Denník N

Týždeň, keď Slováci bránili európske hodnoty. A Oskarovi Dobrovodskému kamoši ukradli Facebook

Do nového roka mnohí vstúpili so želaním pokoja a ich prianie už dávno neznelo tak ozajstne. Že však ostane len želaním, ich presvedčil hneď prvý týždeň.

Prezident Kiska v novoročnom príhovore povedal, že posielať ľudí do plynu, hoci len na internete, je jednoducho neprípustné, a táto myšlienka by sa ešte pred niekoľkými rokmi zdala absolútne prirodzená. To však bolo pred niekoľkými rokmi.

Rok 2017 totiž otvoril Oskar Dobrovodský a stačil mu na to práve článok, ktorý na šírenie nenávisti upozorňoval. Jeho autora obvinil zo šírenia nenávisti a hovoril o dni zúčtovania so slniečkarmi, lebo to šírením nenávisti nie je. Alebo ak je, tak nenávisti dobrej, nenávisti našej.

A ľudia sa k nemu pridali a nemeškal ani Boris Kollár, ktorý sa opäť nenechal vyrušovať overovaním faktov. Namiesto toho posplietal nielen nesúvisiace ale aj nepravdivé informácie do jednej veľkej gule, ktorá síce pravdivá nebola, ale zase mu dávala zmysel.

“Vy už píšete a podporujete sa len sami seba slniečka Sorosovcov tie kaviareň kaviareň vás dookola už si píšete len sami sebe,” napísal.

A bola to sranda, lebo pokiaľ bolo známe, Andreja Danka rád nemá.

kol
Sú ľudia, ktorí sa poučia. A potom je Boris.

 

No a keď Boris Kollár zistil, že sa pomýlil, tak to všetko zmazal. No a keď Oskar Dobrovodský zistil, že deň zúčtovania so slniečkármi síce možno chystať, ale hovoriť o ňom nahlas sa nepatrí, text doplnil. Tvrdil, že to, čo napísal, v skutočnosti nenapísal on, ale jeho kamaráti, s ktorými sedel v krčme.

A hocikto mohol mať pocit, že Oskar Dobrovodský klame, pod textom totiž aktívne diskutoval. Aj autor tohto článku si pamätá, že keď si o tom dni zúčtovania s Oskarom písal, ten žiadnych kamarátov nespomínal. Toľko k šíreniu nenávisti.

A celé by to bola iba anekdota, ak by Oskar Dobrovodský nebol krajským poslancom a Boris Kollár predsedom parlamentnej strany. A bývalou budúcou nádejou bývalej budúcej pravicovej vlády. A oficiálne vyhláseným bývalým dílerom heroínu a kamarátom mafiánov. Toľko zas k tomu, kto to vlastne hovorí o dni zúčtovania. Takto si tu žijeme.

dobr
Píše mierumilovný Oskar.

Šlo sa ďalej.

Konzervatívny výber uverejnil článok, v ktorom sa slovo rasa spomínalo 29-krát, a bol rok 2017. A minister Kaliňák predčasne vyhral súťaž o výrok roka, keď povedal, že korupciu na najvyšších miestach vyšetrovať nemožno, lebo neexistuje. Pripomenul tak starší výrok Bélu Bugára, ktorý sa s korupciou tiež nikdy nestretol. A obaja sú spolu v koalícii. A Lucia Žitňanská nepovedala nič. A dobre je.

No a keď to ľudia videli, mnohí začali s láskou myslieť na Mikuláša Dzurindu a nemysleli tým jeho, ale niekoho, kto by sa mu aspoň priblížil.

Podobné úvahy však boli na míle vzdialené skutočným problémom, ktoré sa ukázali hneď ako sa v letáku Lidlu objavil černošský model. A to bolo dobré, ukázalo sa totiž, že vôbec nejde o kultúru ani náboženstvo, ale o celkom jednoduchý odpor. A strach vyvolávaný politikmi, ktorých zoznam by bol príliš dlhý na to, aby sa do článku zmestil.

Ukázalo sa tiež, že väčšina ľudí vôbec nerozumie tomu, ako letáky vznikajú.

iron
Nie tento, ale takmer. Zdroj: Facebook

No a fanklub DAC Dunajská Streda vyzval svojich členov, aby chránili svoju kultúru, namiesto kebabu si dali paprikáš a bojkotovali balkánsku zmrzlinu; a ak to nebolo dosť absurdné, ďalším zásadným problémom Česka a Slovenska sa hneď vzápätí stala černošská víťazka Miss Helsinki. Paradoxne, keď sa Miss Južnej Afriky stala modrooká blondína, problém to nebol. A potom už bola nedeľa a všetci si vydýchli.

Takto sa skončil týždeň, počas ktorého sa z Čechov a Slovákov stali bojovníci za európske hodnoty. Takto sa skončil týždeň, keď Oskar Dobrovodský hovoril o dni zúčtovania s tými, ktorí šíria nenávisť, lebo na nenávisť upozorňujú. A mnoho ľudí s ním súhlasilo.

No a pokiaľ ide o rok 2017, stačil týždeň na to, aby sme želania zredukovali: ak sa na jeho konci stretneme tam, kde ho začíname, bude to obrovský úspech.

Radi ma môžete mať tu.

Teraz najčítanejšie