Denník N

Moja cesta na New York University Abu Dhabi

Tím Unimak uvádza sériu blogov, v ktorej budeme postupne predstavovať príbehy Slovákov na univerzitách v rôznych častiach Európy a sveta. Pokračujeme príbehom Alexandry Urbánikovej, ktorá študuje na New York University Abu Dhabi.

Prečo práve New York University Abu Dhabi?

Mojím pôvodným plánom bolo hlásiť sa na univerzity vo Veľkej Británii a pravdepodobne by som na jednej z nich aj skončila, keby nebolo kamarátky, od ktorej som sa dozvedela o New York University Abu Dhabi (NYUAD). Táto škola predstavuje zaujímavú kombináciu americkej univerzity v krajine Blízkeho Východu. Aj napriek tomu, že je do veľkej miery podobná pôvodne New York University, v niektorých aspektoch sa odlišuje, a práve pre tieto rozdiely som sa na nej rozhodla študovať.

Hlavným dôvodom, pre ktorý si ma univerzita získala, je dôraz, aký kladie na rôznorodosť študentov. Počas strednej školy som robila dobrovoľníčku pre organizáciu AFS, ktorá sa zaoberá medzikultúrnym vzdelávaním. Vďaka práci s výmennými študentmi som si uvedomila aká obohacujúca skúsenosť je žiť s ľuďmi z rôznych krajín. NYUAD si na tomto aspekte veľmi zakladá a o tom svedčia aj štatistiky. Len moja trieda je zložená z približne 300 študentov z 85 krajín sveta, kde najviac zastúpená národnosť predstavuje len 13% z celkového počtu študentov. Počas štvorročného štúdia mám možnosť stráviť dva semestre v zahraničí na inej univerzite v rámci globálnej siete NYU.

NYUAD je jednou z Liberal Arts Colleges, kde sa vyučuje systémom, ktorý je veľmi rozšírený v USA, avšak v našich končinách o ňom vie len málo ľudí. Bakalárske štúdium na Liberal Arts Colleges trvá 4 roky a okrem štúdia vášho odboru, ktorý si záväzne vyberáte až na konci druhého ročníka, musíte absolvovať aj predmety z iných oblastí. Pre mňa bola táto možnosť veľké plus, keďže ma na strednej škole bavilo veľa predmetov. Takto môžem popri matematike študovať literatúru, filozofiu, či psychológiu. Kampus v Abu Dhabi bol otvorený iba pred niekoľkými rokmi a počet študentov len tesne presahuje 1000. Vďaka tomu sú triedy veľmi malé a študenti majú osobnejší vzťah s profesormi. Počas prvého roku som dokonca mala dva predmety, kde sme boli dokopy štyria študenti a profesor.  

Prijímací proces

Prijímací proces začína s Common Application, centralizovaným systémom, ktorým sa hlásite na väčšinu vysokých škôl v USA. Prihláška je veľmi rozsiahla a preto si treba na ňu nechať dostatok času. Okrem základných informácií o vás, opisu vašich mimoškolských aktivít a dvoch esejí, potrebujete aj pomoc oficiálneho zástupcu vašej strednej školy, ktorý vypíše vaše známky zo všetkých ročníkov, predpokladané výsledky maturity, a dotazník o vašich vlastnostiach. Ďalšia osoba, ktorá už nemusí byť zamestnancom školy, posiela vaše odporúčanie.

Väčšia časť prihlášky je rovnaká nezávisle od toho na akú americkú univerzitu sa hlásite, avšak prijímací proces do Abu Dhabi sa mierne odlišuje od ostatných škôl. V prvom rade nepotrebujete SAT testy ani žiadny anglický certifikát, čo je veľkou výhodou. Jediný náklad spojený s prihláškou tak predstavuje administratívny poplatok $70. V prípade, že certifikát už máte, určite však nie je na škodu spomenúť ho v prihláške.

Povinnou časťou prijímacieho procesu je tzv. Candidate Weekend (CW), ktorý strávite v Abu Dhabi. Zo všetkých prihlásených univerzita vyberie istý počet študentov, spravidla ich je približne 600, ktorých pozve na CW. Všetky náklady, vrátane stravy, ubytovania a leteniek spojené s týmto výletom sú hradené. Počas jedného prijímacieho cyklu sa v rôznych termínoch dokopy konajú štyri CW, ktoré sú viazané na termíny odovzdávania prihlášok – buď skorší termín 1. novembra alebo 1. januára. Pred samotným CW musia pozvaní študenti napísať esej o probléme, ktorý by chceli vyriešiť v ich komunite. Celý víkend je skvelou príležitosťou vidieť univerzitu naživo, dozvedieť sa viac o programe a rozhodnúť sa, či je to naozaj miesto pre vás. Samozrejme netreba zabudnúť, že okrem dvoch interview a ďalšej eseje, ktoré vás čakajú, vás počas víkendu sledujú zamestnanci univerzity, aby rozhodli, či sa do tohto prostredia hodíte.

abu_dhabi_skyline

Náklady a financovanie štúdia

Náklady na život a štúdium na NYUAD sú veľmi podobné ako na ostatných amerických univerzitách. Školné sa pohybuje okolo 50 000$ ročne, ubytovanie a strava dosahujú približne 10 000$. NYUAD ponúka štipendiá, na ktoré majú nárok všetci študenti. Nezávisle od vašej prihlášky na univerzitu môžete požiadať o finančnú pomoc, ktorá sa vypočíta na základe príjmov a výdavkov vašich rodičov. Ak sa vás univerzita rozhodne prijať, postará sa o to aby ste si štúdium mohli dovoliť. Na rozdiel od väčšiny amerických univerzít, je možné dostať plné štipendium, ktoré kryje všetky náklady spojené so štúdium.

Po prijatí

Vaše prijatie je podmienené známkami z maturity, ktoré by sa mali zhodovať s tými, ktoré uvediete ako predpokladané v prihláške. Čo sa týka víz a poistenia, o všetko sa stará univerzita. Stačí, ak na ich vyžiadanie pošlete potrebné dokumenty, ktorých vybavenie vám síce zaberie nejaký čas, ale nepredstavuje žiadny problém. V závislosti od vášho štipendia vám prípadne škola zabezpečuje aj letenky. Bývanie a stravovací plán na kampuse sú povinné pre všetkých študentov, takže vám aj v tejto oblasti odpadne veľa starostí. Školský rok sa začína na konci augusta s tým, že prváci sa musia zúčastniť tzv. Marhaba Week, ktorý slúži na bližšie oboznámenie sa s univerzitou.

Život v Abu Dhabi

Jedna z najčastejších otázok aké dostávam sa týka arabskej kultúry a oblečenia. Väčšinu môjho času trávim na univerzitnom kampuse, ktorý je medzinárodný a preto sa tu žiadne obmedzenia na oblečenie nekladú. Do mesta chodím so zahalenými plecami a kolenami, kvôli rešpektu voči miestnej kultúre. Poznám však veľa dievčat, ktoré sa nezahaľujú vôbec a aj mimo kampusu chodia v šortkách a tielkach. Pri obliekaní však treba myslieť na to, že klimatizácia je tu veľmi obľúbená a preto sa teplota vnútri budov častokrát pohybuje pod 20 stupňov. Abu Dhabi je veľmi mladé a moderné mesto a na cudzincov sú tu ľudia zvyknutí.

Život na kampuse je veľmi pohodlný a pestrý, všade sa viete dostať 5-minútovou chôdzou a nájdete na ňom všetky služby, ktoré potrebujete, vrátane doktora, lekárne, kaviarne, potravín a všetkých športových zariadení, ktoré vás napadnú. Každý týždeň si študenti môžu vybrať z množstva prednášok, výletov a rôznych workshopov, ktoré univerzita organizuje. Možností na šport je neúrekom a každý si príde na svoje. Ja som za jeden a pol roka vystriedala brušné tance, tenis, jógu, salsu, balet a Muay Thai. Univerzita tiež ponúka bezplatné jazykové kurzy v nemčine, francúzštine a španielčine. Aj napriek všetkým aktivitám, ktoré sa na kampuse dajú robiť, budete kvôli jeho malej rozlohe cítiť potrebu ísť von. Ja sa snažím chodiť do mesta aspoň raz týždenne a moje najobľúbenejšie miesto je pláž, ktorá sa nachádza 10 minút od univerzity, na ktorej si vždy skvele oddýchnem.

Dôležitou súčasťou života na kampuse sú študentské spolky, tzv. Student Interest Groups (SIG), ktoré sa venujú veľmi pestrej škále aktivít. Zapojiť sa môžete napríklad do záhradníckeho, debatného alebo čajového spolku, či do rôznych kultúrnych a športových skupín. Ak si neviete vybrať už z existujúcej ponuky, je ľahké si založiť vlastný spolok. Byť súčasťou SIGu je veľmi dobrá príležitosť spoznať nových priateľov, venovať sa niečomu, čo vás baví a vylepšiť si líderské schopnosti.

Autor: Alexandra Urbáníková, [email protected]

Teraz najčítanejšie

Unimak

Unimak je občianske združenie slovenských a českých študentov a študentiek na prestížnych zahraničných univerzitách, ktorí chcú zdieľať svoje skúsenosti so všetkým, čo štúdium v zahraničí prináša. Poskytujú bezplatnú pomoc stredo- i vysokoškolákom a školáčkam pri prijímacom procese na svetové univerzity.