Denník N

Medové motúzy, či diskusia?

Justin Trudeau sa stretol s miestnymi obyvateľmi z mesta Kingston, kde diskutovali a rozoberali dôležité otázky krajiny.
Justin Trudeau sa stretol s miestnymi obyvateľmi z mesta Kingston, kde diskutovali a rozoberali dôležité otázky krajiny.

Pri pohľade na fotku kanadského premiéra, ktorý sa dobrovoľne posadil pred ľudí mesta Kingston a snažil sa s nimi diskutovať o ich krajine, vo mne vzbĺkli myšlienky prečo to tak nie je aj u nás.

Slovensko je malá krajina a takýchto diskusií, kde by boli politici a „obyčajní“ ľudia by nemuselo byť ani veľa. Postaviť sa pred ľudí pred voľbami a nasľubovať hory doly je jednoduché. S prehľadom to zvláda aj strana „zelených“ Naše Slovensko. Prečo teda premiér a ani ministri nie sú ochotní diskutovať na témy, ktoré nás ovplyvňujú každý deň. Prečo nevytvárame pravidelné diskusie aj u nás? Sú prosto dva dôvody.

Prvý je prozaický a dosť dôležitý. Nemenovaný ústavný činiteľ obvinil europoslancov, že sú mimo diania Slovenska a tak netušia, aké má problémy. Ako on môže pomôcť našej krajine, keď sám nevie aké problémy máme? Bojí sa čo i len vyliezť z úradu vlády medzi študentov a diskutovať s nimi iba len o politických témach. Áno, aj nepríjemne otázky môžu byť položené ale ako politik, musí faktami obhájiť svoju pravdu alebo obviniť ľudí s tmavšou pleťou, že vlastne za to môžu oni. Sociálny demokrat má stáť na strane všetkých, nie len na strane určitej skupiny ľudí, ktorej stačia ku šťastiu plynové vratky. A ako vlasne zistí, čo ľuďia chcú a potrebujú? Diskusiou.

Tu sa ale môžeme dostať k druhému problému, prečo sa takéto diskusie neuskutočňujú. Tým problémom sme my Slováci. Máme dlhú tradíciu nezaujímania sa o to, čo robia politici v parlamente, čo robia vo výboroch, či aké zákony predkladajú do pléna. Stačí nám nahádzať pred voľbami medové motúze pod nos a sme spokojní. Keby aj potom diskusia nastala, ľudia by boli nahnevaní, demotivovaní a skôr by politika konfrontovali s hlúposťami a nie vecnými poznámkami. Veď Slovák je patrónom akejkoľvek spoločenskej otázky, na každú má odpoveď. No skúsme sa nachvíľu zastaviť.

Politika bude tvoriť súčasť našej spoločnosti zrejme navždy. Nie je to niečo zlé, či slizké čomu sa treba vyhýbať. Treba sa jej venovať tu a práve teraz. Len keď sa jej začneme venovať neskoro, budeme prevalcovaní väčšinou, ktorej stačí nahádzať medové motúzy pod nos. Stačilo by teda len vypnúť televízor a pozrieť si online, koho som volil, čo robí, aké má názory, čo píše… Vypočuť si iných politikov s inými názormi, môže byť dobrá skúsenosť a nie strata času. Môžeme takto politikom ukázať, že sa aktívne zaujímame a možno by sme im takto pomohli prekonať aj ich strach z ľudí. Aby prišli a diskutovali, nie len sľubovali.

Teraz najčítanejšie