Denník N

4x Vás to (zrejme) nevylieči

Alebo ako ušetriť na liečebných („“) prípravkoch a neprísť o zdravie.

Na úvod: som za slobodnú voľbu. Ak sa niekto plnoletý rozhodne kvapkať si homeopatiká alebo liečiť zápal čreva modlitbou a vonnými sviečkami, pokrčím plecami, možno sa mu pokusím dohovoriť, ale v zásade mi to neprekáža. Prekážať mi to začne presne v tej chvíli, keď sa svoje rituály a čajíky rozhodne propagovať (ako inak) za peniaze a keď nimi chce liečiť tých, ktorí sa voči tomu nemajú ako brániť, t. j. deti.

Na internetoch je nezmyslov požehnane. Kým rozprávky o tom, že Ježiš a Einstein boli Slovania sú celkom cute a neškodné, bájky o liečivých účinkoch kadečoho môžu byť dosť nebezpečné. Vybrala som si svoje TOP 4 indikátory toho, že sa z Vás budú buď snažiť vyciciať peniaze za niečo, čo inak ako placebo nefunguje, alebo že je to proste pochybný produkt alebo článok, preto ho síce môžete dočítať do konca, ale potom hajde na ScienceDaily (nie je to reklama(Bože, kde by som bola, keby mi SD platili za reklamu)).

Moje kompetencie? Stredoškolské učebnice z chémie a biológie. A študujem farmáciu, ale na to, aby ste vedeli rozlišovať medzi vedou a pseudovedou, až tak ďaleko zájsť nemusíte.

Let’s roll.

DETOX

Tomu slovu sa za posledné roky dostalo takých kýbľov zázračných schopností na hlavu, až to možné nie je. Pôvodne detoxifikácia znamená zbavenie organizmu škodlivých látok, teda alkoholu, drog alebo jedov, zvyčajne v nemocničnom prostredí. Potom sa stalo 21. storočie a obyvateľom veľkých miest, žijúcim v zhone fastfoodov a dopravných zápch, sa zachcelo očistiť svoje telo od hriechov mestského života. Toho sa vďačne chopili predajcovia čajíkov a výživových doplnkov, napísali na obaly „pomáha zbaviť telo od škodlivých látok“ a bolo. Je. Snáď raz nebude.

Ak Vám niekto odporúča detox, je tu možnosť, že sa Vám snaží naznačiť, že by ste sa mali krotiť a nežrať ako vorvaň a zapíjať to všetko colou. Neexistuje však dôkaz sľubovaného priaznivého účinku detoxu, pôstu, veľmi nízkokalorických (rozumej: voda a nejaké sacharidy, veľmi málo, očistný hardcore) diét. Metabolizmus sa síce spomalí, čo môže priviesť k redukcii hmotnosti, akonáhle však začnete jesť normálne, veľmi rýchlo a svižne kilá pribudnú späť. Ak sa aj povraciate – to sa Vám Vaše telo snaží povedať, že ste hlúpy. A že ho už nemáte vystavovať takému stresu.

Inak, ľudský organizmus disponuje sám vlastným detox systémom. Sú to orgány ako koža, pečeň, obličky, imunitný aj dýchací systém, črevá. Tak sa starajte o to, nech im nenaškodíte detoxom z instagramu za 50 eur.

REFERENCIE OD CELEBRITY

Raz a navždy: žiadny seriózny výrobca liečiv si nebude chcieť vychovať tak hlúpeho zákazníka, že naňho zaberie jedine známy športovec na billboarde. Ak je prípravok účinný, prešiel klinickými testami, registráciou, preukázal sa ako najlepší v danom účinku, nie je potrebné spúšťať bulvárnu reklamnú kampaň. Liek nie je žiaden krémik ani maskara.

BEZ CHÉMIE

Neexistuje niečo bez chémie. Náš organizmus je obrovským systémom chemických reakcií, čistá voda je dihydrogén monoxid a v listoch obyčajnej mäty priepornej nájdete toľko chémie v podobe izoprenoidov, že zbohom.

Ok, stačilo encyklopedického okienka. Jasné, chápem, myslia sa tým „umeliny“, teda umelo syntetizované alebo (ešte horšie) chemicky upravené látky. Tieto úkony v mnohých ľuďoch vyvolávajú záchvat panického strachu, a pritom bez labakov a chémie by bol život oničom.

Najradšej to vysvetľujem na príklade Aspirinu. Listy vrby a iných salicylatov sa na zmiernenie zápalu a bolesti sa používali ešte v Antike. Niekedy v 19. storočí bola odhálená účinná látka – kyselina salicylová. Salicylaty však okrem mali jednu veľkú nevýhodu – spôsobovali žalúdočné ťažkosti, čo sa pri pravidelnom užívaní, chronických ochoreniach, veľmi odzrkadľovalo na kvalite života pacientov. V roku 1897 sa podarilo Felixovi Hoffmannovi z firmy Bayer vo svojom labáku syntetizovať oveľa šetrnejšiu látku pre ľudský organizmus, kyselinu acetylsalicylovú, ktorú všetci poznáme ako Aspirin. Ešte stále sú labáky zlé?

UTAJENIE POZITÍVNYCH ÚČINKOV

1908034_10204854436943893_5718158429562873560_n

Nepoznám firmu a nejdem spochybňovať kvalitu rastlín, ktoré používajú. Nekvalitný preklad (ľadvín) tiež nie je vždy zárukou nekvalitnej produkcie. Ale ten veľavravný odsek o legislatíve je zcesty. Taká legislatíva o liečivách totiž platila vždy, nepáči sa mi, že výrobca zaujal alibistický postoj typu „Snažia sa ma umlčať, inak by som vám popísal všetko, čo tá bylinka dokáže.“ A tým samozrejme zbytočne vyvolávať paniku, že niekto nechce, aby sa vedelo o tom, aká je šalvia super na hrdlo.

Čaje a celkovo rastlinné prípravky sú totiž tricky v tom, že neviete zaručiť, v akej koncentrácii a akej podobe ho pacient požije. Kým pri extraktoch vieme presnú koncentráciu účinnej látky, pri čajoch nie, môžeme síce napísať na obal návod na prípravu, ale stále to nie je záruka účinku.

Ďalším dôvodom môže byť nedostatok platných štúdií, ktoré by potvrdzovali zlepšenie zdravotného stavu.Totiž, v žiadnej štúdii nebolo dokázané, že je Salvia officinalis naozaj účinná. Že to pomáhalo Vašim babkám a prababkám je síce milé, ale nemusí to byť vedecky podložené a overené (tým pádom to nesmie ísť na obal), a kľudne môže ísť aj o obyčajné placebo. To babky ani prababky nevedia rozlíšiť, bohužiaľ.

A pozor! Kvalita rastlín, za akých podmienok boli vypestované, akej teploty a v akej pôde, je veľmi dôležitá. Preto neodporúčam kupovať nasekané lístočky v sáčku od liečiteľa, ale normálne čaje v lekárňach, ktoré podliehajú platným EÚ reguláciám a spĺňajú podmienky (European Pharmacopoeia, fasa kniha).

Našla by som toho aj viac, ale bol by to nekonečný článok. Potraviny, čo liečia 30 chorôb, kyslý/zásaditý organizmus a jedlo, rakovina je ochorením duše… Možno napíšem pokračovanie nabudúce. 

Zatiaľ, overovať a neveriť všetkému, čo sa pod blikajúcimi bannermi píše! Aj toto moje si overte :) 

Ďakujem za pozornosť.

Teraz najčítanejšie

Jarina Fabriova

Som študentka a rada píšem, lebo ma to baví. Nebavia ma suché cheesecaky a tolerancia netolerovateľného.