Denník N

Prezident Trump

Môj krátky pohľad na 45. prezidenta USA pri príležitosti jeho inaugurácie.

Dnes o osemnástej hodine sa stal Donald Trump prezidentom USA.

Vo svojom prejave, okrem pre neho typických nacionalistických rečí, zmienil aj niekoľko dôležitých viet, z môjho pohľadu aj vcelku nebezpečných.

Okrem klasického ďakovania totiž spomenul aj to, že 20. január sa zapíše do histórie ako deň, keď sa moc dostane z Washingtonu naspäť ľuďom. Toto nie je veta, ktorú by som rád počul v inauguračnom prejave zvoleného prezidenta (hocikde na svete, nemyslím konkrétne USA). A to z jednoduchého dôvodu: touto vetou sa podarilo Trumpovi, ako novému prezidentovi, spochybniť systém moci vo svojej krajine.

Ďalej sa vyjadroval o americkom priemysle, ako upadol, ako sa ho chystá znovuobnoviť. Spomenul heslo: “Buy American, hire American!“, čo vyplýva z jeho nacionalistického postoja, avšak ťažko povedať či to nie sú len plané slová. Ak áno, mohlo by to poškodiť mnohých amerických partnerov, čiže aj nás ako súčasť EÚ.

V podstate väčšinu prejavu som už viac menej očakával. Dal sa predvídať takýto druh predslovu, ktorý používal aj počas kampane (silná gestikulácia, teatrálne prestávky a silne patriotické slová). Avšak znepokojila ma veta o tom, ako Amerika už dlho ochraňuje iné štáty a odmieta ten svoj. Neviem ako veľmi radikálne chce pán prezident uviesť tento jeho postoj do praxe, ale treba sa pripraviť na najhoršie. Teda úplný odchod USA z európskej bezpečnostnej scény. Aj keď si myslím, že toto sa stane tak na 10%, pretože je to viac v záujme Ameriky, držať sa v Európe, ako Európy samotnej, o čom som písal v minulom blogu).

Snažil som sa vyhýbať téme “Trump” čo najdlhšie ako sa dalo, pretože je  pre mňa veľmi nepríjemná. Trump dokázal to, že v dnešnej spoločnosti nemusíte mať politický kredit. Ukázal ako ľuďom už nezáleží na pravde, ale skôr ako pekne znie to čo počujú. To v čo sme dúfali, že existuje len u nás, sa stalo aj v USA. Hlavou štátu sa stal hromotĺk, nie však taký obyčajný podplukovník Fico (socialista, čo nasľubuje aj modré z neba), ale vcelku nový druh pravicový. Som zvedavý na prvých 100 dní jeho vlády, ako sa vraví – testovacích. Obávam sa však, že v hesle: „Make America great again!“ sa neskrýva nič priaznivé. Mám skôr pocit, že moc bude prvýkrát väčšmi v rukách pár ľudí ako kedykoľvek predtým. Trump totiž nie je politik, je to showman a biznisman. Bude potrebovať ľudí, ktorí mu povedia čo má robiť. Je to asi také, ako si vybrať, aby vás operoval kaderník iba preto, že ho máte radi.

Možno si nás raz budú pripomínať ako generáciu, ktorá dala jadrové zbrane psychicky nestabilnému človeku. Možno práve pre toto na nás už nikto spomínať nebude. Každopádne, národ rozhodol. Aj napriek všetkým konšpiráciám a teoretikom, čo tvrdili, že to veľkoobchodníci, ilumináti a svetovláda nedopustia. Nuž, mýlili sa. Viete prečo? Lebo moc vždy bola v rukách ľudí!

Ja len dúfam, že Trump sa zachová ako rozumný človek a nenechá nás, jeho spojencov v štichu.

 

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.