Denník N

Pol milióna dostal Široký alebo naša mládež?

Pravdepodobne všetci sa zhodneme na tom, že deti sú naša budúcnosť a treba do nich investovať. Aj mesto Bratislava deklaruje tento záujem a v závere minulého roka vraj preto schválilo financie pre Správu telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta (STaRZ). V záujme podpory športu a ľadového hokeja by tak mal STaRZ znížiť mládežníckym klubom nájom o päťdesiat percent, ktoré na tento účel dostane od mesta. Hovoríme zhruba o pol milióne Eur.

Až potiaľto je všetko v poriadku. Povedali by ste si – skvelé, v praxi to teda bude vyzerať tak, že my rodičia zaplatíme o polovicu menej klubom, v ktorých naše decká hrajú hokej. Skutočne by to tak malo byť. A ja sa teda začiatkom januára pýtam, je to tak?

Neviem či tušíte, kto sú nájomcovia ľadových plôch STaRZu. Ak nie, poviem vám to – väčšinu tvorí hokejový klub Slovan Bratislava. Tento klub vyššie uvedeným rozhodnutím zaplatí za prenájom ľadovej plochy mestu o niekoľko stoviek tisíc eur menej. Logicky by sa to malo odraziť na financiách, ktoré dostane od rodičov, keďže presne na tento účel – podporu mládežníckeho hokeja – tieto peniaze od mesta dostali. Vieme, že rodičia by to bez debaty uvítali. Slovan bol kedysi liahňou talentov a zásobárňou reprezentácie. Fandím mu a chcem, aby to tak bolo aj naďalej a je správne, ak rodičom s finančne nákladným športom pomôžeme. Platia teda teraz menej? Ak to tak nie je, kde teda tie peniaze sú… u vlastníka HC Slovan Juraja Širokého?

Návrh podporovať mládežnícky hokej vzišiel od poslancov strany SMER bez predošlého prerokovania s poslaneckými klubmi či širšej diskusie. Zastupiteľstvo ho schválilo aj napriek mojim upozorneniam. Súhlasím s tým, že samospráva by mala podporovať mládežnícky šport. Sám mám deti, ktoré k nemu chcem viesť. Podporovať by sme však mali adresne, účelovo a hlavne na základe koncepcie, ktorá prebehne diskusiou s odbornou i laickou verejnosťou. Dlhodobejšou investíciou mohla byť napríklad oprava vážnych funkčných poškodení dúbravského zimného štadióna, ale aj iné. Podporujme, ale nie narýchlo schválenými zmenami rozpočtu, ktoré zaváňajú finančnými objednávkami.

Teraz najčítanejšie

Juraj Káčer

Venujem sa bratislavskej komunálnej politike pretože mám svoje rodisko rád a verím, že zodpovedným prístupom k jeho správe sa Bratislava stane jedinečným miestom pre život.