Denník N

Breitbart a Extra plus: O čom je Alt-right

Formy alt-right. Zdroj: Reddit
Formy alt-right. Zdroj: Reddit

Krajne pravicové ideológie sa začali schovávať pod nálepkou Alt-right a na Slovensku máme jedno médium, ktoré takéto myšlienky konzistentne propaguje.

Termín Alt-right, alebo alternatívna pravica, sa v Amerike prvý krát dostal po povedomia širšej verejnosti pred voľbami, kedy sa stal šéf Breitbartu, Steve Bannon, hlavným manažérom kampane Donalda Trumpa. Breitbart  a ani termín alt-right nie sú v našom regióne veľmi známe, no majú svojich zástupcov. Čo je princípom tohto ideového smeru?

Alt-right sa bez problémov dá nazvať extrémnou pravicou a do veľkej miery ide o sofistikovanejšiu verziu neonacizmu. Členovia tohto ideologického smeru, ktorý je podľa viacerých skôr kolektívna identita než hnutie, si nadovšetko cenia svoju identitu, ktorú majú jasne definovanú z minulosti, z čias kedy elity s ktorými sa personifikujú vládli a ostatní poslúchali. Pôvodne sa začal šíriť cez stránky ako 4chan a 8chan vo forme meme obrázkov. Z dôvodu rozdielov medzi touto vysnenou minulosťou a dnešnou realitou sa chcú do tej minulosti vrátiť a v princípe nesúhlasia s demokraciou či univerzálnou rovnosťou ľudí. Ich ideálom je istá forma osvietenského autoritárstva, vyzdvihujúca skupinu ľudí ku ktorej by oni patrili, čo je dôvodom prečo v dnešnej dobe často vzhliadajú k Rusku.

Po Európe sa šíria aj variácie vo forme „identitárnych hnutí“ – v Nemecku pod názvom Identitäre Bewegung (IB). Hoci sú menej internetovo orientovaní, v princípoch sa takmer úplne zhodujú.

Sociálny konzervativizmus je základným kameňom tejto ideológie – jasne etnicky ohraničená idea národa, ktorý sa nemá miešať s iným. Problémom je každý, kto nesedí do tejto bájnej, no koherentnej predstavy, hlavne teda židia či moslimovia, vytvára problémy a je nežiaduci. Rasizmus je všadeprítomný a už ani nestojí za zmienku, no mizogýna je dôležitou súčasťou a preto nie je prekvapením, že drvivá väčšina podporovateľov sú muži. Ženy sú podľa nich prirodzene limitované v hraniciach reproduktívnej sféry a ako si môžete prečítať napríklad v tomto blogu, sú jednoducho menej inteligentné. Ich maskotom sa stal žabiak Pepe.

Žabiak pepe. Zdroj: 8chan

Z toho mála, čo sa Alt-right venujú ekonómii sa dá usúdiť, že sú protekcionistickí na medzinárodnej úrovni, no krajne libertariánski na úrovni individuálnej. Odpor voči globalizácii a imigrácií má sociálne príčiny, kedy je neschopnosť dosiahnuť kariérny úspech vysvetľovaná externými faktormi či chybami v systéme. Zaplatené mimovládky a kaviareň. Sorosom platení agenti. Úžerníci. Kariérny úspech si vyžadujú na základe ich etnickej príslušnosti k národu a nie schopností či vzdelania.

Z médií sú najväčšími podporovateľmi Alt-right v Amerike časopisy ako The Daily Stormer (predošlý názov Total Facism) alebo Breitbart news. Biznis model týchto plátkov je založený na takzvaných „clickbaits“ – titulkoch produkujúcich hraničné emócie, väčšinou hnev alebo strach, ktoré rapídne zvyšujú čítanosť a tých zvyšujú príjmy z reklamy, lebo aj toto je biznis. Okrem iného sa Breitbart preslávil aj titulkami, ktoré hovorili ako „antikoncepcia robí ženy neatraktívnymi a šialenými“ alebo ako je riešením obťažovania na internete to, aby ženy na internet proste nechodili. V inom titulku sa pýtali, či by boli radšej, ak by ich deti dostali rakovinu alebo „feminizmus“. Breitbart má dnes pobočku v Británii a čoskoro otvorí ďalšie vo Francúzku a Nemecku, v oboch prípadoch sa spája s krajne pravicovými stranami ako Národný Front Marie Le Pen alebo Alternatíva pre Nemecko Frauke Petry, ktorým bude budovať voličskú základňu a tie mu zase pomôžu vytvárať obsah, ako to dnes funguje s UKIP v Británii.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt the daily stormer
The Daily Stormer, názov je preklad nacistických novín z čias tretej ríše Der Sturmer. Zdroj: PRI.org

Najbližšie k západnej alt-right má dnes na Slovensku magazín Extra Plus, známy autoritárskymi a krajne nacionalistickými tendenciami už z čias Vladimíra Mečiara. Istý čas podporovali SNS pod vedením Jána Slotu a vydávali jej aj platené špeciálne prílohy, no dnes sú voči Dankovej SNS výrazne kritickí. S veľkou pravdepodobnosťou to je jednoducho preto, že Andrej Danko sa rozhodol neplatiť si sebaospevujúcu slabú žurnalistiku. Aktuálna šéfredaktorka, Lenka Eremiášová, za svojho pôsobenia už vystriedala viacero ideologických polôh, od podpory kandidatúry Roberta Fica až k dnešnému ospevovaniu Mariána Kotlebu, ktorého majú tento mesiac na titulke. Rozhovor s ním má titulok „ĽS Naše Slovensko nezastrašia ani nezlomia“ a pani Eremiášová ho robí s ohronmým obdivom.

Nekradneme. Domy si kupujeme z peňazí vlastnej strany. Zdroj: Extraplus.sk

Najzaujímavejším redaktorom, z celkovo piatich, je Ján Ďurník, známy aj ako admin facebookovej stránky „Prečo amerikanofilom hrabe“, ktorá je dokonalou ukážkou alt-right myšlienok, občas pretkaných komunistickými názormi druhého admina. Tento študent medzinárodných vzťahov na UMB v Banskej Bystrici vytvára obsah, ktorý je syntézou a prekladom amerických alt-right stránok s prímesou nášho lokálneho folklóru ako nenávisti voči Prezidentovi Kiskovi alebo Jurajovi Smatanovi a jeho špecialitou sú veľmi sofistikované vtipy o moslimoch. Fakty väčšinou chýbajú, no zato je to v hojnom množstve vynahrádzané internetovým slangom ako „slniečkari“ alebo „zaplatené mimovládky“. Podstatu jeho článkov je ľahké vyčítať z titulkov a jedným z jeho najslávnejších bol minuloročný rozhovor s Annou Belousovou. Celé Extra Plus má v podstate iba jedinú tému a tou je uzatváranie Slovenska a Európy, aby bolo možné vytvárať systém, v ktorom sú oni finančne zabezpečení a vo vedení národa.

img_0261
img_4815 img_4837

Problémom tejto, ako aj krajne ľavicových ideológií je, že zjednodušujú problémy na súboj „my verzus oni“ a ponúkajú riešenia na úrovni jednej vety čim znižujú pozornosť voličov. Celý svet vysvetľujú pomocou jednoduchých nenávistných myšlienok a ukazujú na každú heterogenitu ako na príčinu slabosti. Či už sú to mimovládky, George Soros alebo Prezident Kiska – slovo „národ“ je uspôsobené ich potrebám a používa sa výrazne za účelom vymedzenia sa voči iným skupinám.

Dnešný svet je však neuveriteľne komplexný a výzvy ako neodvratná globalizácia, digitalizácia či automatizácia si vyžadujú  kreativitu a slobodu myslenia. Nie je ideálny, no najlepší aký kedy bol a našou úlohou je zlepšovať ho aj naďalej a nie vracať sa do bájnej minulosti.

Teraz najčítanejšie

Jakub Dovčík

Od šestnástich rokov študujem v Anglicku, naposledy postgrad v antropológii a rozvoji na London School of Economics.