Denník N

Duel: Kniha alebo film?

Večne diskutovaná otázka. Má riešenie?

Kniha alebo film ?

S touto otázkou sa  v poslednom čase  akoby roztrhlo vrece . Už nielen špecialisti a kritici sa zaoberajú touto témou , taktiež široká verejnosť začína o  tomto horlivo diskutovať. Odjakživa spoločnosť v tejto otázke bola rozdelená na dve časti . Poďme sa nato pozrieť bližšie .

Kniha :
Nazývaná niektorými čitateľmi aj ako „najlepší priateľ človeka“ zažíva v poslednom období progres . Aj napriek hektickej a stresujúcej dobe sa ku knihám vracia čoraz viac čitateľov, čo dokazujú posledné prieskumy a rebríčky predajnosti. Kniha aj napriek časovej náročností poskytuje čitateľovi svoje čaro. Čaro knihy spočíva hlavne v ponorení čitateľa do deja, podrobných opisoch prostredia , postáv a charakterov. Taktiež nepriamo núti čitateľa zamyslieť sa nad príbehom , konaním postáv, myšlienkou autora a podobne . Po prečítaní knihy si čitateľ odnáša v sebe hlbší pocit/myšlienku , čo u audiovizuálneho umenia není stále zárukou.

Film :
Je čoraz populárnejší druh audio – vizuálneho umenia . Jasne o tom svedčia plné kinosály pri premiérách dlho očakávaných kasových trhákov. Film ponúkne v kratšom časovom úseku , zväčšia 90 – 120 minút cca. divákovi fascinujúcu audio – vizuálnu hru plnú efektov. Avšak aj napriek navonok enormne ohromujúcemu vzhľadu neposkytne sledujúcemu taký hlboký zážitok ako knižná podoba . Tento jav sa potvrdzuje u drvivej väčšiny divákov , ktorí sa pred sledovaním filmu ponorili najskôr do knižnej podoby daného titulu.

Kniha vs Film :
Kniha ponúkne čitateľovi oveľa viac ako akýkoľvek film. Avšak aj toto tvrdenie má menší háčik . Na aktuálnom filmovom trhu nenájdeme žiaden film ktorý verne kopíruje svoju knižnú podobu . Niektoré filmové prevedenia sú vernejšími iné zasa vzdialenejšími kópiami ich knižnej podoby . Uznajme si , koľkokrát po zhliadnutí filmu sme odchádzali sklamaní ? Že daný titul nenaplnil očakávania ktoré naznačila jeho knižná podoba . To otvára v jedincovi subjektívnu otázku . Nech si na ňu každý sám odpovie a rozhodne sa čomu dá prednosť . Lebo není možne jednoznačne určiť, ktorá forma film/kniha je jednoznačne lepšia . Obe formy prevedenia disponujú svojimi výhodami aj nevýhodami.

Teraz najčítanejšie

Dávid Drang

Zdravím volám sa Dávid a mám 22 rokov . Medzi moje najväčšie záujmy patria KNIHY a ŠPORT . Rád sa podelím s vami o zaujímavé a pútavé recenzie a články .