Denník N

Kniha pre 8-ročné víly

Je taká, ako jej názov – ľahučká ako pierko. Séria Emily Pierková je určená (najmä) dievčatám vo veku od cca 8 rokov, ale ak už v tomto veku siahajú po knihách pre starších, bude to pre nich len oddychovka. Skutočný zážitok z nej budú, naopak, mať dievčatá, ktoré ostávajú vílami a nehodlajú na tom nič meniť.

Celkovo napísala autorka Holly Webbová, rodená londýnčanka, štyri diely krehkej fantasy rozprávky o Emily Pierkovej. Čítala som ostatnú (zrejme však nie poslednú) časť Emily Pierková a hviezdne schodisko. V nej si je už hlavná hrdinka, približne vo veku čitateliek, vedomá svojej výnimočnosti, avšak tápe v rodinných vzťahoch. Jej nevlastná mama čaká bábätko, o ktorom, keďže sa nachádzame vo svete víl a čarov, je už teraz jasné, že nebude obyčajné. Emily potrebuje nadobudnúť nejakú životnú istotu, ale ide to veľmi ťažko. Ako inak – stane sa čosi nečakané – objaví sa schodisko a Emily sa podozvedá veci, ktoré jej pomôžu trochu si utriediť myšlienky.

Kniha neobsahuje žiadne ilustrácie, okrem roztomilej úvodnej kresby, ktorej autorkou je Rosie Wheeldonová. Čistého textu je, povedzme, asi dvojnásobok v porovnaní s nejakou skutočnou dejovou akciou, preto je kniha vhodná skôr pre čitateľky, ktoré práve teraz začínajú prejavovať záujem o samostatne strávený čas pri knihe. Emily Pierková sa nikam neponáhľa a dá im dostatok času na zorientovanie sa, kto je kto, kto si čo myslí, kto kam smeruje. Dievčatám, ktoré siahajú po viac dobrodružných knihách, sa preto môže zdať rozvláčna a zbytočne pomalá, uhovorená, opisná.

Holly Webbová je nesmierne plodná autorka, píšuca pre deti od 5 – 12 rokov. Jej doménou sú série, napísala ich štrnásť, väčšina je o zvieratkách, vílach a dievčatách, pričom neváha z jednej témy vytrieskať aj 37 kníh. Na našom trhu sú okrem Emily Pierkovej dostupné ešte ďalšie jej knižné víly Lily a Rose, určené mierne starším dievčatám.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Albatros. Foto: autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie