Denník N

Marián Farkaš – ambasádor Putinovej Novorossije

“Otvorenie zastupiteľskéhu úradu bolo logickým vyústením snahy o konsolidáciu a zmiernenie dopadov pretrvávajúceho konfliktu zameraného na potlačenie základných ľudských práv a slobôd zo strany profašistickej kyjevskej junty, ktorá v týchto dňoch pochybným spôsobom legalizovala svoju moc v západnej časti Ukrajiny voči civilným obyvateľom Donbasskej oblasti.“ Marián Farkaš v rozhovore pre Hlas Ruska

Pionier a zväzák z druhej strany plexiskla

Tretieho septembra minulého roku si Marián Farkaš na svojom facebookovom profile nostalgicky zaspomínal„Detstvo som mal také…obyčajné. Kamaráti, sranda a zábava bez mobilnej komunikácie. V podstate radostné a šťastné. Vyrastal som na príbehoch Veľkej vlasteneckej vojny. Bol som pionierom, zväzákom. Nežná revolúcia ma zastihla na „druhej“ strane barikády. Novú prísahu k „novému“ režimu som nepodpísal, pretože som to nedokázal len pár mesiacov po tej predošlej…“ Potom spomenul, že má dvoch synov. Ohradil sa, že má plné zuby prispôsobovania sa a poroby, zmienil sa o „Opici v bielom dome“, a o tom, že je Slovan (nič viac…ale ani nič menej!!!), necíti sa byť občanom EÚ a má 43 rokov.

Podnikateľ a predseda predstavenstva slovensko – čínskej obchodnej komory

K citovanej lyrizovanej próze sa žiada dodať niekoľko údajov, ktoré v nej, akiste iba vďaka vrodenej skromnosti autora, chýbajú. Marián Farkaš má za sebou podnikateľskú minulosť a je predsedom predstavenstva Slovensko – čínskej obchodnej komory SINACO.

Čo sa týka jeho záľub, evidentne má rád zbrane a cvičí sa v ich používaní. Má svojský vkus, zvláštne názory na gejov: „Co mate proti buzerantom? Ja bielu bejzbolku!!!“ a svoju účasť v referende usporiadanom Alianciou za rodinu odôvodnil takto: „uz som starsi pan, ale zajtra to 3x dam !!! bradate kurvy a buzeranti tu deti vychovavat nebudu!!!“

Čo sa týka politických názorov, do ich zákulisia nám Marián Farkaš dal nahliadnuť hneď v úvode citovanom výleve. Na doplnenie môžeme uviesť, že zrejme má rád zahraničnopolitické komentáre Ľubomíra Huďa, podporuje Rostásovu petíciu o vystúpení Slovenska z NATO, nakoľko je to plne v súlade s jeho videním sveta a názormi na túto organizáciu.

Dedo vstane z hrobu a prefacká ma

Svoje názory v ostatnom čase prejavuje aj verejne, napríklad 16.11.2014 na demonštrácii pred prezidentským palácom proti návšteve ukrajinského prezidenta Petra Porošenka (17.11.1989 som bol pri tom…ale z opacnej strany. Ludia hrkotali klucikmi a ja som bol z druhej stany plexiskla. 17.11.2014 budem opat pri tom. Je jedno ci porosenko prijde a ci nie. Uz nebudem za plexisklom. A aj keby som mal byt sam, budem tam. Najdete ma pri fontane pred Kriskom. Ak by som tam nebol, tak dedo vstane z hrobu a prefacka ma. Smrt fasizmu, smrt banderovcom!!!„) Alebo 20. januára 2015 v Košiciach za spoluúčasti členov politického zoskupenia VZDOR – strana práce.

Čestný vyslanec občanov Novoruska v SR

4. novembra minulého roku sa objavila v tlači zmienka o tom, že Marián Farkaš v Bratislave otvoril „Zastupiteľstvo Novorossie“, čiže medzinárodne neuznanej tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Správa sa objavila v SME, odkiaľ ju prebrali Noviny sk. Obsiahlejšie informovali Lidovky cz. a v duchu Kremeľskej propagandy aj Hlas Ruska.Tu Farkaš otvorenie „ambasády“ zdôvodnil takto: „Otvorenie zastupiteľskéhu úradu bolo logickým vyústením snahy o konsolidáciu a zmiernenie dopadov pretrvávajúceho konfliktu zameraného na potlačenie základných ľudských práv a slobôd zo strany profašistickej kyjevskej junty, ktorá v týchto dňoch pochybným spôsobom legalizovala svoju moc v západnej časti Ukrajiny voči civilným obyvateľom Donbasskej oblasti. Ich prirodzené práva sú potlačované skutkami, ktoré by za každých okolností mali byť považované za vojnové zločiny. Ďalej tvrdil, že na Ukrajine prekvitá fašizmus, Európa podporuje vrahov a medzinárodné organizácie nekonajú.

Hlavnou úlohou „zastupiteľstva“ je preto podľa Farkaša pomoc obyvateľom západnej časti Ukrajiny v spolupráci s Humanitárnym bataliónom Novorossije. Odhliadnuc od kremeľskou propagandou na sto honov zaváňajúcich názorov Mariána Farkaša, by na tom nebolo nič zlé, veď pomáhať trpiacim civilným obyvateľom počas vojnových konfliktov je akiste záslužná činnosť. Má to však jeden háčik. Trasa po ktorej je pomoc dopravovaná sa dôsledne vyhýba územiu Ukrajiny a po obchádzke cez Poľsko, Bielorusko a Rusko smeruje na územie obsadené proruskými separatistami, hoci práve tam by po početných konvojoch, ktoré z Ruska vraj privážajú výhradne humanitárnu pomoc, nemala byť v tomto ohľade núdza.

Rady a vyznamenania

Na stránke „zastupiteľstva Novorossije“, sa okrem klasickej ruskej propagandy môžeme dočítať aj iné zaujímavosti.  Napríklad, že Marián Farkaš ocenil „Radom Čestnej lenty“ Veroniku Moravcovú, ktorá spolu so Štefanom Potockým a Filipom Galambosom odišla 25. júla 2014 s humanitárnou pomocou cez Poľsko, Litvu, Lotyšsko a Rusko do Donecka autom, ktoré mal podľa nej poskytnúť podnikateľ a predseda strany Právo a spravodlivosť Peter Puškár. Veronika sa následne sama vrátila bez auta na Slovensko. Filip Galambos, ocenený „Medailou cti“ tam zostal do konca januára a Štefan Potocký bojuje v oddieloch proruských separatistov dodnes.

„Radom čestnej lenty“ bol vyznamenaný aj Richard Branický, ktorý o motívoch, ktoré ho mali viesť k účasti na bojoch po boku proruských rebelov povedal mnoho vzletných slov, skutočnosť však bola podstatne prozaickejšia. Branický bol poliícii už dávnejšie dobre známy a nedávno ho v neprítomnosti odsúdili na štyri roky nepodmienečne za podvody. Vyznamenania sa ušli aj ďalším. Či už spolupracovníkom zo Slovenska, alebo počas ciest tamojším v „Novorossiji“ (tu, tutu).

Pokiaľ vyznamenania dostávajú ľudia tohoto typu, dá sa to ešte brať ako určitá forma rusofilného folklóru. Pokiaľ sa však na Farkašovej maškaráde aktívne zúčastní člen diplomatického zboru, začína to byť trochu „iné kafe“. Napríklad keď Marián Farkaš pri príležitosti sviatku Ruskej federácie „Dňa obrancov vlasti“ 19.2.2015 vyznamenal „Medailou za spoluprácu“ Andreja Šabanova, radcu – vyslanca Veľvyslanectva RF v SR, ktorý ocenenie s vďakou prijal. Najmä ak je diplomat občanom a zástupcom krajiny, ktorá v rozpore s elementárnymi faktmi vytrvalo odmieta akékoľvek spájanie so separatistami a konfliktom na území Ukrajiny.

Priestor v určitom druhu médií

Čo sa týka priestoru v tzv. alternatívnych médiách, nemá sa samozvaný ambasádor na čo sťažovať. Bohatý priestor dostáva vo vysielaní Lichtnerovho tzv. Slobodného vysielača v pravidelnej relácii „Motorové myši“. Počas najnovšej výpravy už cestoval vybavený aj bumažkou „žurnalistu gazety“ Zem a Vek, teda známeho Rostásovho plátku, šíriaceho prokremeľskú propagandu.

Prívetivý status na svojej stránke mu pred návratom z Donecka venoval aj Tibor Rostás: „Zravím Marián, odovzdaj pozdravy od nás z časopisu Zem & Vek, ale aj mnohých spravodlivých Slovákov a Sloveniek pre chlapcov – opolčencov, ktorí nemajú strach obetovať sa pre svoju zem a ľudí. Príde čas, keď podpora fašistického ukrajinského režimu vraždiaceho vlastné obyvateľstvo bude zločinom, za ktorý ponesie plnú zodpovednosť Porošenko, ale aj Kiska a všetci prisluhovaci. Príde čas, keď sa slobodné Slovensko bude tešiť z priateľstva a spolupráce zo slobodným Novoruskom! (5.3.2015)

Najnovšie sa Marián Farkaš pochválil aj kanceláriou v Donecku (Uzivam si kancelariu na najvyssom poschodi najvyssej budovy v meste), či fotografiami z tamojšieho zničeného letiska. Čo dodať na záver? Snáď iba toľko, zostáva dúfať, že organizácie, ktoré by mali podobnú činnosť našich spoluobčanov monitorovať to aj robia a Slovensko sa dokáže účinne brániť prenikaniu propagandy, ktorej autori a tvorcovia sedia v smutne známej Moskovskej Ľubianke. V súčasnej medzinárodnej situácii a najmä s prihliadnutím na to čo sa deje na východe Ukrajiny, je to viac ako žiadúce.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.