Denník N

Ako Danko s Ficom trucovali

Zdroj fotografie: Národná rada Slovenskej republiky | nrsr.sk
Zdroj fotografie: Národná rada Slovenskej republiky | nrsr.sk

Pri príležitosti 24. výročia vzniku Slovenskej republiky predseda vlády Robert Fico a predseda parlamentu Andrej Danko pozvali hostí na slávnostnú recepciu, na ktorú neprišli. V úlohe hostiteľa tak ponechali prezidenta Andreja Kisku samotného.

V kuloároch sa už počas recepcie šepkalo, že preto, lebo im prekážalo, že prezident udelil štátne vyznamenanie Michaelovi Kocábovi a Michalovi Kaščákovi. Také obvyklé tradičné trucovanie, také slovenské.  Ako keď Jano s Jurom buchnú dverami na rodinnej oslave iba preto, že sa objaví nenávidený strýco Paľo.

Dôležité však nie je to, z akého dôvodu naši dvaja predsedovia udalosť odignorovali, ani že svoju neúčasť nijako nevysvetlili. Dôležité je, že šlo o významné podujatie pri príležitosti štátneho sviatku, kde pozývajúci jednoducho majú povinnosť byť. Podľa odborníka na protokol Ladislava Špačka totiž slávnostná recepcia nie je iba doplnkovou spoločenskou udalosťou k samotnému aktu odovzdávania vyznamenaní, ale jeho integrálnou súčasťou.

Andrej Danko svojim správaním ukázal, že je rovnaký chrapúň ako všetci tí, od ktorých sa tak úporne snaží svojimi vyhláseniami odlíšiť. „Mojou veľkou ambíciou v Národnej rade SR je vniesť kultúru, dôstojnosť, slušné správanie. Správanie, kde sa ctí opozícia, iný názor, správanie, kde sa nerobia teatrálne gestá,“ vyhlásil v marci 2016 hneď po nástupe do funkcie predsedu parlamentu. V realite však nedokáže zaprieť svoju skutočnú povahu arogantného politika, ktorý si nectí základné pravidlá slušnosti.

Robert Fico až tak neprekvapil. Poznáme ho ako politika, ktorý nemá problém správať sa hrubo a nedržať slovo. To, že sa rád vyhýba nepríjemným stretom, je o ňom známe. Napríklad, keď ho dvakrát pozval do svojej televíznej relácie moderátor Jan Kraus. Robert Fico dvakrát účasť prisľúbil, dvakrát neprišiel. Prvý raz vo februári 2012, druhýkrát v roku 2013. Na otázku, či pozve Fica tretíkrát, na adresu vtedy dvojnásobného slovenského premiéra Kraus povedal: „Ne, to promarnil. Od ty doby je na sestupu. Kdo ví jak dopadne. Neznámého lúzra si tam už nebudu zvát.“

Robert Fico sa stal v roku 2016 po tretí raz predsedom vlády. Kraus neprezradil, ako dlho bude Ficov zostup trvať. Netreba však koketovať s predstavou, že Andrej Danko je nová krv, ktorá ho raz na „slušnejšom“ Slovensku nahradí. Slušnosť má celkom inú tvár.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Zimenová

V oblasti vzdelávacej politiky sa pohybujem už niekoľko rokov ako analytička portálu Nové školstvo a autorka viacerých koncepčných návrhov a školských právnych predpisov. Patrím medzi iniciátorov kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku. Od novembra 2016 som poslankyňou NR SR. V nadchádzajúcich voľbách sa uchádzam o hlasy voličov s číslom 28 na kandidátke SaS. Viac na www.zimenova.sk