg marcipánu zabalený ako ozrutné bambíno :D

norway2016_015
Nie príliš vysoký kopec nad Lomom, ale zato s dobrými stupákmi a ešte lepším výhľadom!
norway2016_011
Výhľad na Lom

norway2016_014
Na vrchole bola už trochu zima, a tak sa nám hodili aj teplejšie bundy. Samozrejme výhľad na dedinku Lom a opačným smerom na Jotunheimen stáli za to. Na večer sme sa chceli zložiť na našom obľúbenom mieste pri ceste, ale už z diaľky sme tam videli spokojne sa pasúceho losa!

norway2016_018b
Ťažko si takto na fotke predstaviť skutočnú veľkosť tohto krásneho zvieratka.

Od miestnych sme veľakrát počuli, že toto obrovské zvieratko len tak neublíži, iba keď má mladé.  Takže sme to nechceli riskovať a vybrali sme si radšej iné miesto, pri Červenom kríži, kde bola odstavená aj miestna záchranárska helikoptéra, ale nikoho tam nebolo cez víkend.

norway2016_018
Záchranárska helikoptéra pri Červenom kríži
norway2016_016
Keď si dáte v Nórsku lososa, zaručene vám bude chutiť viac ako ten, čo predávajú u nás
norway2016_017
Západ slnka nad Lomom
norway2016_019
Krásny drevený kostolík v Lome
norway2016_018a
Náš ranný nákup – chleba, vifonky, nutella, sardinky, makrely, tuniak, konzervovana kukurica, nejaké sladké keksy… Pri tomto type potravín v Nórsku rozhodne nezbankrotujete ;)

NÁRODNÝ PARK JOTUNHEIMEN

V krásnu slnečnú nedeľu sme sa vydali do jedného base campu vzdialeného cca 40km od Lomu, Spiterstuhlen.  Odtiaľ sa podnikajú treky aj na najvyššie hory v Nórsku, Galdhøpiggen (2469 m), alebo aj menej náročné treky cez národný park. My sme sa vydali údolím k cca 15 km vzdialenej chate Leirvassbu. Keďže už bolo veľa hodín, tak z 5 hodinového treku sme mohli dať len polovicu a museli sme nájsť v tej kope rôzne veľkých kameňov nejaký vhodný pľac na kempovanie.

norway2016_020
Majestátne hory v Jotunheimen Nasjonalpark, kúsok od base campu Spiterstuhlen

Trek sa mi veľmi páčil, keďže väčšinu tvorila len rovina s kopou kameňov, prekonávanie krásnych potôčikov štýlom „zem je horúca láva“ a nádherné výhľady na okolité hory. Tie boli na vrcholkoch zasnežené a miestami bolo vidno aj kúsky ľadovca.

norway2016_021 norway2016_022
norway2016_023
Miestami bolo vidno aspoň kúsok ľadovca

„V Nórsku môžete stanovať aj v národných parkoch!“

norway2016_025
Krásna hviezdna obloha v národnom parku Jotunheimen, približne o 4-tej ráno.
img_0235

Každopádne odporúčam stanovať na mieste kde čo najskôr ráno vyjde slnko, nemusíte sa potom zbytočne trápiť so sušením stanu. Ráno nám spríjemnilo zopár losov asi 100 metrov od nás. Keď sme pokračovali ďalším dňom našou cestou, tak tam pribudli jazerá a veľa oviec, ktoré sme naháňali lebo išli našou cestou a zároveň ďalšie išli za nami.

norway2016_027
Nezabudnuteľné scenérie z národného parku Jotunheimen
norway2016_028 norway2016_029

Miestami už bolo náročné stále skackať po kameňoch a už sme nemali ani veľa jedla, akurát jedny párky s horčicou spravené v ešuse , na ktoré sme sa už veľmi tešili ako si ich spravíme pri najbližšej chate. Po jedle netrvalo dlho a jedna dvojica už mala odvoz spolu s troma postaršími Nórkami, ku ktorým sa prihovorila Janka ešte na parkovisku a zobrali nás späť priamo do Lomu, aj s vyhliadkovou jazdou po miestnych atrakciách :)

norway2016_031 norway2016_032
norway2016_033
The Saga column
norway2016_034
Jeden z najstarších hotelov v Nórsku
norway2016_035
Tieto tri budovy vznikli v rôznych obdobiach a sú krásne zachovalé, vedľa seba

LOM – OTTA – MYSUSAETER

V posledné dni sme mali len samú turistiku, a tak nastal čas dať si trochu voľna, v rámci ktorého sme si pozreli aj miestne mineralogické múzeum v Lome – FOSSHEIM STEINCENTER. Bolo naozaj obrovské a dali sa tam kúpiť naozaj pekné kúsky za dobré ceny. My sme si tam kúpili bizmut za 98 NOK.

norway2016_036
Krásne zorganizované mineralogické múzeum v Lom-e

Kúsok od múzea bol dobrý pľac na stopovanie a tak sme to využili, hneď potom, ako sme sa rozdelili. Nebolo jednoduché stopnúť niekoho, a tak sme čakali aj jednu hodinu, kým nám zastavil milý párik zo Stuttgartu, ktorý mal prenajatý veľký karavan. O pár km neskôr zobrali aj Miška so Zuzou a spolu nás odviezli do mesta Otta. Ešte nám každému dali po domácom nemeckom jabĺčku :)

norway2016_039
V Nórsku si bez problémov môžete stopnúť hoc aj karavan ;)

Nasledoval klasický scenár, nájsť potraviny a poriadne sa najesť :) Ešte sme na málo frekventovanej ceste chceli k večeru prejsť za mesto Otta, kde by sme sa mohli zložiť. Keď už sme to skoro vzdali, všetkých štyroch nás vzala milá postaršia pani so psíkom do chatovej oblasti Mysusaeter. Teta nás vysadila na veľkom parkovisku, kde boli parádne WC-ka s teplou vodou, kde sme si trocha poprali veci a zložili stan.

norway2016_040
Krásne čistá voda v mestečku Otta. Keďže má zelenkavé sfarbenie, tak sa tam nachádza aj voda z ľadovcov.
norway2016_041
Ulice v mestečkú Otta
norway2016_044
Mysusaeter – náš stanovací pľac pri opustenom karavane, rovno aj s vykurovaným verejným WC poblíž :)

RONDVASSBU

Ráno sme pozbierali opraté veci, doplnili camelbaky a vydali sa po ceste cez krásnu chatovú oblasť cez oblasť Rondane Nasjonalpark. Boli to typické severské drevené chatky s krásne zelenými zatrávnenými strechami a výhľadmi na nekonečnú planinu s jednou kľukatou cestičkou. Smerom hore sme si stopli Čechov, ktorí zobrali Zuzu a aspoň ostatné batohy. My traja sme išli odľahčení smerom k záchytnému parkovisku, keď sa spustil silný dážď a o pár minút sme stopli kolónu štyroch nemeckých áut, pričom každé auto vzalo jedného, ako na zavolanie :)

norway2016_046
Nájdi aspoň jeden stan ;)

Z parkoviska na chatu to bolo ešte 6 km nenáročným terénom s machovitou planinou naokolo. Keď sme dorazili na chatu Rondvassbu, tak bolo už poriadne zamračené a až do 20-tej malo pršať, a tak sme si zaplatili veľkú zmiešanú hostelovú izbu za 240 NOK na osobu za noc a konečne sme si  na 6. deň po teplej kávičke v krásne zariadenej chatke vychutnali teplú mäkkú posteľ. Síce káva bola polo-teplá z termosky za 25 NOK, no aj tak v tom sychravom počasí potešila.

norway2016_047
Krásne zariadená útulná chata Rondvassbu
norway2016_048

„Síce sme v drahom Nórsku, ale cena za 1 noc v hostelovej izbe v krásnej chate za cca 26 € prekvapila“

norway2016_049 norway2016_050
norway2016_051
Užívame si útulnú vykúrenú chatu, v spoločenskej miestnosti

 

RONDVASSBU – DORALSETER

Nasledovalo krásne slnečné ráno, a my sme sa mohli vydať na náš 6 hodinový trek do ďalšej asi 15 km vzdialenej chaty. Najprv sme museli okľukou obísť jazero pri chatke a nasledovalo prudké stúpanie do najbližšieho kopca. Krajina to bola kamenistá, len so samým machom a lišajníkmi , bez akýchkoľvek stromov. Pokiaľ by ste si to chceli uľahčiť, tak časť údolia sa môžete odviezť loďkou po slížovitom jazierku v údolí.

norway2016_052 norway2016_054
norway2016_055
Nie, nie je to optika na fotoaparáte, takúto akoby dúhu okolo slnka sme videli všetci :)
norway2016_056
Mesačná krajina
norway2016_057
Bez žiadnych stromov…

V jednom momente sme v údolí počuli dosť veľký hluk a následne nad nami, pomerne nízko preleteli dve nórske bojové stíhačky – super zážitok. Na polceste sme si zohriali rybie guľky s vifonkou a kukuricou. Posilnený obedom sme mohli prekonávať potôčik, kde sa len ťažko hľadali suché kamene na jeho preskakovanie. Baby ho prebrodili v žabkách alebo naboso, ja s Miškom sme úspešne otestovali vodeodolnosť našich topánok :)

norway2016_058
Jedno z nórskych bojových lietadiel letiace údolím.
norway2016_059
norway2016_060
Už sa pritvrdzuje, treba sa aj vyzúvať pri hopsaní cez potok :)

Dorazili sme na chatu Doralseter, ktorá nemala tak pekne zariadenú reštiku ako tá v Rondvassbu a zároveň tam ani nebolo veľa potenciálnych áut na stopovanie. Tak sme si dali aspoň nazvime to horúcu čokoládu, doplnili camelbaky po dlhom treku a vydali sa 15 km asfaltkou smerom k civilizácií.

norway2016_061
Romantická scenéria kúsok od chaty Doralseter

V skoro polovici tejto cesty sme sa rozhodli zložiť a spraviť si niečo teplé na večeru. Hneď ako sme dojedli, tak išlo jedno auto, ktoré už predtým išlo opačným smerom a Janka im vtedy zakývala. Bol to postarší párik, ale opäť, aspoň jeden vedel po anglicky. Zobrali nás aspoň dvoch do malého auta do najbližšej dediny Folldal. Konečne sme si mohli doplniť minuté zásoby jedla a miesto na kempovanie sme si našli na okraji dediny v malom lesíku, len kúsok od brechotu asi 20-ky záprahových psov.

norway2016_062

Na 15 km dlhej ceste k civilizácii, do dedinky Foldall

„Ten pocit, keď unavený po 15 km treku zistíš, že ťa ešte čaká od chaty ďalších 15 km smerom k civilizácii…“

norway2016_063 norway2016_064
norway2016_065
Hľadanie vhodného miesta na kempovanie ešte pred zotmením
norway2016_066
Foldall – krásne kempovacie miesto v malom lesíku

 

FOLLDAL – OPPDAL

Ráno sme sa dozvedeli, že po našom rozdelení sa Zuza s Miškom ešte večer prestopovali do mestečka bližšie k Trondheimu, do Oppdalu. Po menšom nákupe sme sa tak polhodinu snažili niečo stopnúť, avšak neúspešne. Nálada klesala. Na okraji dedinky sme našli aspoň rozostavaný altánok, do ktorého sme sa mohli schovať pred silnejúcim lejakom.

norway2016_067
V daždi sme sa striedali v stopovaní a pozerali sa na miznúcu impregnáciu na bundách.

Ťažko sa veru stopovalo v daždi, ale zastavila nám nakoniec jedna milá pani, ktorá bývala v blízkosti Folldalu a išla len na miestnu skládku vyhodiť smeti. Nakoniec nás zobrala až do vyše 70 km vzdialeného Oppdalu, pretože nám povedala, že v tom daždi nás jednoducho nemôže vysadiť. Wau!

norway2016_068
Naša záchrankyňa Ellen, ktorá nás zobrala v daždi z Foldallu do Oppdalu, aj keď to neplánovala :)

V Oppdal nás Ellen vysadila rovno pri nákupných centrách, kde sme ‚kvarglili‘ až do večera, keďže vonku stále len pršalo. Na prenocovanie sme si našli cool pľac kúsok od hlavnej stanice, bol taký drevený prístrešok, ktorý patril k pravdepodobne bývalej železničiarskej ubytovni. Boli sme teda na noc chránený pred silným vetrom a dažďom.

norway2016_069 norway2016_070
norway2016_071
Parádna vlaková stanica v Oppdali

 

OPPDAL – TRONDHEIM

Ráno sme boli okuknúť ich krásnu stanicu len s automatmi namiesto personálu a do Trondheimu sa nám podarilo prestopovať až na tri razy. Prvý bol karavan s párikom, ktorý organizuje bike závody v Nórsku. Ďalší bol Nór geológ, ktorý vyhľadával ropné rezervoáre a hodnotil ich kvalitu, pričom bol vášnivým poľovníkom. Ešte nám povedal zaujímavosť, že slamené ‚šulce‘ zabalené v netradičnej ružovej farbe sú iné v tom, že ich drahšou cenou farmári prispievajú na boj proti rakovine.

norway2016_073
Na predmestí Trondheimu

Takisto nám cestou ukázal veľkú farmu na kopci, ktorá patrila zakladateľovi známeho potravinárskeho reťazca REMA 1000. Posledným šoférom bol pôvodom Afgánec narodený ďaleko za polárnym kruhom v Tromso. V Trondheime sme si odšliapali ešte dobré 2 km do centra, ale už sme boli v našom vytúženom najsevernejšom meste nášho tripu :)

norway2016_074 norway2016_077 norway2016_078

„Neraz nás zaskočilo ako ochotne nás, s rešpektom Nóri pustili cez cestu na prechode, či mimo neho. Máme sa na SVK čo učiť!“

norway2016_079
norway2016_080
Mali tu pekne prepracované malé farebné domčeky, ktoré ma tak bavilo fotografovať :)
norway2016_081

„Vždy ma zaujímalo, ako môžu mať v tej kose v tých drevených domčekoch teplo. Odpoveď je drevo – sklená vata – drevo :)“

norway2016_082
Nóri sú fajnšmekri na autá a keď tu uvidíte aj nejaké staršie kúsky, tak sa o ne naozaj ukážkovo starajú.
norway2016_083
Aj obyčajné točité schodisko môže byť krásne!
norway2016_084
Našli sme super miesto na kempenie v parku na okraji mesta kde boli aj ďalšie dva stany :)
norway2016_085
Magický večerný výhľad na bývalé hlavné mesto Vikingov – Trondheim

Pokračovanie nášho nórskeho dobrodružstva v ďaľšom článku už čoskoro!
Zatiaľ si môžeš pozrieť všetky krásne fotky z nášho nórskeho tripu ;)

Fotografie – triploversk.sk

Získaj naše 4 tajné články z polročnej cesty po Ázii!

Teraz najčítanejšie

Milan Lahučký

Fotografovaním robím predovšetkým radosť, ako sám sebe, tak aj ostatným a to mám na tom najradšej :) Okrem fotografovania som blázon do cestovania, a tak sa s vami rád podelím o tie najkrajšie fotografie, zážitky a odporúčania z ciest ★ www.triplovers.sk