Denník N

Slovenské zdravotníctvo v roku 2016

Výpovede sestier, havária výmenníkovej stanice v bratislavskej nemocnici na Antolskej, tunely za Vaďurom, o ktorom Čislák mlčí, prečo si ho vybral za riaditeľa VšZP, pričom sám bráni drahé nákupy. Asi takto začal rok 2016 v slovenskom zdravotníctve.

Prešovské sestry sa po vzore lekárov v čase keď podávali výpovede, hodili na maródky. Vaďurovi vraj radil Rašiho spolužiak.  Aféry primárov: korupcia aj detské porno. V Skalici obvinili primára za branie úplatkov. Sestry sa rozhádali a pacienti nevedia, komu majú veriť- sestrám, či Čislákovi. V Piešťanoch zmluvu na nákup CT zrušili, no vzápätí sa v kysuckej nemocnici objavil ďalší podozrivý nákup CT.  Sestry žiadajú o pomoc premiéra Fica a do nemocníc vraj narukujú dôchodkyne. Napriek tomu Čislák tvrdí, že neimprovizujeme a pacienti majú štandard. S chobotnicou Smeru sa spája aj Most, ktorého člen zarábal za Foraia a napokon po sérii článkov tento bývalý telocvikár odstúpil z kandidátky do parlamentných volieb. Ak neprší, aspoň kvapká. Prešovské sestry ešte koncom januára tvrdili, že radšej ako by stiahli výpovede, pôjdu na úrad práce.

Župan žilinského samosprávneho kraja známy návrhom na zrušenie prednostných vyšetrení, v januári tvrdil, že zdravotná starostlivosť v kraji v dôsledku výpovedí sestier nie je ohrozená. Sestry opustili nemocnice, aby sa znova do nich vrátili, ale vraj ich volajú do Česka aj na Západ. Na scénu prichádza doktor Kostka a vraj masíroval aj členov vlády, takže začína byť jasné, prečo sa na jeho výnosné podnikanie prišlo tak neskoro. Sestry sa chcú dohodnúť, Čislák zase tvrdí, že žiadny problém nie je. Sestry sa chcú vrátiť do práce, majú však podmienky.

Premiér nevidí dôvod zvýšiť platy sestrám. Tie sú ochotné vrátiť sa do nemocníc. Sestry prehrali boj o platy, asi 500 z ich zostalo bez práce. Šéfka ich odborového združenia je zároveň starostkou. Úrad chráni lekára Kostku. Sieť polikliník bratislavskej župy dostala pokutu 2 100 € za neoprávnené vyberanie poplatkov od pacientov. Záver vyšetrovania je, že zdravotnú starostlivosť musia poskytovať bezplatne, ale pacienti platiť môžu. Dobrovoľne.

Na Slovensku je možné všetko. Spoločnosť Lege artis, spoluvlastnená manželkou Pavla Pašku, získala  znaleckú licenciu skôr, než vznikla. Chobotnica vysáva štát i naďalej. Podľa šéfa Asociácie nemocníc Slovenska, chýba nemocniciam na platy 95 miliónov eur. Čislákov hovorca sa stal pacientom, aby ukázal e-health. Bravó, systém fungoval, hovorca bol zdravý.

Tak a máme po voľbách. Do zdravotníctva smeruje Drucker. Karavána ide ďalej. Skrotiť chobotnicu nebude ľahké. Zdravotné sestry veria, že im nový minister pomôže. Padajú prvé hlavy. Penta získa pätnástu nemocnicu. Po Pažinkovej skončil aj Forai. Opäť chýbajú vakcíny pre deti. Kríza v nemocniciach je načas zažehnaná. Pacient má byť na prvom mieste. VšZP zrušila zmluvu s klinikou Kostka. Zrušili obvinenia v kauze CT prístroja. Obrali zdravotníctvo,  nič sa nestalo. Zarábať na zdraví sa oplatí. Z rušenia nemocníc zatiaľ nemusíme mať strach.

Premiér podstúpil náročnú operáciu a vzápätí po ňom aj predseda parlamentu. Drucker tvrdí, že nový šéf ÚDZS je morálna autorita. Riaditelia sa majú zodpovedať za hospodárenie nemocníc. Nie sú sestry, nemocnica ruší kliniku. Predĺžili zmluvy firmám, spájaným s tetou Ankou. Radšej chceme opitú lekárku, ako žiadnu, tvrdia v Seni. Súd jej totiž zakázal ordinovať po tom, čo ju v ordinácii našli pracovať v stave, ktorý je Slovensku pomerne častý.

Smer a Penta si vymenili Čisláka. Štát  dá na svojich poistencov menej peňazí. Rašiho spolužiaka odstavili. Všetkých kauzy potopili, jeho nie. Volá sa Juraj Valocký. V Nitre nemá kto uspávať. Špičkový onkológ skončil v rukách polície. Svet zdravia platia poisťovne najlepšie. V zdravotníctve sa trestá len za drobné. Veľká korupcia sa netrestá. Štátna VšZP na kolenách, jej šéfovia v luxuse. Napriek strate rozdávali odmeny.

Penta postaví novú nemocnicu. Valocký bude viesť onkologický ústav. Sestry neuspeli s kritikou právomocí asistentov. Drucker odložil novelu zákona o poplatkoch. Rezort mení plány s pohotovosťami.

Také boli titulky v slovenskej tlači o zdravotníctve v roku 2016, ktoré bolo poznamenané šafárením, škandálmi, obvinením zopár úplatných alebo opitých lekárov. Neudialo sa nič zásadne pozitívne, o čom by sa dalo povedať, že bude mať trvalý charakter. „Druckerovi ľudia neveria“, píše  SME 28.12. 2016 a pokračuje „Odborníci však podobne ako verejnosť zásadnú reformu neočakávajú. „Nespokojnosť finančných skupín pri pôsobení Druckera nepočuť, a preto si myslím, že sa veľa v zdravotníctve nezmení,“ hovorí šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Chobotnici sme síce odsekli zopár chápadiel, ale stále žije.

Teraz najčítanejšie