Denník N

Nie je na čo čakať

„Trest za to, že dobrí ľudia ignorujú veci verejné je to, že im vládnu zlí ľudia“
Platón

V pondelok sme s Ondrejom Dostálom zverejnili výzvu poslancovi Mizíkovi, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Nevie nám byť totiž jedno, že človek, ktorý zložil poslanecký sľub, verejne kádruje a poburuje sa nad národnostným, či rasovým pôvodom ľudí, ktorým prezident Andrej Kiska udelil vyznamenania a sedí bez štipky hanby v slovenskom parlamente.

V 30. rokoch to začínalo presne takto. Začalo sa sledovať, kto je žid. Začalo sa verejne a beztrestne hovoriť, ako vraj židia škodia Slovensku, slovenskému národu. Ako to skončilo vieme. Sedemdesiattisíc slovenských Židov muselo za tieto reči, za tieto nálady, za túto propagandu zaplatiť životom.

Dnes sa podobné názory a vyjadrenia beztrestne šíria internetom, prokuratúra šetrí, ale nevyšetrí, polícia občas stíha ale nedostíha a občas sa len mlčky prizerá, keď neonáckovia mlátia slušných ľudí, alebo samozvaná domobrana pochoduje ulicami krajského mesta.

A keďže sa nič nedeje a nikoho nestíhajú, fašisti a extrémisti si dovoľujú stále viac a viac. V statusoch, komentároch a inde na internete sa dnes bežne navrhuje robiť zoznamy, vešať, stínať, či inak hubiť „škodnú“, „odporný hmyz“ či inak prezývaných židov, rómov, slniečkarov, „kaviarnikov“, alebo normálnych slušných ľudí, ktorým to nie je jedno a ozývajú sa. Čo na to polícia, prokuratúra, čo na to minister vnútra?

Minister vnútra považuje za najväčší problém inú skupinu ľudí, ktorých aj Slovenský štát posielal do plynu – Rómov. Ide robiť poriadky. Aj tam, kde sami starostovia dedín hovoria, že s Rómami problém nemajú. Nevadí, oni nevedia čo hovoria, minister vie. Polícia, pod jeho vedením si príde zas niekam udrieť. Ako v Moldave. Hlavne nech je vidieť, že je tvrdý, tvrdší ako slovenskí fašisti, ktorí si na nenávisti k Židom a Rómom postavili svoje volebné percentá.

A premiér? Ten s kotlebami a Kollárom súťaží o cenu Hejter roka. Neriadená strela nenávisti v záujme krytia neschopnosti riadiť štát a bohapustého kradnutia spoluvládcov a sponzorov.

V tejto situácií si myslíme, že je nevyhnutné, aby mlčiaca väčšina prestala mlčať. Netreba ísť hneď do ulíc, nie je (zatiaľ) potrebné spomínať na partizánske časy a odchádzať do hôr. Ale mlčanie je pre fašistov a iných extrémistov povzbudením, dôkazom, že majú pravdu, že mlčiaca väčšina vlastne s nimi mlčky súhlasí.

Ak vám nie je jedno, v akom štáte budú vyrastať vaše deti, ak vám nie je jedno, či vás, vašich príbuzných, susedov, známych, či priateľov zase raz niekto bude môcť zbaviť majetku, zavrieť, deportovať, či rovno s požehnaním štátu zavraždiť, pridajte sa prosím k našej výzve. Ukážte slovenským fašistom, že vám to nie jedno, že s nimi rozhodne a jednoznačne nesúhlasíte a nebudete ich spôsoby, vyjadrenia, hrozby a plány mlčky tolerovať.

Je najvyšší čas.

Tu môžete podporiť našu výzvu poslancovi Mizíkovi, aby sa vzdal poslaneckého mandátu.

Teraz najčítanejšie