Denník N

Ako sa robí kultúra v Nórsku? Cestovateľský denník kultúrnej manažérky

Čajky, západy slnka, drevené interiéry a nápisy „You look amazing!“ na toaletách namiesto zrkadla. Aj takto vyzerala naša cesta do Nórska za spoznávaním projektu PechaKucha Night Oslo.

Čo je prvou vecou, ktorú si všimnete, keď prídete na nejaké podujatie? Je to priestor, ľudia okolo vás, dizajn pásky na ruke, bulletin či bar v podniku? Každý z nás sa sústredí na niečo celkom iné. Nevýhodou produkčného je, že sa najprv sústredí na celkom základné, pre neho základné, veci. Identifikovanie staffu, keby sa náhodou niečo stalo, rozmiestnenie priestoru,  prečo je rameno kamery tak neskutočne nízko nad hlavami prichádzajúcich ľudí, technické vybavenie, ktorého súčasťou je svetelný park ako v lepšom slovenskom divadle, rad na toalety, ktoré sú na heslo a bulletin v nórčine. Áno, som manažérka.

img_6562

 

Niekedy sa seba samej pýtam či by nebolo jednoduchšie vypnúť a zabávať sa, ale vtedy si poviem, že však mňa toto baví. Baví ma sledovať prácu druhých manažérov ako si naznačujú mimikou, že by už mali začať, ale jeden z prezentujúcich ešte nedorazil. Pozerať sa na techniku a premýšľať koľko tak mohla stáť a či by sme ju mohli niekedy použiť aj my. A ako to, že majú troch kameramanov a všetky videá nie sú dostupné verejne, kým náš jeden kameraman ich zvládne tak pekne pripraviť, že sú všetky na YouTube.

img_6530Oslo vs. Bratislava

Tieto dve mestá spája napríklad aj projekt PechaKucha Night, ktorú v Nórsku organizujú 10 rokov, podobne ako my v Bratislave, kde PKN funguje od roku 2008. Oba tímy ju realizujú s nadšením a myšlienkou rozvoja kultúry vo svojom meste. V Osle chcú projektom PechaKucha Night posilniť status pokrokového, kultúrneho a otvoreného mesta. V Bratislave chceme tiež širokej verejnosti predstaviť šikovných a kreatívnych ľudí a ich prácu.

Keby som mala zhodnotiť plusy a mínusy a mala obodovať obe podujatia – nebola by som objektívna. V Nórsku sa mi páčilo nielen zapálenie prezentujúcich, ktorí berú projekt hlavne ako „fun“, ale aj to ako sa publikum hlasno zapájalo do prezentácií jednotlivcov, ktorým dali poriadne najavo, že sa im ich život, nápad, projekt či firma páči. Na druhej strane, Nórom sa u nás na bratislavskej PechaKucha Night páčilo, že počas 35. vydania týkajúceho sa sociálnych vied a umenia ľudia skutočne pozorne počúvali, že hltali slová každého jedného a až po prezentácii potleskom ocenili  to ako veľmi sa im projekt páčil.

Čo ma  teší ešte viacej je, že diváci na PechaKucha ostávajú aj po skončení prezentácii a komunikujú s prezentérmi. Čo viac by ste od projektu chceli ako to, že sa vám darí prepájať zaujímavých ľudí?

img_6536 img_6543

 

PechaKucha Night Oslo bola pre mňa skutočne inšpirujúcou. Okrem toho, že si budem Oslo pamätať z decembrovej cesty ako umením a históriou dýchajúce mesto žijúce bez stresu a zhonu, atmosféra podujatia sa mi zaryla hlboko pod kožu a ostala vo mne. 12 prezentujúcich nielen z Nórska, ale aj z Fínska, Dánska a zo Slovenska. Prvým príbehom bol nezvyčajný život Mortena Gasvanda, ktorý hľadá a fotí najstaršie stromy v Nórsku, ďalším bol Fín Mikko Koskinen, ktorému alkohol zachránil život. Lars Sandas zostavil Narkoatlas a venuje sa v ňom nezvyčajnej téme: hovorí o drogách o životoch resp. neživotoch narkomanov. V rámci “fun” nesmie v dnešnej dobe chýbať ani slovko selfie, Instagram a YouTube a tak prezentoval aj Kristoffer Eliassen, ktorého najväčším hobby a prácou je selfie fotenie, Per Bloch spievajúci 15 skladieb, každú v inom jazyku bez vedomosti konkrétneho jazyka či Tuva Orbeck Sorheim, ktorej som nič nerozumela, ale tak neskutočne rýchlo a pútavo rozprávala, až mi to nevadilo. Medzi zvyšnými boli aj dve Slovenky: Ivana Hrončeková, ktorej prezentácia mala názov Contemporary Czechoslovakia a Andrea Kopecká so svojim projektom Skin and Canvas.

img_6538

 

Ako som tak sedela a počúvala multikultúrny program jedného vydania, uvedomila som si, že výber slovenských zástupcov bol veľmi dobrý. Obe dievčatá boli inšpirujúce. Ivana priniesla pre mňa, po mnohých rokoch organizácie PKN BA, iný pohľad na to ako kreatívne sa dá povedať jedna myšlienka a zároveň ako sa dá odprezentovať práca a to čo človeka baví. Spôsob akým prednášala sa úplne vymykal ostatným prezentáciám a ľudia z neho boli nadšení! Každý počúval s nastraženými ušami a čakal ako príbeh skončí. Myšlienka ako dokážeme vychádzať s našimi českými bratmi a oni s nami ľudí zaujala, a téma hranice, ktorú medzi týmito dvoma krajinami neberieme vôbec ako hranicu, bola zjavná aj z fotografie plynúcej rieky. Tá symbolizuje  príbeh ako aj čas – práve on je tým, čo nás delí.

Andrea neskôr porozprávala ako vníma umenie na koži, čo pre ňu a ľudí, ktorí k nej chodia, znamená tetovanie, ale hovorila aj o slovenských vzoroch a čipke. S veľkým zanietením odprezentovala čo je naše, slovenské, a s čím sa spája naša história. Takto získalo multikultúrne publikum v Oslo prehľad o Slovensku, o jeho histórii, o jeho zvykoch, tradíciách a vzoroch, ako aj pohľad na nás ako na modernú krajinu, ktorá si váži svoju históriu a pracuje s ňou aj v súčasných formách.

img_6580

 

Porovnanie projektu, na ktorom človek pracuje niekoľko rokov, s identickým v zahraničí je veľkou výzvou a niečím úplne špeciálnym. Po prvýkrát ste súčasťou publika, nasávate atmosféru, ktorá panuje vo veľkej industriálnej sále a zrazu chápete, čo majú na vašom projekte ľudia najradšej. Aj vďaka tejto ceste som to zistila a o to viacej rozumiem nášmu publiku. Rôzne pozorovania a inovácie sme si s Ivkou priniesli so sebou a budeme sa ich snažiť aplikovať aj do najbližšej bratislavskej PKN.

Teším sa na vás 25. januára v nezmenenom priestore A4 so zmeneným nazeraním na projekt.

Lenka

img_6372

Cesta bola podporená Literárnym fondom. Aktivita je financovaná z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom grantov EHP. Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Autorka: Lenka Görfölová, foto: archív PKN BA

Teraz najčítanejšie

PechaKucha Bratislava

Zaujímavých ľudí z oblasti umenia, architektúry, dizajnu a spoločenského diania predstavujeme na pravidelných PechaKucha Night Bratislava aj na tomto blogu.