Denník N

Ak neprestanete štrajkovať, položím vládu

Vládu mu položiť nedovolia, a to z jedného jediného dôvodu.
Vládu mu položiť nedovolia, a to z jedného jediného dôvodu.

Robert Fico sa opäť blysol hlúposťou na úrovni „ak stúpne DPH o 1%, stúpne cena chlebu o 5%, lebo 1% múka, 1% voda, 1% droždie…“. Robert Fico samozrejme žiadnu vládu nepoloží, lebo mu to nedovolia sponzori. Práve naopak, do konca volebného obdobia ostáva niečo vyše roka a to treba využiť, aby sa všetci mohli ešte dobre nažrať a už sa nebudú pritom ani snažiť nemľaskať. Najmä akcionári SMERu.

Robertovi Ficovi je totiž nad slnko jasnejšie, že v roku 2016 nebude mať dostatok mandátov nato, aby vládol sám. Buď sa bude musieť o moc podeliť, alebo bude vládnuť opozícia (ak ste práve teraz mali výbuch smiechu, utrite si slzy a čítajte prosím ďalej):

  1. Ak bude vládnuť Robert Fico, bude potrebovať koaličného partnera, povedzme KDH. Áno, v KDH sú obchodníci (Přidal, Muránsky,…), ktorým je úplne jedno s kým vládnu, hlavne že sú funkcie a občas nejaký kus žvanca. Ale v KDH sú aj ľudia, ktorí si veľmi dobre pamätajú, ako SNS a HZDS doplatili na koalíciu so SMERom. A tiež sú v KDH ľudia, ktorým sa bridí vládnuť s bandou zlodejov.

Okrem toho, práve KDH má možnosť teraz pozorovať, čo sa stane, ak si príliš otvárajú ústa. Za Uhliarika chcel Fico odvolávať Figeľa (treba však povedať, že Uhliarikovo cétéčko je rovnaké svinstvo, ako cetéčko v Piešťanoch a keby mal trošku hanby, vrátil by mandát, aj Zmajkovičová, a modlil sa, že to polícia nebude riešiť).

Každopádne, ktokoľvek pôjde do vlády so SMERom, so stranou, ktorá kvôli svojej stabilite (lebo úplne chýba niečo ako vnútrokoaličná kontrola) priniesla nevídané rozkrádanie, nebude o nič lepší.

  1. Preto možnosť, že vznikne pravicová vláda, vôbec nie je tak malá. Áno, momentálne je na pravicovom spektre okolo 10 strán, ale to je teraz a ten kryštalizačný proces pokračuje pomerne rýchlo. Nakoniec, nie je predsa úplne náhoda, že protesty sme organizovali my štyria (Lipšič, Matovič, Hlina a ja). A okrem toho, pravicový volič je celkom vnímavý a vie, že ak chce pravicovú vládu, nemá zmysel dávať hlas stranám, ktoré budú na úrovni dvoch percent.

Áno, posledná pravicová vláda bola plná konfliktov, ale treba si uvedomiť, že väčšina týchto konfliktov vznikala preto, že Mikuláš Dzurinda hral svoje hry, išiel po Ivete Radičovej ako po údenom a aj po SaS. Tak aj dopadol, aj s celou SDKÚ. Okrem toho myslím, že nás potenciálni koaliční partneri poznajú oveľa lepšie, aj my ich a tiež sme omnoho skúsenejší nielen my, ale napr. aj Matovič, Hlina a zas mnoho iných sa vyfarbilo a ľudia celkom dobre vedia, čo môžu od koho čakať. Jednoducho, i keď sa to z diaľky nezdá, pravicové spektrum sa obmieňa, len tento proces nie je otázka mesiaca.

Ak by Robert Fico položil vládu v júni 2015, teda o cca 6 mesiacov, proces kryštalizácie pravice by urýchlil. Okrem toho, voľby by boli v lete a nie v zime, čo vedia oceniť všetci, ktorí sa zúčastňujú volebných kampaní. No a, do tretice, niektoré nové strany, ktoré vznikli za posledné mesiace, resp. ktorých vznik bol ohlásený, by do týchto volieb nešlo, ale ich zakladatelia by hľadali možnosť byť na kandidátkach silnejších strán a tieto by svojou prítomnosťou ešte viac posilnili.

Preto, vážený pán Fico, pokiaľ ste opäť raz netliachali len tak do vetra, kľudne položte vládu v júni 2015. Na cintorínoch sa nachádza množstvo nenahraditeľných ľudí a Slovensko sa bez vás bez problémov zaobíde.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.