Denník N

Kamarátka Terka, veľký knižný seriál pre deti o najobyčajnejšom živote

Nie je vílou, ani nemá nadprirodzené schopnosti. Nespráva sa prehnane uvedomelo, ani sa hystericky netrieska o zem. Terka je celkom obyčajná. A to je jej najväčšia devíza medzi hrdinkami určenými deťom od troch rokov.

V slovenčine sa hlavná hrdinka, škôlkarka, ktorej život sledujeme, volá Terka. V nemeckom originále nosí meno Conni, podľa Cornelie, dcéry autorky tohto seriálu, vyštudovanej chemičky a učiteľky Liane Schneider. Keď Cornelia v roku 1990 nastúpila do škôlky, jej mama o tom napísala prvý príbeh a pokusne ho poslala do vydavateľstva. Myslím, že to bola práve obyčajnosť dievčatka a jednoduchosť jej príbehov, ktoré knižných redaktorov oslovili natoľko, že s Liane Schneider okamžite podpísali zmluvu, pričom ju požiadali o viac nápadov, čo by mohla Conni zažiť, aby z toho vznikol drobný seriál. Liane Schneider sa pustila do práce a zo spontánneho nápadu vzniklo jej životné dielo – doteraz napísala o Conni viac ako 60 kníh a každý rok vyjdú 4 ďalšie, pričom ich už pozná takmer celý svet a počty predaných kusov prekročili hranicu 25 miliónov. O nesmiernu popularitu sa neskôr zaslúžili nielen knihy, ale aj animovaný televízny seriál a celovečerný film.

Moja kamarátka Terka je zrozumiteľne písaná séria pre deti od troch rokov, ktoré sa stretávajú s tými istými problémami a skúsenosťami ako táto bloňďavá hrdinka, ktorej nezameniteľnú podobu navrhla ilustrátorka Eva Wenzel – Bürger. Terka chodí do škôlky, rodičia ju brávajú na výlety, chystá sa na sviatky, absolvuje návštevy u lekárov, učí sa robiť domáce práce, športuje, jednoducho robí všetko možné tak, ako iné deti v jej veku.

terka-2

Samozrejme, knižná Terka má omnoho viac možností, ako reálne dieťa, takže toho stihne vyskúšať a zažiť násobne viac. Ak si ju malý čitateľ obľúbi, rodič má z čoho vyberať a podľa aktivít, ktorým sa doma s dieťaťom venuje, sa vie výberom knihy presne napasovať do toho, čo by jeho ratolesť bavilo čítať.

Forma je tomu takisto prispôsobená. Moja kamarátka Terka má takmer časopisový vzhľad, je to paperback v malej štvorcovej úprave s približne dvanástimi bohato ilustrovanými stránkami a primeraným množstvom textu. Ten zohľadňuje predškolácku vekovku a vždy je skombinovaný s obrázkami, aby sa dokázala udržať detská pozornosť.

terka-3

Na Slovensku zatiaľ vyšlo okolo 20 knižiek s Terkou. Čítala som tri z nich Terka oslavuje Vianoce, Terka je chorá Terka sa učí lyžovať. Okrem toho, že jemne vysvetľujú, čo ktorá aktivita a skúsenosť obnáša, napr. pri lyžovaní dlhá cesta do hôr, počas ktorej sa treba nejako zabaviť, navliekanie sa do kombinézy, prípadné pády, za ktoré príde neskôr odmena v podobe radosti z jazdy, obsahuje každý diel aj drobný vedľajší mikropríbeh, ktorý z Terky robí uveriteľné dievčatko. V časti, kde ochorela, sa napríklad musí o ňu a jej mladšieho súrodenca postarať ocko celkom sám, pretože mama je na služobnej ceste a tak okrem opisu nástupu choroby a následnej liečby, sledujeme aj vtipné trampoty muža, nie celkom zvyknutého zvládať naraz deti, domácnosť aj seba.

terka-4

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Verbarium. Foto autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie