Denník N

Dobrý finančný poradca, existuje vôbec?

Podľa mojich neoficiálnych štatistík je druhá najčastejšia vec, o ktorú na chodníku zakopnete práve finančný poradca. :) Na každom rohu na vás vybehnú aspoň dvaja násťroční v štýle vlka z walstreeet. Pravidelne vám zvoní telefón, kde sa vám ozýva niekto s priateľským hlasom, kto má na vás odporúčanie od bratranca z osemnásteho kolena a vie, nie len to, že otázku financií chcete riešiť ale dokonca aj to, že ju riešiť potrebujete! Vábi vás na kávičku, aby vám ozrejmil ako funguje finančný trh… A vám napadne otázka, je tento poradca dobrý?

Síce to nie je pravidlom ale takmer vždy služba, ktorá príde za vami sama a zadarmo je tou najhoršou službou. Ukrajinskí podomoví predajcovia smaltovaných hrncov, šmejdi, jehovisti, door to door predajcovia. Mierne pootvorené dvere, chvíľka nepozornosti a už majú nohu vo dverách, aby vám odprezentovali svoj úžasný produkt, službu, víziu…

Nemusia mať zlé portfólio produktov, nemusia to myslieť v zlom, no je prinajmenšom diskutabilné, ako sa k vám dopracovali a hlavne prečo sa k vám dopracovali? Skúste si predstaviť, ako by vám bolo, ak by sa vám v telefonátoch ozýval stále iný lekár s tým, že má pre vás ten najlepší, najvýhodnejší, ultragalaktický liek v 90%-ntnej zľave. Áno, oblasť finančného poradenstva mrte potrebuje zmenu a MLM tejto profesii nijako neprospieva!

MLM motivácia na hrane sekty

Niektorí poradcovia v MLM sieti totiž majú striktne nadiktované, na ktoré produkty musia zatlačiť, aby si splnili limity predajov a nemuseli tak pred celým davom ich kolegov – obchodných zástupcov vysvetľovať, prečo predali tak málo.

Väčšinou poradenstvo (lepšie povedané predaj) prebieha v tomto poradí podľa priority. Priorita je logicky stanovená na predaj produktov s čo najvyššími províziami:
1. životné poistenie s čo najväčšou platbou
2. všetko ostatné

Čudovali by ste sa, ale niektoré maklérske spoločnosti praktizujú tzv. sektársky kolektívno-vydieračský spôsob motivácie dodnes! Preto vám ten chudák poradca radšej predá predraženú sprostosť ako by mal koktať s vyschnutým hrdlom pred davom manažérov a vysvetľovať ako to, že im nezarobil na dovolenku na Seychelách…

Perníkové domčeky, hokejkové grafy…

Na oko to s vami hrajú na analýzu potrieb, zapisujú si všetko čo poviete a tvária sa, že vás počúvajú. Zistia si vaše príjmy, výdavky a keď zbadajú, že vám koncom mesiaca niečo ostane, tak sa zmocnia komunikácie a začnú kresliť domčeky. Vysvetľujú, že domček nemôžete postaviť bez pevných základov. A tie základy sú práve životné poistenie. Vy prikyvujete hlavou, i keď máte absolútne povrchné a skreslené informácie, tak vám to dáva logiku.

Potom nezabudnú prízvukovať, že životné poistenie nie je len o poistení. Životným poistením si pripravíte rezervu aj na dôchodok, a už kreslia do neba stúpajúci „hokejkový“ graf. Proste bomba, máte pocit, že v tom máte absolútne jasno. Poistím sa a zároveň si sporím, zabijem tak dve muchy jednou ranou…

Podpíšete papiere, ste presvedčený o tom, že je všetko ako má byť. A aj poradca odchádza spokojný, pretože ho už nečaká nepríjemné vysvetľovanie pred davom kolegov o tom, že tento mesiac predal tak málo…

Pozn.: O tom, že poistenie ako príprava na dôchodok, je absolútna sprostosť sú na tony článkov, blogov, diskusií… Žiaden na slovo vzatý odborník pri troche súcitu a rozumu vám neporadí poistku ako prípravu na starobu.

Záver

Ak zarábate peniaze, a času na porovnávanie finančných produktov vám neostáva nazvyš, tak je na mieste dohodnúť si stretnutie s dobrým poradcom. Toho nespoznáte podľa zlatých manžetových gombíkov ani iPhonu, spoznáte ho napríklad podľa referencií. Ale najlepšie ho spoznáte, ak sa na stretnutie s ním pripravíte – otázkami o produktoch.

Nebudem vás presviedčať o tom, prečo finančného poradcu potrebujete a ani o tom prečo nie. Trh finančných produktov je rozsiahlý, produkty sú komplexné a plné zmluvných detailov. Nemusíte mať 3 vysoké školy a ani IQ ako Einstein, no bez času a chuti tieto veci naštudovať a prezistiť, nebudete nikdy sporiť, investovať, poisťovať, požičiavať… dobre a lacno. A vtedy je na mieste kontaktovať osobu, ktorá ten čas venuje práve tejto činnosti – finančného poradcu. Lebo dobrý „finančák“ vás nenaháňa ale uháňate vy jeho, keď si prosíte radu.

Ing. Marcel Onufer

 


Čítajte aj:

Teraz najčítanejšie